La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate!

domenica 18 dicembre 2011

Copiii bilingvi vor fi adulţi mai rapizi şi mai eficienţi în luarea deciziilor

Rezultatele unui studiu efectuat în Italia, la Milano, arată cum creierul persoanelor care vorbesc două sau mai multe limbi, mai ales dacă aceste limbi sunt învăţate de copil, este mai rapid în luarea deciziilor, şi reuşeşte să se descurce în situaţii critice cu mai puţin efort decât în cazul persoanelor care vorbesc o singură limbă.
Copiii bilingvi vor fi adulţi mai rapizi şi mai eficienţi în luarea deciziilor
Persoanele bilingve, cum este de exemplu, cazul multor români din diaspora, mai ales pentru cea de-a “doua generaţie", au avantaje enorme faţă de persoanele care vorbesc o singură limbă. Bilingvii sunt mai flexibili, mai creativi, au o capacitate de a se concentra mai mare şi mai multă încredere în sine. Cine a învăţat o a doua limbă, mai ales dacă a făcut acest lucru copil fiind, reuşeşte să se descurce mai bine în situaţii critice sau conflictuale, să fie mai rapid şi să ia decizii în timp redus, consumând mai puţină energie.

Bilingvii au acest comportament nu doar în situaţii critice sau de mare stress, ci şi în condiţii normale – cum ar fi un meci de fotbal cu prietenii: trag în poartă sau pasez mingea?

Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de o echipă condusă de doctorul Jubin Abutalebi de la Milano, universitatea Vita-Salute San Raffaele, în colaborare cu universităţi din Londra, Barcelona şi Hong Kong, publicat în Cerebral Cortex.

În studiul efectuat de echipa lui Abutalebi au fost comparate două grupuri de persoane: un grup bilingv, din Italia, Alto Adige, care era format din persoane care vorbeau atât italiană cât şi germana încă de mici copii, şi un al doilea grup alcătuit din persoane care vorbeau doar italiană. Activitatea cerebrală a persoanele din cele două grupuri, în diverse situaţii, a fost studiată cu tehnici avansate de neuroimaging şi de rezonanţă magnetică funcţională. S-a constatat că bilingvii au mai multă materie gri în creier în cortexul cingulat anterior, care este responsabil inclusiv cu monitorarea acţiunilor noastre. Rezultă că cei bilingvi au o capacitate mai mare de a lua decizii rapide, cu un efort mai mic.

Cercetătorii cred că această capacitate a bilingvilor este legată de faptul că aceştia, încă de mici copii, au nevoia de a menţine separate cele două limbi, pentru a nu se genera o situaţie conflictuală. În cazul copiilor bilingvi se dezvolta mai intens zona din creier care este dedicată luării deciziilor rapide – practic, bilingvii încă de mici sunt obligaţi să ia decizii în timpi foarte reduşi: în care limba trebuie să vorbesc? Dezvoltarea acestei părţi a creierului este utilă nu doar în vorbirea a două limbi, ci şi în luarea deciziilor în general – în timpi scurţi, cu o flexibilitate mai mare, fără stres şi cu mai puţin efort din partea creierului, care a fost antrenat în astfel de situaţii.

Este interesant de observat faptul că studiul echipei de la Milano ajunge la concluzia că nu este obligatoriu că a doua limbă să fie învăţată în primii ani de viaţă ca să se manifeste avantajele descrise mai sus, acestea se dezvolta chiar şi la persoanele care au învăţat o a doua limbă în faza pubertăţii.

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.
Duminică, 11 Decembrie 2011

Sursa: EVZ

Nessun commento:

Posta un commento