La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 25 gennaio 2011

Băsescu: Cioran a fost un reprezentant de seamă al diasporei. Ne propunem ca 2011 să fie anul românilor

20 Ian 2011

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca 2011 să fie, în materie de politică externă, anul românilor. Şeful statului a făcut această declaraţie în timpul unui discurs susţinut cu ocazia întâlnirii anuale cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

"Optimismul şi nădejdea ne sunt mai necesare decât oricând. 2010 a fost un an care ne-a pus la încercare", a declarat preşedintele, care şi-a început discursul cu un bilanţ al tragediilor produse anul trecut. Printre acestea, şeful statului a amintit seismul din Haiti, mareea neagră din SUA, inundaţiile şi incendiile, precum şi tragediile aviatice, inclusiv cea în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Poloniei.

Traian Băsescu a trecut apoi la evenimentele care urmează să se petreacă anul acesta. Unul dintre ele, aniversarea a 100 de ani de la naşterea lui Emil Cioran.

"Emil Cioran a creat o operă imensă în afara graniţelor României, mai precis în Franţa. Este un reprezentant de seamă al diasporei, iar 2011 ne propunem să fie, în materie de politică externă, anul românilor", a spus Băsescu, explicând că acest lucru înseamnă că autorităţile vor urmări acele obiective de politică externă cu consecinţe asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor.


   Preşedintele a vorbit apoi despre obiectivele României în materie de politică externă pentru următoarea perioadă. Una dintre primele teme abordate s-a referit la aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen în acest an.

Traian Băsescu a cerut ca aderarea la Schengen să se facă în baza regulilor convenite prin tratatele UE şi să nu fie tratată discriminatoriu. Acesta a subliniat că nu există nici cel mai mic indiciu că România ar genera riscuri privind fluxurile migratorii ilegale.

"Pentru România, aderarea la Spaţiul Schengen în acest an rămâne un obiectiv major. Într-o uniune de state democratice, aşa cum este Uniunea Europeană, regulile stabilite unanim prin reprezentanţii lor trebuie respectate de toţi membri", a spus Băsescu.

Preşedintele a adăugat că "România şi-a îndeplinit şi continuă să îşi îndeplinească obligaţiile", aşa cum au constatat şi vizitele de evaluare a îndeplinirii angajamentelor pentru aderarea la Schengen.

"România nu poate fi tratată de o manieră discriminatorie", a mai spus preşedintele.

 În timpul discursului, şeful statului reluat şi unele precizări referitoare la problema romilor în Europa. Preşedintele susţine că principiul liberei circulaţii  în Uniunea Europeană nu poate fi aplicat restrictiv, pe principii etnice.

Traian Băsescu susţine că este necesar ca, în completarea eforturilor naţionale, acest grup, în speciali romii nomazi, să beneficieze de o abordare la nivel european, în ceea ce priveşte proiectele de incluziune socială.

"În acelaşi timp, principiul liberei circulaţii nu poate fi aplicat restrictiv pe principii etnice", a mai spus Băsescu, subliniind că trebuie aplicat unitar  cadrul normativ european în materie.
 
Traian Băsescu a continuat apoi să puncteze principalele obiective ale României pe plan extern. Printre acestea, participarea la procesul de consolidare a Uniunii Europene, clarificarea implicaţiilor intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, implementarea strategiei Dunării şi securitatea energetică.

Traian Băsescu se întâlneşte anual cu şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România. Anul trecut, întâlnirea a avu loc la aceeaşi dată, 20 ianuarie. Şeful statului s-a mai întâlnit, la 22 iulie 2010, şi cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti.

Discursul complet al lui Traian Basescu [file pdf]

 Sursă : Antena 3

Nessun commento:

Posta un commento