La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 29 gennaio 2009

Impozitul pentru menajere, redus


Autor: Cristian Gaita
Data: 28 ian 2009

Statul italian a decis de curând să introducă o serie de facilităţi fiscale pentru angajarea unei „femei în casă“. Această măsură îşi propune să ajute în special emigrantele să obţină contracte legale. Măsura priveşte foarte multe compatrioate care lucrează în acest domeniu.

Majoritatea menajerelor din casele italienilor sunt est-europence
Foto: Elena Halcu

Angajarea unei menajere sau a unei bone cu acte în regulă aduce un dublu beneficiu familiei care decide să apeleze la serviciile acesteia.

În primul rând, angajatorului îi este rambursată o valoare echivalentă cu 19% din impozitele plătite de acesta în anul anterior, până la un maxim de 1549,37 euro.

A doua reducere vizează direct taxele legate de salariu, plătite statului în fiecare lună. Astfel, măsura adoptată de către statul italian, prin intermediul instituţiei Agenzia delle Entrate, aduce al doilea beneficiu financiar direct, scutind părţile implicate de 19% din taxa pe salariu, până la o sumă maximă de 2100 de euro.

Meserie practicată „la negru”

Pentru a se bucura şi de această scutire, familia în care menajera îşi desfăşoară activitatea este nevoită să îndeplinească două condiţii fundamentale: să posede un venit anual mai mic de 40.000 de euro, iar persoana care se află în grija directă a menajerei să sufere de o dizabilitate severă.

Înainte de 2007, existau foarte multe menajere românce în Italia care erau în situaţia de a îşi plăti singure impozitele, pentru a avea un contract de muncă în regulă. Ele erau forţate să accepte această condiţie umilitoare din cauza faptului că fără contract de muncă nu puteau rămâne legal pe teritoriul Italiei.

Cunoscând situaţia, patronii italieni le puneau în faţa alegerii: ori îşi plăteau singure impozitele pentru contract, ori lucrau la negru sau deloc. În prezent, datorită liberei circulaţii a cetăţenilor în UE, româncele au posibilitatea de a-îşi cere drepturile, refuzând şantajul.

Peste 90% dintre menajere lucrează în nordul Italiei, unde nivelul de trai este mai ridicat şi salariile sunt mai mari. În prezent, salariul unei femei care îngrijeşte un bătrân este cuprins între 800 şi 1300 euro, în funcţie de oraşul în care aceasta lucrează.

800 de euro este salariul minim în Italia plătit unei menajere sau unei bone.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento