La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 12 novembre 2013

Delegaţie inter-ministerială pe tema integrării comunităţii rome

Comunicat de presă

O delegaţie inter-ministerială din partea Guvernului României s-a aflat în perioada 5-6 noiembrie 2013 la Roma pentru a discuta cu autorităţile italiene pe tema integrării comunităţii rome. Delegaţia Guvernului României, condusă de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Romi, Daniel Vasile, a inclus reprezentanţii principalelor ministere cu atribuţii în domeniul gestionării problematicii comunităţii rome: Ministerul Educaţiei (reprezentant de secretarul de stat Andras Kiraly), Ministerul Muncii şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Interne. La discuţiile cu autorităţile italiene au fost prezenţi, de asemenea, Ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, ataşatul pe probleme de muncă şi sociale şi responsabilul de relaţia cu comnitatea românească din cadrul Ambasadei României în Italia.

Au avut loc întâlniri cu reprezentanţii instituţiilor guvernamentale responsabile de coordonarea la nivel naţional privind chestiunile care vizează cetăţenii romi (Oficiul Naţional Antidiscriminare – UNAR – punctul naţional de contact pentru Strategia Naţională a Italiei pentru romi şi şeful de cabinet al ministrului italian pentru integrare, Cecile Kyenge), precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale (reprezentanţii Primăriei Romei - din partea Asesoratelor pentru Politici Sociale şi Ocupare şi Locuire şi Prefectul Romei, Giuseppe Pecoraro).

Obiectivul urmărit de partea română a fost aprofundarea dialogului cu autorităţile italiene competente pentru a identifica posibilităţile concrete de colaborare şi a realiza proiecte comune, cu finanţare europeană, care să faciliteze integrarea şi dezvoltarea comunităţii rome din cele două ţări şi în cadrul UE.

Seria întâlnirilor delegaţiei inter-ministeriale cu autorităţile italiene continuă la Veneţia şi Milano (7-8 noiembrie 2013), unde reprezentanţii Guvernului României au programate întâlniri cu principalii responsabili de gestionarea problematicii comunităţii rome la nivel local, din partea instituţiilor Prefecturii şi Regiunii din Milano, Veneţia şi Veneto, precum şi cu reprezentanţii Comunităţii Sant’Egidio.

Ambasada României în Italia

Nessun commento:

Posta un commento