La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 26 novembre 2013

Copiii din România și Republica Moldova sunt așteptați la o noua editie a Concursului International de Poezie de la Triuggio‏

FOTO VILLA CANONICA TRIUGGIO
LOCUL PREMIERII EDITIEI 2013-2014

A 23- editie (2013-2014) a traditionalului concurs de poezie Internationala Giovani e Poesia din Triuggio (Milano) asteapta si anul acesta participarea copiiilor si scolilor din Romania si Republica Moldova. Participarea copiiilor romani a devenit o constanta a acestui concurs la care se inscriu anual mai mult de o mie de participanți din peste 20 de tari. România este tara cu cele mai multe creatii in concurs fiind răsplătita de-a lungul anilor, cu importante premii la toate secțiunile prestigioasei competitii.

Centrul Giovani e Poesia din Triuggio (Milano) în colaborare cu Centrul Cultural Italo-Român, Primaria din Triuggio, Banca Credito Cooperativo Valle del Lambro, Asociația Culturală si Fotografica Valle Lambro, Editura Prometeus și cu patronajul ziarului “Il Cittadino” din Monza, Universitatea Valle del Lambro și “Messaggero dei Ragazzi” din Padova, anunță startul celei de a XXIII-a ediție a Premiului Internațional de Poezie de la Triuggio, Milano.

Premiul Internațional de Poezie s-a născut in anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia dar și a altor țari, tot mai prezente în cadrul importantei manifestări de poezie de anvergură internațională.

Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului în relația cu România și Moldova din anul 2009.

La concurs sunt invitați să participe nu doar copiii din România cât și cei care trăiesc și învață în Italia. Toti cei interesați sa participe pot scrie si pe adresa Centrului Cultural Italo Român

infoculturaromena@gmail.com (Violeta Popescu) pentru informatii suplimentare.

REGULAMENT CONCURS

Premiul ediției din anul 2013-2014 va cuprinde șase secțiuni.

A. Sectiunea destinată copiilor cu vârsta cuprinsă până la 12 ani împliniți.

B. Sectiunea destinata scolilor;

C. Tinerilor între 13 și 17 ani împliniți

D. Tinerilor după 18 ani;

E. Poezii inedite;

F. Fotografie și Poezie pe tema Natură și Societate.

Concursul permite participarea la mai multe secțiuni.

Participarea are în vedere următoarele cerințe:

Pentru secțiunile A-C-D se vor prezenta un maximum de 3 poezii pe temă liber aleasă; La secțiunea E participarea prevede prezentarea unui numar cuprins între 20 și maxim 35 de poezii, care să constituie o culegere de poezii.

La sectiunea B participarea constă într-o creație comună sau un proiect comun care aparține unei școli sau unui grup de clase dintr-o școală;

La secțiunea F participarea consistă în prezentarea unei poezii împreună cu o fotografie sugestivă, format 13x18 sau 10x15.

Toate creațiile vor fi originale și vor fi trimise în șapte copii (doar pentru secțiunea F este necesară prezentarea a două copii) între care doar una va avea datele autorului: nume, prenume, varsta, nationalitatea, locul nasterii, numarul de telefon al autorului sau al scolii unde invata, adresa email. Poeziile vor fi expediate împreună cu chitanța care dovedește achitarea cotei de participare.

Autorii vor trebui să declare că sunt autori și creatori la secțiunile la care participă. Școlile participante la secțiunea B vor trebuie să atașeze o lista cu datele elevilor și operelor, eventual o prezentare.

La secțiunea C se va atașa și o copie dupa cartea de identitate unde apare data nașterii.

Textele aparținând participanților din toate țările vor fi prezentate in mod obligatoriu în două limbi. În cazul copiiilor și școlilor din Romania poeziile sau creațiile literare prevăzute în concurs, vor fi trimise în limbile: română și italiană.

Clasificarea premiilor:

Secțiunea A – Medalie de argint la primii trei clasificați

Secțiunea B – Plăci pentru primele trei școli clasificate

Secțiunea C: primul clasificat: 150 de euro; premiul doi si trei: medalie de argint

Secțiunea D: primul clasificat: 250 de euro; premiul doi si trei: medalie de argint

Secțiunile E si F: Medalii si trofee la primii trei clasificați

Sunt prevazute ca și la edițiile precedente:

- Medalie de argint din partea Camerei Deputaților Italiene

- Premiul Special oferit de Editura Prometheus.

- Premii oferite de ziarul: "Messaggero dei Ragazzi".

- Premiul Special pentru cea mai bună creație dedicată mamei “in memoria di Bruna Baroni”.

- Premiul Spacial “in memoria di Ettore Villa” pentru cel mai bun tânăr autor

- Premiul “Andrea Negrotto Cambiaso” pentru cel mai bun text care reliefeaza valorile vieții

- Premii Speciale oferite de Pro Loco Triuggio și Università del Tempo Libero della Valle del Lambro.

-Premii Speciale oferite celor mai frumoase texte pe tema Naturii

- Premiul Special “in memoria di Eugenio Bentivegna” pentru cel mai bun text al unui autor tanar

- Alte premii și recunoașteri venite din partea Comisiei sau Juriului

Ceremonia de Premiere este preconizată pentru prima duminică a lunii iunie 2014 la Villa Canonica din Triuggio (Milano)

Vor fi informați doar câștigătorii ediției. Premiile vor trebui ridicate personal sau prin intermediul unei persoane delegate.

Poeziile premiate și unele creații ale primilor clasificați de la secțiunile B și E vor fi reunite într-o antologie ingrijita de Editura Promoteus și vor fi publicate.

Participarea implică acceptul integral al întregului concurs.

Cotele obligatorii de participare la Concurs:
• Secțiunile A - B gratuite;
• Secțiunea C- 10 euro cota de participare
• Secțiunea D – 20 euro cota de participare;
• Secțiunea E – 10 euro cota de participare
• Secțiunea F - 10 euro cota de participare

Pentru autorii care provin din țari extra UE, participarea este gratuită. Copiii din Republica Moldova pot participa gratis.

Cotele vor fi trimise fie printr-un serviciu de transfer de bani, fie vărsate în contul BANCOPOSTA. n 000052597465 (IBAN: IT35G0760101600000052597465) cu numele: CENTRO GIOVANI E POESIA.

Important

Toate creațiile vor fi trimise pana la data de

31 ianuarie 2014 pe adresa:

CENTRO GIOVANI E POESIA - Via Indipendenza, 25 – 20844 Triuggio (MB). Italia.

Toate poeziile care vor ajunge dupa data mentionata nu vor intra in concurs.

Nessun commento:

Posta un commento