La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 8 aprile 2009

Românii din străinătate vor să-şi achite retroactiv contribuţiile sociale, ca să aibă drept la pensie


Românii din străinătate vor să-şi achite retroactiv contribuţiile sociale, ca să aibă drept la pensie

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) propune autorităţilor de resort din România aprobarea unei legi care să permită românilor din străinătate să-şi achite în mod retroactiv contribuţiile la sistemul naţional de pensii din România, ce ar aduce circa 9 miliarde euro la bugetul de asigurări sociale.

"Asociaţia noastră, bazându-se pe semnalele din comunitatea românească, propune o soluţie care să aducă avantaje tuturor, astfel încât cei care în acest moment nu sunt angajaţi legal în Italia şi cei care au muncit în trecut mulţi ani fără contract să-şi poată plăti retroactiv contribuţiile pentru pensie pentru anii pierduţi", se arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI, Eugen Terteleac, Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, precum şi preşedinţilor comisiilor de Muncă şi Egalitate de Şanse din Parlamentul României. Preşedintele ARI a adăugat că "dacă 500.000 de muncitori români ar plăti pentru o perioadă de 15 ani o sumă de 100 euro lunar, 9 miliarde de euro, aproape jumătate din împrumutul de la FMI, ar putea intra în vistieria statului, la bugetul de asigurări sociale".

Românii care vor reuşi să-şi regularizeze această situaţie vor avea garanţia elementară a unei pensii la vârsta la care nu vor mai putea munci, se mai arată în scrisoarea deschisă trimisă de preşedintele ARI.

"Sute de mii de români au emigrat în masă în ultimii 15 ani din România către ţări din Uniunea Europeană, în principal către Italia şi Spania, iar majoritatea au muncit mai întâi ilegal sau neregular, până la obţinerea unui contract de muncă. Mulţi dintre ei au muncit legal o perioadă în România înainte de a pleca, au plătit câţiva ani contribuţiile de asigurări sociale, dar nu au şanse să-şi mai completeze numărul minim de ani de contribuţii pentru a avea dreptul la pensie", se mai arată în document.

La începutul anului 2007 erau înregistraţi în Italia 556.000 de români, iar la sfârşitul aceluiaşi an în Italia erau înregistraţi deja peste un milion de români. Potrivit statisticilor Caritas (dossier Caritas Italiana "Romania. Immigrazione e lavoro in Italia", iunie 2008), numărul românilor era la începutul anului 2008 de 1.016.000 persoane.

Cei 500.000 de români care au obţinut acte se aflau deja în Italia, dar munceau la negru. Tot potrivit ultimului raport Caritas, media de vârstă a românilor din Italia este de 33 de ani.

Un caz particular este reprezentat de româncele care au muncit şi muncesc în casele italienilor, la menaj sau la îngrijirea copiilor şi bătrânilor, majoritatea lucrând "la negru".

ARI estimează că în 2009 comunitatea românească se apropie de 1,5 milioane de persoane, însă statisticile italiene înregistrează numai în jur de 500.000 de români plătitori de contribuţii la sistemul public de asigurări din Italia. Drept urmare, eliminând numărul copiilor şi al persoanelor casnice, cel puţin 500.000 de români muncesc şi acum la negru.


În cazul în care ar dori să revină în România, unde au investit o bună parte din banii cîştigaţi în Italia, statul român va fi obligat să se ocupe şi de ei, fie şi numai acordându-le pensia socială minimă garantată şi asistenţa sanitară de bază.

Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a fost înfiinţată în anul 2003 şi are ca scop apărarea drepturilor românilor din Italia.

Sursa: NewsIn

2 commenti:

Anonimo ha detto...

da ,dar cei care muncesc legal in italia cu un contrat de munca de unde reiese ca aici li se platesc contribute ,ei acasa pot justifica aceste contribute ,se pot adauga la vechimea de pe cartea de munca din romania unde dea lungl timpului si-au platit taxsele statului romin .

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 22 maggio 2013.

Buna seara,sigur ca atunci cand veti ajunge la varsta de pensionare pentru vechime dobandita in campul muncii se vor insuma anii munciti in Romania cu cei lucrati in Italia.Exista o corespondenta intre INPS(Italia) si DMPS(Romania,sunt formulare specifice in acest sens.Muncitorul,dupa ce se va informa la cele doua institutii,are posibilitatea sa aleaga intre a primi pensia in Romania sau in Italia,depinde de avantaje.

Posta un commento