La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 10 marzo 2010

Hoţ român împuşcat în Italia, mesaje anti-româneşti în Franţa şi Danemarca. Am devenit oaia neagră a Europei?

Românii sunt hoţi de bagaje, criminali de top, nu au scrupule şi te vor omorî petru 15 euro! Acestea sunt numai câteva dintre titlurile care au ţinut primele pagini ale ziarelor din străinătate în ultimele zile. Crime, furturi, dar şi alte fărădelegi sunt puse pe seama românilor, iar consecinţele încep să se arate. În urmă cu două zile, un conaţional a fost împuşcat mortal în Italia de un agricultor care susţine că românul încerca să-l jefuiască.

Dar oare românii sunt singurii care comit fărădelegi în ţări precum Italia, Franţa sau Danemarca? Sau generalizarea crimelor unei minorităţi face din România oaia neagră a Europei? Se poate face ceva pentru restaurarea bunului nume al românilor? Acestea sunt întrebări al căror răspuns ne-ar putea ajuta să circulăm prin statele europene fără să fim arătaţi cu degetul şi fără să citim afişe care ne prezintă ca pe hoţii Europei.

Franta: Feriti-va de hoii de bagaje romani
Incidentul care a reaprins discuţiile referitoare la discriminarea românilor s-a petrecut în urmă cu aproximativ două săptămâni. Atunci, un afiş xenofob îi avertiza pe francezi să se ferească "de hoţii de bagaje români".

"În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. Toate faptele românilor trebuie semnalate către autorităţi." Acesta este textul prezent pe afişul ce indica şi un număr de telefon al autorităţilor căilor ferate.

Societatea Naţională a Căilor Ferate Franceze (SNCF) a recunoscut că anunţul este, într-adevăr, unul oficial şi că a fost afişat în câteva trenuri TER din regiunea Midi Pyrenee. Autorităţile susţin că au iniţiat o anchetă referitoare la acest incident. Potrivit acestora, vina ar aparţine unui angajat al SNCF care a utilizat "o expresie nefericită".
La scurt timp de la acest episod, presa din Danemarca a publicat declaraţiile şefilor poliţiei din Copenhaga. "Românii sunt criminali de top. Românii nu au scrupule. Te vor omori pentru 15 euro". Aceste cuvinte grele sunt titlurile care au ţinut primele pagini ale ziarelor daneze.

Vorbele şefilor poliţiei din Copenhaga vor fi ca un stigmat pentru românii care încearcă să se integreze în Danemarca. "Va fi o reacţie la nivel de subconştient din partea danezilor. Adică, atunci când vezi romani e mai bine să stai departe şi sa îi eviţi", a precizat jurnalistul Horia Bucuria.

Cel mai recent incident care are în prim plan un român s-a petrecut în Italia. Un bărbat de origine română a fost împuşcat mortal sâmbătă în timp ce încerca să jefuiască o fermă din sudul Italiei. Se pare că proprietarul a tras două focuri de armă doar pentru a-i speria pe hoţi. Cu toate acestea, românul a fost nimerit în plin. Victima, Ionel Marin, în vârstă de 37 de ani, avea antecedente penale. Celălalt hoţ, tot un român, a reuşit să fugă.

Incidentele prezentate mai sus sunt doar câteva din cele apărute în presa din străinătate. Mii de români, însă, încearcă să-şi construiască o viaţă cinstită în afara ţării care nu le-a oferit posibilitatea să trăiască decent. Dar despre ei nu scrie nimeni.

Fonte: Antena3

Nessun commento:

Posta un commento