La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 9 settembre 2009

Au şi ei "Francesca" lor. "Vreau să o văd pe căţeaua româncă", replică dintr-un film italian


07 septembrie 2009 ANTENA3.RO

Filmul regizorului român Boby Păunescu, "Francesca", a creat un adevărat scandal la festivalul de film de la Veneţia, după ce nepoata lui Benito Mussolini, Alessandra, s-a simţit vizată de câteva replici pe care le-a catalogat drept vulgare. Asociaţiei Cinematografelor din Veneţia a decis să interzică difuzarea filmului în oraşul îndrăgostiţilor, după ce Mussolini a anunţat că-l va da în judecată pe regizor şi va cere interzicerea filmului în toată ţara.

Replica buclucaşă pare să fie "Nu ai auzit-o pe târfa aceea de Mussolini care îi vrea morţi pe toţi românii? Şi acel idiot de primar al Veronei care a declarat oraşul liber de români?". Mussolini declara că o astfel de replică arată că românii sunt violenţi şi în limbaj, nu numai în comportament.

Românii, denigraţi în filmele italienilor

Cu toate acestea, italienii nu sunt străini de astfel de replici, pe care le folosesc cu generozitate şi în filmele lor. Mai mult, unele sunt îndreptate chiar împotriva românilor. Este cazul unui film din 2007, regizat de Vicenzo Salemme, "SMS - Sotto mentite spoglie", în care, într-o scenă de gelozie domestică, se folosesc injurii la adresa unei românce. "Vreau să o văd în faţă pe căţeaua româncă" îi strigă, de după o uşă încuiată, soţia, unui soţ adulterin. "Arată-mi-o pe prostituata română" mai spune femeia.

"VREAU SĂ O VĂD PE CĂŢEAUA ROMÂNCĂ" - REPLICĂ DINTR-UN FILM ITALIANScandalul izbucnit în jurul filmului lui Păunescu a pus practic "degetul pe rană" într-o chestiune pe care italienii nici nu se mai obosec să o ascundă. Încă de la primele infracţiuni comise de imigranţii români în Italia, relaţiile dintre cele două popoare s-au degradat, acestea acuzându-se reciproc de barbarie şi, respectiv, rasism.

Pelicula "Francesca" este inspirată de viaţa comunităţii româneşti din Italia după episodul Nicolae Romulus Mailat. Filmul, care o are în rolul principal pe Monica Bârldeanu, va rula în cinematografele din Bucureşti începând cu data de 2 octombrie.
[...]

Sursa: Antena3.ro

Citeste si:
C. Puiu: Decizia de a nu proiecta "Francesca" în cinematografele veneţine este o formă de cenzură

Nessun commento:

Posta un commento