La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 12 luglio 2009

Universităţile româneşti au majorat taxele şcolare, dar au scăzut numărul specializărilor


Miercuri, 12 Iulie 2009

Taxe de studii mai mari şi specializări mai puţine. Asta oferă mai multe universităţi de stat din Bucureşti în viitorul an de învăţămînt. În timp ce rectorii de la ASE, de la Universitatea din Bucureşti şi de la cea de Medicină motivează schimbările dând vina pe criză. În schimb, rectorii universităţilor particulare spun că nu vor umbla la tarife.

La Academia de Studii Economice taxele de studii au crescut cu 500 de lei pe an. Dacă anul trecut studenţii plăteau 2.500 de lei, acum ei vor avea de achitat 3.000 de lei.

Tot cu 500 de lei au crescut şi taxele la Universitatea Bucureşti, până la 2.500-2.700 lei. Ca să reducă din cheltuieli, Universitatea din Bucureşti a luat decizia să desfiinţeze 10 specializări: radiochimie, fizică medicală, chimie în limba engleză şi franceză, bio-fizică şi fizică în limba franceză. Mai mult, conducerea universităţii a hotărît că 50 de profesori din cei 250 ai universităţii nu vor mai preda din toamnă.

Schimbări şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2009-2010 a ajuns la 5.000 de lei faţă de 4.500 cât a fost anul trecut.

În schimb, la Universitatea Politehnicănu au crescut taxele. Dimpotrivă, viitorii studenţi care se înscriu on-line la facultate vor beneficia de o reducere de 10%.

Pe de altă parte, cele mai multe universităţi particulare nu au umblat la tarife. Asta şi pentru că majoritatea calculează taxele în euro. Astfel, la Universitatea Dimitrie Cantemir taxa de şcolarizare pe anul următor variază între 350 şi 500 de euro, iar la Universitatea Româno Americană este de 500 de euro. Universitatea Hyperion percepe o taxă undeva între 1.200 şi 2.950 de lei, adică echivalentul a maxim 700 de euro.

Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento