La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 29 luglio 2012

Votul Diasporei decis prin Referendum National‏

Dreptul de vot al Diasporei trebuie decis printr-un Referendum
Parlamentarii alesi in Diaspora sa fie inlocuiti cu “Comisii ale Diasporei”

Ultimele declaratii ale Miscarii Politice Europeni pentru Italia au stirnit multa agitatie in interiorul clasei politice din Romania si multe discutii in presa, din aceste motive dorim sa facem citeva precizari.

Consideram ca Diaspora NU trebuie sa voteze la Referendumul din iulie 2012, si ca in general NU trebuie sa voteze la alegerile din Romania iar parlamentarii alesi in colegiile externe trebiuie sa fie inlocuiti cu alte organisme mai apropiate de problemele romanilor din afara granitelor.

Precizam ca astazi legislatia romana da dreptul la vot tuturor romanilor din afara tarii si pina cind legea nu va fi schimbata invitam pe oricine sa respecte legislativa actuala. In orice tara legislatia se imbunatateste in continuu, deci noi vom propune o schimbare a legii in privinta votului Diasporei si dorim ca romanii sa obtina dreptul la vot acolo unde locuiesc si platesc taxe, in tara de resedinta (de exemplu in Italia), pentru ca nu consideram corect sa influentam viata romanilor din Romania prin votul nostru fara ca acesta sa aiba vre-un efect direct asupra noastra celor care votam in Diaspora.

Partidele politice si-au esprima opiniile in ultimele zile referitoare la votul din diaspora iar noi respectam ideile tuturor fortelor politice din Romania. Din pacate nici un partid nu a propus inca o solutie pentru o problema care exista: romanii ar trebui poata vota la toate alegerile existente in tarile de resedinta , de exemplu cine locuieste in Italia ar trebui sa voteze la alegerile locale, provinciale, regionale, parlamentare si europarlamentare din Italia. Cine locuieste in Romania ar trebui sa voteze la toate alegerile din Romania, inclusi si cetatenii straini dar comunitari care locuiesc in Romania. Votezi unde platesti taxe.
Subiectul este important si amplu, iar solutionarea acestuia vom propune sa se faca printru-un Referendum National unde sa poata vota toti romanii, fie cei care locuiesc in Romania cit si cei din afara granitelor.

Vom mai propune ca parlamentarii alesi in Diaspora sa fie inlocuiti cu 5 Comisii ale Diasporei, cite unu pentru fiecare continent, iar in fiecare comisie sa existe reprezentanti din toate tarile din acel continent unde exista comunitati de romani. Sa fie compuse atit din femei cit si din barbati, care locuiesc in tara respectiva de cel putin 5 -10 ani si care nu au fost anchetati sau condamnati. Aceste comisii ar tebui sa dialogheze direct cu Ministerul de Externe in folosul intregii comunitati de romani din afara granitelor.
Marian Mocanu
Presedintele Miscarii Politice Europeni pentru Italia
www.europeiperlitalia.it

3 commenti:

Anonimo ha detto...

cine te plateste tradatorule???EU sunt plecat de18 ani din ROMANIA si platesc impozitele in fiecare an.A-ti vrea voi sa ne scoateti de la vot.EU PROPUN TUTUROR ROMANILOR PLECATI,PENTRU UN AN SA NU MAI PLATIM IMPOZITELE SI,NICI SA NU MAI TRIMITEM BANI ACASA SI SA VEDEM DUPA, CE O SA MAI FURATI VOI TRADATORILOR.NOI SUNTEM BUNI ATUNCI CAND TRIMITEM BANI,DUPA LA GUNOI CU NOI.EU PERSONAL,AICI UNDE SUNT VOI STRINGE SEMNATURI SI VOI FACE PLANGERE LA PARLAMENTUL EUROPEAN.DREPTUL LA VOT NU-L PUTETI LUA VOI CAND VRETI.HOTILOR!!!!!

Anonimo ha detto...

bravo, si eu sunt de acord cu cine a scris comentariul de mai sus

Anonimo ha detto...

NISTE NENOROCITI,AU VENIT SA NE FURE SI PESTE GRANIZE.

Posta un commento