La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 8 aprile 2012

Silvia Dumitrache, mamă pentru copiii emigranţilor români

06 aprilie 2012 | Isabela Mihalcea
Un reportaj difuzat despre copiii rămaşi singuri în România, după ce părinţii lor au plecat la muncă în Italia, a fost suficient să o mobilizeze pe Silvia. Ea a iniţiat un proiect care să aline şi dorul celor mici, şi al celor mari.

Acum nouă ani, Silvia Dumitrache, o bucureşteancă de 54 de ani, pleca în Italia pentru a-l trata pe fiul ei, de numai 10 ani, care suferea de talasemie.

N-a fost deloc uşor să lase totul în urmă şi să înceapă o nouă viaţă la ­Milano.

A trecut prin toate greutăţile unei mame singure, lipsite de sprijin. A plecat în Italia şi a cunoscut acolo o mulţime de românce care-şi lăsaseră copiii acasă, în grija rudelor. În octombrie 2010, Silvia a văzut la televizor un documentar cutremurător.
„A casa da soli" era povestea dramatică a trei copii români care-şi puseseră capăt zilelor de dorul mamei plecate la muncă în Peninsulă.

Italienii îi numesc pe aceşti copii „orfani bianchi” (orfanii albi), care cresc fără părinţi şi care sunt forţaţi să se confrunte prea devreme cu toate greutăţile vieţii.

După săptămâni de nesomn, Silvia s-a hotărât să facă ceva pentru ei.

Aşa a iniţiat proiectul „Te iubeşte mama!”, ca să schimbe viaţa celor peste 500.000 de minori din România care îşi aşteaptă părinţii să revină acasă.

Proiectul Silviei face posibil ca fiecare copil să meargă la biblioteca din localitatea de domiciliu şi să vorbească gratuit, pe Skype, cu părinţii lui.
Unii chiar îşi fac temele „în direct” cu mama aflată la mii de kilometri.

După cum spune chiar Silvia, a pornit totul de la zero, „cu o investiţie uriaşă de... intenţii bune şi speranţa că putea aduce alinare atât părinţilor, cât şi copiilor care se confruntă cu această dramă.”

Au ajutat-o sora ei care lucrează în programul naţional Biblionet, o reţea de susţinere a acestui proiect, şi un prieten din copilărie.
Ce-şi mai doreşte acum? Să găsească mai mulţi susţinători şi sponsori pentru proiect, astfel încât să ajute familiile celor aflaţi la muncă în ­străinătate.

Silvia Dumitrache, o româncă emigrantă la Milano, îşi dedică timpul liber copiilor din România care le duc dorul părinţilor plecaţi la lucru departe de casă.

Realizări: Pentru cei peste un milion de copii rămaşi singuri în România, Silvia a înfiinţat programul „Te iubeşte mama!”.

Prin acest program, micuţii pot merge la biblioteca publică din satul, comuna, oraşul în care locuiesc şi pot dialoga, gratuit, prin Skype cu părinţii.

Datorită acestui program, bibliotecile rămân deschise sâmbăta şi duminica.

Mini CV 6 Top 10
Data naşterii: 13 ianuarie 1958
Profesie: secretară
Familie: mama unui băiat de 19 ani

Sursa: Click!pentru femei

1 commento:

Anonimo ha detto...

Cristina Mihailescu , ai verificat tot ce ai scris aici din minim 3 surse??? Daca nu te rog s-a ofaci , dupa care te rog sa retractezi tot ceea ce nu se confirma.

Posta un commento