La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 22 luglio 2008

Aderarea României la spaţiul Schengen şi adoptarea euro, amânate din cauza corupţiei


Aderarea României la spaţiul Schengen şi la grupul Euro ar putea fi amânată, dacă justiţia din România nu va finaliza cazurile de corupţie la nivel înalt. Avertizarea a fost lansată în proiectul de raport privind justiţia, elaborat de Comisia Europeană. Nu sunt uitate nici fondurile europene, care ar putea fi blocate, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Bulgariei. Pe de altă parte, Executivul european consideră că "pentru moment, sprijinul este mai eficient decât sancţiunile". Aceasta este una dintre concluziile proiectului de raport al Comisiei Europene referitor la sistemul de Justiţie din România. Varianta finală a raportului pe tema justiţiei va fi publicat oficial, miercuri, 23 iulie.
Proiectul de raport pe Justiţie critică în termeni duri rezultatele slabe ale luptei anticorupţie, în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie în anchetarea unor cazuri de corupţie la nivel înalt, în care au fost implicaţi chiar foşti miniştri şi membri ai Parlamentului."În pofida progreselor înregistrate în faza investigaţiilor, România are puţine rezultate clare în combaterea corupţiei la nivel înalt. Chiar dacă Direcţia Naţională Anticorupţie continuă să demonstreze o abordare pozitivă în combaterea cazurilor de corupţie la nivel înalt, sentinţele judecătoreşti rămân prea îngăduitoare şi inconsecvente", atrage atenţia Comisia Europeană.O parte din vină este atribuită Parlamentului de la Bucureşti, la adresa căruia Comisia Europeană ar putea menţine un ton critic şi în varianta finală a raportului, care va fi făcut public peste 2 zile."Este important ca Parlamentul să demonstreze un angajament lipsit de echivoc în sensul eradicării corupţiei la nivel înalt. Legile, procedurile şi instituţiile existente trebuie să poată demonstra că sunt capabile să producă rezultate pe termen lung".Pe de altă parte, proiectul de raport notează rezultatele pozitive în ceea ce priveşte relansarea reformei pentru justiţie. Comisia Europeană susţine că în România există bazele unui sistem funcţional de luptă anticorupţie, dar critică implicarea politicului în acest domeniu."După o perioadă de incertitudine, România a reuşit să relanseze angajamentul pentru reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Cadrul legal şi instituţional este fragil, având nevoie de stabilizare şi consolidare. Capacitatea administrativă trebuie consolidată".
Proiectul de raport pe justiţie elaborat de Comisia Europeană vorbeşte şi despre lipsa unor rezultate concrete în combaterea corupţiei în sectoare sensibile precum sănătatea şi educaţia. Raportul oficial privind justiţia va fi făcut public la Bruxelles, peste două zile.
Antena3
Adăugat: 21 iulie 2008

1 commento:

Anonimo ha detto...

frumos,nu este de ajuns ca suntem considerati criminali acum si politici sunt inclusi in aceasta barca ...ce sa spun? nu am cuvinte ..si vrem sa intram in comunitatea europeana ....ma !

Posta un commento