La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 6 ottobre 2014

Retrospectiva activității Centrului Cultural Italo Român, Editura Rediviva - 2014‏

Foto. Rediviva la Salonul de Literatura. iunie Milano

Ne face plăcere să vă prezentăm o sinteză a activității culturale a Centrului Cultural Italo Roman și editura REDIVIVA din prima parte a anului, care a cuprins evenimente legate de păstrarea identității culturale românești și de promovare a valorilor culturale ale țării noastre în Italia. Unele dintre proiectele Centrului au fost deja inițiate cu mai mulți ani în urmă: portalul CulturaRomena (care a ajuns la aproape cinci milioane de vizitatori) si peste 1000 de inscrisi la Newsletter, participarea scolilor din România si Repubica Moldova la premiul International de Poezie din anul 2010 cu rezultate foarte bune ale copiiilor romani), ediția a doua a Zilei Mondiale a Poeziei (2013), proiectele editurii Rediviva (peste 20 de titluri de la fondarea sa, in anul 2012), participarea acesteia la Salonul International de Carte dela Torino, Bookcity Milano etc.) inițierea cursurilor de limba română pentru italieni sustinute de prof. Valentina Negritescu de la Universitatea de Studi din Milano (2010), organizarea intalnirilor cu studentii romani si italieni, sustinerea unor proiecte de cercetare a unor masteranzi si doctoranzi români si italieni de la: Universitatea degli Studi di Milano, Universitatea Biccoca, Universitatea din Pavia etc.), conferințeale ale CCIR în teritoriul lombrad la inițiativa unor fundații și instituții italiene.

Activitatea noastră este rodul trudei de voluntariat depusă de o a mica echipă a Centrului Cultural Italo Roman, un grup de tineri și profesioniști, o activitate de ani de zile, al carui obiectiv are in vedere imaginea Romaniei in Italia. Multumim tuturor celor care de mai multi ani, în mod continu si dezinteresat, ne stau aproape cu gandul si bucuria împărtășirii unor valori comune.

GALERIE FOTO

20 ianuarie 2014. Ziua Culturii Române şi aniversarea naşterii poetului naţional sărbătorite la Milano. Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al Romaniei la Milano si colaborarea Centrului Cultural Român (CCR) împreună cu editura Rediviva. În deschidere a luat cuvântul consulul general George Bologan care a mulţumit celor prezenţi şi a subliniat importanţa lui Eminescu în cultura română. Episcopul Italiei, PS Siluan, a trimis celor prezenţi un mesaj de felicitare are a fost citit de preotul Traian Valdman, parohul bisericii ortodoxe româneşti din Milano. CCR şi-a prezentat cu această ocazie cea de-a doua ediţie a anuarului intitulat "Impronte culturali romene in Italia" (Amprente culturale româneşti în Italia). Recenzia lucrării a fost făcută de scriitoarea Irina Ţurcanu. Tot despre reperele culturale româneşti a vorbit şi scriitoarea Ingrid Beatrice Coman , care a schiţat în linii mari opera lui Eminescu. Partea a doua a evenimentului a fost dedicată în întregime omagierii lui Eminescu. Un grup de circa 20 de elevi (cu vârste între 15 şi 17 ani) de la Liceul Dante Aligheri din Bucureşti au pregătit un spectacol în care au evocat momente din viaţa Poetului şi au recitat fragmente din poezii. Poetul Viorel Boldis a recitat Scrisoarea a III-a si a vorbit despre ultimul sau volum de poezie: Morarul zeilor. Poezii din strainatate, aparut in luna decembrie 2013 la editura REDIVVA. Un frumos recital d epoezie a oferit publicului si actorul Vlad Scolari. Au mai intervenit: Florentina Niță cu o prezentare a unora dintre cele mai frumoase texte ale poetului Mihai Eminescu, prof. Mariana Paliev, Svetlana Filat, Claudia Boloboceanu s.a. (Cornel Toma- Gazeta romaneasca)

