La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 15 luglio 2009

Cluj: Universităţile clujene se extind în Italia


Autor: Mihai Bacalu
Data: 11 iul 2009

„Euronavetiştii" din Peninsulă pot urma din toamnă universităţi clujene la centrul deschis la Viterbo. Universităţile clujene au rezolvat problema scăderii populaţiei din ţară şi au plecat după studenţii români oriunde s-ar afla. Primul pas făcut este în Italia.

Rectorul USAMV, Doru Pamfil (stânga) şi Francesco la Speza au semnat astăzi acordul de înfiinţare a centrului cultural-universitar clujean de la Viterbo / Foto: Mihai Bacalu Rectorii clujeni au semnat astăzi la sediul Prefecturii, un acord de cooperare cu Fundaţia Omnia din Italia, pentru înfiinţarea unui centru cultural şi universitar. Inaugurarea propriu-zisă a centrului va avea loc în septembrie.

Profesorul Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Universităţilor Clujene ne-a declarat, imediat după ce a semnat acordul de cooperare, că cel mai important element al acordului este posibilitatea ca cetăţenii români aflaţi în Italia, să se înscrie la ce universitate doresc chiar la sediul centrului.

„Deja şi-au exprimat opţiunea pentru a urma universităţile clujene în jur de 70 de cetăţeni români cu domiciliul în Italia”, deşi însrierea oficială va demara abia săptămâna viitoare”, ne-a spus Pamfil. În plus, aici se vor organiza activităţi culturale şi de cercetare universitară.

Proiect plecat de la Agronomie
Profesorul Dan Dezmirean, unul din iniţiatorii proiectului ne-a dezvăluit că ideea unei cooperări a venit după colaborări mai vechi cu Universitatea Tuscia din Viterbo.

Iniţial USAMV a avut mai multe schimburi de studenţi şi profesori cu universitatea italiană, în programe europene. Remarcând un interes crescut pentru studiile în limba română, ale unor persoane stabilite în Italia, reprezentanţii USAMV au demarat în primăvara trecută o sondare a a pieţei.

Astfel, asociaţiile româneşti din Peninsulă au fost chestionate asupra intenţiei de a urma cursurile unei universităţi româneşti în Italia. „Din primele răspunsuri a rezultat nu doar că sunt interesaţi de cursurile unei universităţi, dar şi faptul că doresc şi alte specializări decât cele oferite de USAMV. Atunci am contactat membrii Uniunii Universităţilor Clujene, pe care i-am cooptat în proiect”, ne-a spus Dezmirean.

Românii italieni se vor preoţi
Printre cele mai solicitate opţiuni s-a înscris studiul teologiei ortodoxe, în jur de 30 de persoane. Românii au completat şi alte opţiuni, printre care agricultura, zootehnia, filologia şi studiile economice. Francesco la Speza, preşedintele Fundaţiei Omnia, cel care a intermediat acordul cu Univesitatea din Viterbo ne-a declarat că deschiderea universităţii româneşti va fi o bună oportunitate pentru studierea în limba română în Italia şi o bună imagine pentru comunitatea românească.

Toţi rectorii universităţilor sunt optimişti privind viitorul universităţii multiculturale clujene din Italia. „Acolo este un potenţial uriaş, sunt peste 1,5 milioane de români în Italia”, ne-a spus şi Radu Munteanu, rectorul Universităţii Tehnice. Doru Pamfil nu exclude ca pe viitor universităţile clujene să se extindă şi în alte teritorii cu o densitate mare de români.

Cursuri la distanţă
Cursurile se vor desfăşura modular, la sfârşit de săptămână, după sistemul învăţământ la distanţă (IDD), în sediul pus la dispoziţie de Univesitatea din Viterbo. Este vorba de o clădire istorică, din patrimoniul cultural, din secolul al XIII-lea, cu patru săli de clasă de câte 60 de locuri şi o aulă de 180 de locuri.

Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento