La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 1 dicembre 2010

Parlamentarii italieni protesteaza dupa ce guvernul de la Roma a hotarat prelungirea restrictiilor pe piata muncii pentru romani si in 2011


Data: 27 noiembrie 2010
Autor: Miruna Cajvaneanu

Guvernul italian a hotarat, in surdina, intr-o sedinta tehnica desfasurata pe 4 noiembrie, sa prelungeasca regimul de restrictii la accesul pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari pentru anul 2011. Dupa douazeci de zile, pe 24 noiembrie, o comisie parlamentara condusa de deputatul Silvano Moffa (membru al noii grupari politice de centru dreapta "Viitor si Libertate") a cerut executivului sa revina asupra deciziei luate si sa liberalizeze piata muncii pentru romani. S-a ajuns astfel la o situatie paradoxala: pe de o parte, decizia Guvernului a fost luata si urmeaza doar sa fie formalizata. Pe de alta parte, atat parlamentarii opozitiei cat si cei aflati la putere au cerut eliminarea restrictiilor.

Despre cum s-a ajuns la ceea ce pare un impas cu privire la romani, am obtinut explicatii de la cel care a dat, intr-un fel, nastere situatiei: deputatul Silvano Moffa. "Pe 24 noiembrie am propus si am discutat chestiunea in Comisia pentru Munca din cadrul Camerei Deputatilor. A fost votata o rezolutie prin care cerem guvernului sa-si revizuiasca hotararea si sa liberalizeze complet piata muncii pentru romani. Guvernul si-a dat o parere favorabila rezolutiei adoptate de noi, a luat act si va evalua propunerea facuta si votata in Comisie. Asteptam, deci, hotararea definitiva a guvernului", a precizat pentru HotNews.ro Silvano Moffa.

Deputatul Moffa ne-a mai spus si de ce a cerut ridicarea restrictiilor: "reprezentantul guvernului ne-a explicat ca restrictiile au fost mentinute dupa ce s-a aflat ca si alte tari - precum Germania, Marea Britanie, Franta, Austria, Belgia, Irlanda, Olanda - au mentinut restrictiile. Noi am explicat faptul ca romanii din Italia au o situatie aparte, constiituind cea mai numeroasa comunitate din Peninsula. In plus, ei sunt persoane bine pregatite la nivel profesional. Nu in ultimul rand, liberalizarea completa, cu un an inainte de expirarea naturala a termenului maxim, ar reprezenta o recunoastere a contributiei date de comunitatea romaneasca la dezvoltarea pietei muncii italiene si la cresterea economiei. O decizie in acest sens ar avea efecte pozitive si asupra relatiilor bilaterale dintre Italia si Romania. Anul trecut m-am intalnit la Roma cu presedintele comisiei pentru munca din cadrul Parlamentului roman, care mi-a cerut sa intervin cu privire la ridicarea restrictiilor, ceea ce ulterior am si facut".

Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, tarile membre au putut deschide granitele tuturor muncitorilor romani sau au putut opta pentru un regim tranzitoriu de restrictii, maxim pana la sfarsitul lui 2011. Italia a decis sa restrictioneze accesul la munca subordonata pentru romani, in timp ce pentru intreprinzatori nu au fost introduse restrictii. Liberalizarea completa a vizat si o serie de alte sectoare: agricol, turistic-hotelier, munca domestica si asistenta a persoanei, constructii, de conducere si cu calificare inalta, munca sezoniera. Pentru toate celelalte domenii, romanii trebuiau sa trimita in prealabil un dosar de angajare la un centru specializat.

Totusi, putin romani au solicitat angajarea la centrele specializate. Laura Rovetto, Secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii a precizat in fata Comisiei parlamentare ca numarul cererilor de angajare prezentate de la inceputul anului 2010 pana in noiembrie a fost de 6.071, dintre care 5.105 acceptate.

Sursa: Hotnews.ro

Leggi anche:
Allontanamento dei cittadini comunitari - Protezione rafforzata. Sentenza della Corte di Giustizia UE
Stato di agitazione dei lavoratori degli Sportelli unici e Questure in scadenza di contratto
Anche i residenti stranieri al voto sul referendum consultivo del Comune di Livorno per la localizzazione del nuovo ospedale

Nessun commento:

Posta un commento