12-25 ianuarie 2014. “Cunoaștere umanistică, organizare, redactare, editare (cuore)” a fost titlul proiectului Leonardo Da Vinci IVT (Initial Vocational Training), din cadrul Programului Lifelong Learning, Leonardo Da Vinci - Mobility, în cadrul căruia 20 de elevi ai Liceului Teroretic Dante Aligheri s-au aflat la Milano în perioada 12-25 ianuarie 2014 pentru un stagiu de formare. Cei 20 de elevi însoțiți de doi profesori, au efecutuat un stagiu de formare inițială vocațională, la editura Rediviva – Milano, editură fondată în cadrul Centrului Cultural Italo Român. Prin acest proiect Liceul Bilingv „Dante Alighieri” și-a propus formarea unui grup de 20 de elevi, în domeniul tehnoredactarii și editării bilingve. Participanții au fost elevi cu vârsta cuprinsă între 15 si 17 ani, din clasele bilingve si din cele în care studiul limbii italiene are cu statut de limbă maternă. Pe lângă activitățile zilnice specifice înscrise în proiect, elevii au facut vizite la muzeele din Milano; au intrat în contact cu realitatea comunității românești din Lombardia în cadrul unei vizite informale pe care au efectuat-o la Consulatul General al României din Milano. In programul proiectului s-a inscris și un laborator de poezie interculturală la Biblioteca din Triuggio, unde elevii români au fost primiti de autoritatile locale italiene; Au avut loc întâlniri cu profesori, jurnaliști români și italieni.

31 ianuarie 2014. Centrul Cultural Italo Român invitat la “Ziua Interculturii” organizată de Universitatea de Studi Bicocca din Milano. “Dialoguri interculturale” s-a intitulat cea de-a treia editie a Zilei Interculturii organizată de Universitatea de Studi Bicocca din Milano, tematică de o deosebită relevanță în contextul multicultural, pe care îl oferă Milano și Regiunea Lombaridei, unde trăiesc in jur de 170 de comunități de străini. Evenimentul a avut loc vineri, 31 ianuarie 2014 la sediul Ateneo milanese, piata Ateneo Nuovo, 1 Milano si au fost prezenti peste 1000 de participanti.

Manifestarea s-a bucurat de prezența profesorilor, cercetătorilor (sociologi, antropologi) studenților, autorităților locale milaneze, jurnalisti, reprezentanti ai comunitatilor de straini, publicul larg. Inițiativa a apartinut Departamentului de Stiinte Umane din cadrul Universității in parteneriat cu United Nation Alliance for Civilization, The Intercultural Innovation Award si BMW Group Italia. Centrul Cultural Italo Roman a fost invitat sa participe la prestigioasa manifestare, reprezentata si de alte importante fundatii culturale straine. Proiectul a fost coordonat de Violeta Popescu, Daniela Nenciulescu, Catalina Munteanu, Alina Nastase, Giada Bossi, Alexandru Barsan. Pe tot parcursul zilei, CCIR a distribuit distribui materiale informative in limba italiana legate de proiectele Centrului Cultural, pliante, harti, reviste de prezentare a turismului romanesc, proiectii video. Au avut loc discuții cu stidenții italieni, români etc. In cadrul evenimentului desfasurat in prima parte a zilei in Aula Universitatii - prof. Mariangela Giusti (profesor coordonator ) a prezentat celor 1000 de studenti invitati in cadrul expunerii legate de comunitatile de straini din Italia si portalul: CulturaRomena.it oferit ca exemplu de promovare culturala romaneasca în Italia și sursa importanta de cunoastere a valorilor romanesti. A fost prezent in cadrul conferintei și dl. George BOLOGAN consulul general al României la Milano, care a purtat un dialog cu studentii români care studiaza la Universitate.

