La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 5 aprile 2012

Responsabilităţilor părinţilor divorţaţi, în România şi în strâinătate

RESPONSABILITĂŢILOR PĂRINŢILOR DIVORŢAŢI, ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN STRÂINĂTATE
Divorţul afectează atât pe cei care au încheiat căsătoria, cât şi pe cei mici. Atât părinţii, cât şi copii vor suferi, instanţa însă va veghea mereu asupra interesului superior al copilului. Odată cu hotărârea de divorţ, este luată şi decizia privind răspunderea părinţilor faţă de copii.

Instanţele competente să hotărască asupra răspunderii părinteşti sunt cele din statul membru în care locuieşte, de obicei, copilul. Orice parte interesată poate cere ca o hotărâre privind răspunderea părintească să fie recunoscută şi executată într-un alt stat membru.

Pensia alimentară sau pensia de întreținere a minorului reprezintă obligația părintelui necustodian în favoarea copilului, stabilită în urma pronunțării unei sentințe de divorț sau în urma separării unor părinți necăsătoriți.

După divort, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi sau, în mod excepţional şi întemeiat, doar unuia dintre părinţi, care va avea dreptul de a veghea asupra modului în care copilul este crescut şi educat.

De asemenea, instanţa va mai stabili:
1. contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor
2. locuinţa la unul dintre parinti, ţinând seama de interesul său superior
3. excepţional şi numai în interesul copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la o instituţie de ocrotire sau la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora
4. prestaţia compensatorie a copilului poate fi mărită sau micşorată, la cerere, de către judecător în funcţie de mijloacele părintelui debitor şi resursele părintelui creditor.

Potrivit articolului 499 din Noul Cod Civil român, obligaţia de intreţinere a minorului se va menţine până când acesta devine major sau, în cazul în care îşi continuă studiile, până împlineşte vârsta de 26 de ani.

Plata pensiei de întreţinere va fi efectuată fie prin rate periodice, la termenele convenite de părţi sau, în lipsa acordului lor, la termenele stabilite prin hotărâre judecătorească.

Există posibilitatea plăţii anticipate a unei sume globale care să acopere nevoile de întreţinere ale celui îndreptăţit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreţinerea (în funcţie de posibilităţile părintelui obligat la plată (articolul 533 Noul Cod Civil român).

Este posibilă suspendarea plăţii pensiei de întreţinere către minor, pe durata în care acesta este găzduit la părintele debitor sau obligat la plata pensiei de întreţinere.

În cazul nerespectării obligaţiilor stabilite de către instanţă, părintele debitor poate fi urmărit penal pentru infracţiunea de abandon al familiei.

În condiţiile în care foarte mulţi părinţi sunt plecaţi din ţară şi refuză să mai plătească pensia de întreţinere a copiilor lor, autorităţile europene au stabilit că părinţii iresponsabili să fie depistaţi şi opriţi cu ajutorul Poliţiei de Frontieră.

Avocat stagiar Cristina Tutu

8 commenti:

Anonimo ha detto...

buna sunt elena sunt divorta de7 ani cu sentinta am 2 copii minori 12 si 7 ani iau pensie 300.0ron ptr amindoitatal copiilor este patron dar sa recasatorit si are si un copil de 5 ani,el cind sia delarat veniturile a spus ca are minimul pe economie si sa impartit la 4 copii adica la cea mare fiind din alta casatorie cei 2 copii ai mei si cealaltanascuta pe urma.intreparea mea estecum eu lucrez ba cu contact ba fara contract sunt cu si fara servici ,cum pot sa fac ptr o pensie din dividente sau pensie mai mare ptr ei 33286622462 ,andreifilip666@yahoo.com

Anonimo ha detto...

buna sunt elena sunt din velletri caut loc de munca lung orario sau al ore,in colf domestica ,badante ,baby siter, diverse 3286622462,andreifilip666@yahoo,com

Claudia Spiridon-avocat la Baroul Vrancea si la Ordine degli Avvocati di Roma ha detto...

Raspuns la mesajul din 29 aprile 2013 21:36.

Buna seara Elena,am nevoie de mai multe detalii in ce priveste situatia ta si a fostului sot pentru a te putea ajuta.

Contacteaza-ma pentru amanunte la tel:3334749858 sau e-mail:claudiaspiridon@yahoo.it

Serbanoiu Gina Italia ha detto...

Sant Gina am divortat in 08.01.2016 in perioada acea fostul meu sot era angajat in Italia dar era in dezocupazione dar in Romania a spus Ca nu lucreaza dar in fine atunci ioau stabilit o pensie alimentara a copilului de doua milioane acum El lucreaza soferi pe tir la o firma din Italia dar Cu sediu in Romania iar copilul meu traieste aici si merge la scuola aici avand 14ani.Ce pot face Ca pensia alimentara sai vina calculata la necesitatile de aici din Italia si la salariul pe care il are acum?

Mihaela ha detto...

Buna ziua am si eu o intrebare ...eu si fostul sot locuim in Italia am divortat in Romania dar nu am pe hotararea de divort pensie alimentara stabilita am picat de comun acord sa contribuim amandoi la cresterea si educarea fiului nostru dar decand am divortat mam trezit ca contribui doar eu din cauza ca fostul sot nici nu vrea sa auda sami dea ceva ptr fiul nostru ....intrebarea este pot sa bag dosarul de pensie alimentara in italia cum ca fiul nostru traieste in italia si fostul sot munceste tot in italia

Catalina ha detto...

Buna ziua, avand in vedere ca ambii parinti si minorul au resedinta in Italia, adresati-va unui avocat (in Italia) pentru a reconsidera pensia alimentara. Va fi cu siguranta necesara sentinta de divort tradusa in italiana si legalizata.

Mihaela ha detto...

Va multimesc din suflet si va doresc Sarbatori fericite alaturi de cei dragi !!!

Catalina ha detto...

Mulțumim, Sărbători fericite dumneavoastră și tuturor cititorilor noștri!

Posta un commento