La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 25 ottobre 2011

România, cel mai sărac stat din UE. 18 % dintre români trăiesc sub pragul sărăciei

Oficial, România este cea mai săracă ţară din UE. O arată datele unui studiu realizat de Institul de Cercetare a Calităţii Vieţii. Doar Bulgaria şi Polonia ne mai detronează, cu anumite regiuni extrem de sărace. În România,18 % din populaţie obţine mai puţin de 40 % din venitul mediu la nivel naţional.

Şi înainte de criza din 2009, dar şi în prezent, ţara noastră are cel mai ridicat grad de sărăcie, dintre ţările uniunii europene. Şi în alte ţări din UE situaţia economică este similară cu a ţării noastre, dar deţin ponderi mult mai scăzute - 2% în R.Cehă, 4 % în Suedia sau Irlanda.

Pe lista celor mai sărace 20 de regiuni din Europa, România se înscrie cu şase zone, ce acoperă aproape toată ţara , mai puţin zona Bucureşti-Ilfov. La fel de săraci ca noi mai sunt bulgarii, cu anumite regiuni din ţară. Urmăm noi, cu regiunea de Nord-Est . Şi în Sud-Vestul ţării e sărăcie.

Regiunea Sud-Est a României se află pe locul opt şi este mai săracă decât multe regiuni din Polonia. În ciuda crizei financiare, multe regiuni sărace din Polonia sau Spania, au ieşit din sărăcie folosind fondurile europene. Nu la fel s-a întâmplat însă în România, Portugalia sau Bulgaria, care se menţin încă pe lista ţărilor cu cei mai numeroşi săraci din Europa.

Măsurile de austeritate au scăzut puterea de cumpărare a românilor - cu peste 9% într-un an. Salariul mediu net pe economie a scăzut, ajungand la 1.493 de lei .

Citeşte şi "Sărăcia îi face pe români să-şi vândă organele"

Anul trecut, aproape jumătate din populaţia care a realizat venituri, a câştigat mai puţin de o mie de lei lunar. Dacă în Marea Britanie un angajat ce trăieşte în sărăcie câştigă 967 euro, un un angajat român sărac câştigă 159 euro, realizând cel mai mic salariu minim din ţările UE. în Bulgaria 233 şi în Polonia 326.

Populaţia săracă nu-şi poate permite schimbarea locuinţei sau achiziţionarea unei noi locuinţe. Din cele 7,4 milioane de gospodării din România, 44% sunt în rural iar dintre acestea, 88% nu au baie proprie. La oraş, oamenii săraci stau, în cea mai mare parte în apartamente cu două camere dotate cu obiectele casnice de strictă necesitate .Doar 36% dintre locuinţe au un computer şi 29%, autoturisme.
D.D. | 13 Oct 2011

Sursa: Antena3

Nessun commento:

Posta un commento