La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate!

lunedì 25 giugno 2012

Schimbarea numelui şi/sau a prenumelui pe cale administrativă

Ne naştem cu un nume de familie, iar ulterior, un alt nume de familie se obţine prin încheierea căsătoriei. Aceste modificări legale, care sunt expresii ale dorinţei personale şi nu ale obligaţiei legii, NU sunt mereu benefice şi pot crea diverse probleme juridice.

Numele de familie indică apartenenţa la o familie, întrucât se transmite din partea părinţilor/părintelui care declară naşterea, dar poate fi decis şi prin dispoziţia primarului din locul declarării naşterii - în cazul copilului în care nu se cunosc numele părinţilor. (Legea 201/2009). Ulterior, poate fi schimbat ca urmare a modificării statutului civil, în condiţiile prevăzute de legea română.

Cel mai adesea, numele de familie este modificat cu ocazia încheierii căsătoriei, ocazie în care soţii aleg de bunăvoie să poarte numele de familie reunite sau numele de familie al unuia dintre ei. Democratic, legea permite alegerea personală a modificării sau nu a numelui la căsătorie, alegerea majorităţii fiind preluarea numelui soţului, conform tradiţiei şi obiceiului popular, practică întâlnită, de altfel, în întreaga lume.

În Conventia Natiunilor Unite cu privire la "Eliminarea discriminarii de orice forma asupra femeilor", din 7 aprilie 1986, se afirmă în articolul 5(a) că "se vor lua măsuri adecvate pentru a modifica tiparele sociale şi culturale în scopul eliminării prejudiciilor şi obiceiului bazat pe ideea superiorităţii sau inferiorităţii sexelor", iar în articolul 16 (g) că "ne vom asigura că sub premisa egalităţii dintre bărbaţi şi femei, soţul şi soţia au aceleaşi drepturi, inclusiv cel de a-şi alege numele de familie".

Prenumele se stabileşte odată cu înregistrarea naşterii - de către persoana care declară naşterea copilului. Funcționarul al cărui rol este să înregistreze nașterea poate refuza părinților să numească copilul lor cu un prenume care poate să îi cauzeze probleme (de exemplu, un nume obscen sau jignitor). Şi în cazul prenumelui, obiceiul unora este de a-l transmite pe cel al părinţilor.
Dar există şi alte situaţii când numele şi a prenumele pot fi regândite şi ulterior schimbate!

Modificarea numelui de familie sau a prenumelui este posibilă pe cale administrativă. Voi răspunde în cele ce urmează întrebărilor dvs, clarificând drepturile şi obligaţiile referitoare la schimbarea numelui, în baza legislaţiei româneşti, având în vedere dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare .

La baza cererii de schimbare a numelui şi/sau a prenumelui trebuie să se afle o hotărâre judecătorească sau unul dintre următoarele motive temeinice, prevăzute expres de legea sus menţionată:
1) numele/prenumele este format din expresii indecente ori ridicole;
2) persoana în cauză a folosit în exercitarea profesiei si a devenit cunoscută în societate cu numele/prenumele pe care doreşte să îl obţină;
3) ofiţerul de stare civilă a efectuat menţiunea greşit în registrele de stare civilă;
4) numele/prenumele este de provenienţă străină;
5) în cazul adopţiei sau a recunoaşterii ulterioare a înregistrării naşterii
6) în cazul în care se doreşte să se revină la numele de familie purtat anterior căsătoriei ori la numele de familie dobândit la naştere;

Alte cazuri speciale de schimbare a prenumelui la cerere - pe cale administrativă sunt când prenumele este specific sexului opus sau când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă şi solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia.
Potrivit legii anterior menţionate, documentaţia necesară pentru schimbarea numelui pe cale administrativă trebuie prezentată personal sau prin împuternicit- fie în România - la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul, fie în Italia - la Consulatul Român din regiunea dvs.

Cererea trebuie să fie motivată prin unul dintre motivele temeinice prezentate anterior şi să fie însoţită de următoarele acte în original şi copie:
1. -certificatul de naştere, carte de identitate şi/sau paşaport, precum şi certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui;
2. - un exemplar al Monitorului Oficial al României, în care a fost publicat, extrasul din cererea de schimbare a numelui
3. - consimţământul, dat în formă autentică, al celuilalt soţ, în cazul schimbării numelui de familie purtat în timpul căsătoriei;
4. - acordul părinţilor sau copia de pe decizia de aprobare a autorităţii tutelare, în cazul minorilor
5. - cazierul judiciar si cazierul fiscal ale solicitantului;
6. - orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare.

Cererea va fi examinată în termen de 15 zile iar în termen de 30 de zile va trebui să vă prezentaţi personal/prin împuternicit pentru primirea noilor certificate de stare civilă.

Scrieţi-mi pe adresa de email , în cazul în care aveţi nevoie de modele de procură sau de cerere de tipul celor menţionate anterior.

 Av. Stagiar Cristina Giorgiana Tutu
cristina.tutu@romeninitalia.com 

6 commenti:

Anonimo ha detto...

va rog daca puteti sa mi lasati un nr de telefon sau adresa unde ar putea sotul meu sa legalizeze un act pentru ROMANIA.SOTUL FIIND ROMAN...DORESC O ADRESA DIN FIRENZE...MULTUMESC!DOINA DOBRE

Cristina G. Tutu avocat stagiar Firenze ha detto...

Dna Doina Dobre, va rog sa va adresati Consulatului Roman din Bologna pentru intocmirea actelor cu recunoastere in Romania!
Numai bine va doresc.

Anonimo ha detto...

buna ziua,eu locuiesc in italia si din cauza prenumelui dat de parinti mei multa lume rade cand aude.pt k nu multa lume stie k este nume de fata.iar unde muncesc ma cheama cu numele de maria.cel in acte fiind maricica.as dori sa stiu cum as putea sal schimb in maria si actele necesare si daca se poate face in italia la ambasada.va multumesc frumos

Mira ha detto...

Buna ziua sunt divortata si doresc sa ma intorc la numele de familie dinaintea casatoriei vad ca printre actele de prezentat sunt si cazier juridic si cazier fiscal acestea trebuie sa merg sa mi le iau din tara sau se poate face si aici cumva?

Mira ha detto...

Buna ziua sunt divortata si doresc sa ma intorc la numele de familie dinaintea casatoriei vad ca printre actele de prezentat sunt si cazier juridic si cazier fiscal acestea trebuie sa merg sa mi le iau din tara sau se poate face si aici cumva?

Unknown ha detto...

Buna ziua Cum trebuie sa procedez pentu schimbarea numelui dupa divort ?Mentionez ca lucrez in Italia si sunt in posesia pasaportului romanesc fara buletin si certificata de nastere Se poate face in Italia fara sa ma intorc in Romania? Multumesc!!

Posta un commento