La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 1 luglio 2008

Curtea de Casaţie din Italia acceptă discriminarea romilor bazată pe prejudecăţi

ROMA / 12:37, 1.07.2008
Curtea de Casaţie din Italia a decis că este acceptabil ca romii să fie discriminaţi pe motiv că ar fi hoţi, prin anularea unei sentinţe pronunţate anterior într-un proces de discriminare rasială, relatează cotidianul britanic The Guardian în ediţia electronică.

Verdictul, făcut public luni, survine pe fondul unui pachet de măsuri împotriva romilor adoptat de Guvernul Berlusconi, ultima dintre acestea vizând amprentarea tuturor locuitorilor de această etnie, indiferent de statutul lor juridic, inclusiv a copiilor.

Decizia Curţii de Casaţie, care pare să asigure o bază juridică politicilor guvernamentale, a fost adoptată în martie, dar dată publicităţii abia luni. Judecătorii au anulat decizia de condamnare la închisoare a şase italieni care au semnat o petiţie în care cereau expulzarea romilor din oraşul Verona în 2001.

Printre cei care fuseseră condamnaţi pentru propagandă pentru discriminarea rasială se numără şi Flavio Tosi, membru al Ligii Nordului, formaţiune cu o pronunţată platformă antiimigraţie, devenit între timp primar al oraşului Verona.

"Romii trebuie expulzaţi deoarece, oriunde sosesc, sunt hoţi", ar fi declarat Tosi în timpul procesului, potrivit unui martor.

Curtea de Casaţie a apreciat că aceste declaraţii nu demonstrează că Tosi este rasist, ci că acesta manifestă "o aversiune profundă (faţă de romi) care nu este determinată de natura romilor de persoane discriminate, ci de faptul că toţi romii sunt hoţi". Antipatia sa faţă de romi "nu se bazează astfel pe noţiunea de superioritate sau ură rasială, ci pe prejudecărţi rasiale", a concluzionat instanţa supremă italiană.

Judecătorii au anulat sentinţa de condamnare a acestora la două luni de închisoare şi au cerut rejudecarea procesului.
Sursa:Mediafax

Nessun commento:

Posta un commento