20 februarie 2014. Conferința Romania și traditiile sale istorice, a fost titlul unei conferințe organizate de Caritas Ambrosiana - Centro di ascolo din Desio la care a participat un numeros public italian. Conferinta a fost sustinuta de Violeta Popescu, care a facut referire la rolul important al României in Europa, la caracteristicile latine si istoria raporturilor intre cele doua Tari de-a lungul istoriei.

25 februarie – 25 martie 2014. Expoziția personală de sculptură a artistei Daniela Nenciulescu

La galeria de artă SPAZIOTEMPORANEO din Milano a avut loc vernisajul expoziției de sculptură COSI PURI COSI CORROTTI a cunoscutei artiste milaneze Daniela Nenciulescu, originară din România.Daniela Nenciulescu născută la București în 1952 este rezidentă în Italia din 1968, cu un bogat palmers artistic în Italia, însemnând numeroase expoziții personale sau colective, în importante spații publice de artă italiene. Pentru prima oară, inaugurarea expoziției a avut loc în septembrie 2013 la Castello Visconteo din Pavia, în prezenta autoritatilor locale, în cadrul Secțiunii Romanice Musei Civici, unul din cele mai prestigioase și vechi lacașuri de cultură si arta ale Regiunii. Expoziția a fost organizată de Musei Civici, Comune di Pavia, Departamentul Cultură al Primăriei, având colaborarea Fundației Memoria din București, a Centrului Cultural Italo-Româ și a editurii Rediviva unde a aparut catalogul expozitiei cu patronajul Consulatului General al României la Milano. La Galeria Spaziotemporaneo di Milano au particiat la deschidere artiști, critici de artă, membri ai diasporei române din Milano, studenți. Din partea Consulatului General al Romaniei a fost rezent dl. Consul George Miloșan

15 martie 2014. Organizarea expoziției de fotografie “Maramureș. Unde timpul s-a oprit...” casa delle Culture del Mondo, Milano

Casa delle Culture del Mondo din cadrul Provinciei Milano, Asesoratul de Cultură al Provinciei Milano, cu Patronajul Consulatului General al României la Milano si colaborarea Centrului Cultural Italo Roman din Milano au organizat expoziția fotografică: “MARAMUREȘ. Unde timpul s-a oprit..”, realizată de fotografii italieni: Mario Negri și Donatela Penati. Inaugurarea expoziției a avut loc sâmbătă 15 martie 2014 la Casa delle Culture del Mondo, Via Giulio Natta 11 din Milano (metrou linia roșie, Lampugnano). Expoziția a cuprins 24 de panouri fotografice, realizate în alb negru, fotografii centrate pe: bucurie, durere, credința și activitate, așa cum le-au văzut trăite pe chipurile oamenilor, în satele din zona Maramureș unde au călătorit. Au intervenit cu ocazia inagurării expoziției: dl. George Gabriel BOLOGAN, consul general al Romaniei la Milano, Mario NEGRI, Donatela PENATI, Violeta POPESCU.

20 martie 2014. Ziua Mondiala a Poeziei.

Institutul Cultural Roman din Bucuresti in colaborare cu Centrul Cultural Italo Roman si editura Rediviva au bucuria sa organizeze joi 20 martie 2014, orele 18 00 a doua editie a Zilei Mondiale a Poeziei, manifestare instituita de UNESCO în anul 1999 in ideea recunoașterii rolului privilegiat pe care il are «expresia poetică in promovarea dialogului si comunicarii interculturale» Evenimentul care s-a bucurat de Patronajul Consulatului General al României din Milano face parte din dezvoltarea schimburilor culturale italo-romane prin intermediul valorilor poeziei si artei. Publicul prezent a participat si la vernisajul exopozitiei de pictura: “Pro TEMPORE” al artistei de origine romana Lavinia ROTOCOL care traieste la Milano. Au fost evocati poetii români: Anatol E. Baconski (1925-1977, poet, prozator si publicist basarabean mort in timpul cutremurului din 1977), Nichita STANESCU (1933-1983), Vasile VOICULESCU (1884-1963), Grigore VIERU (1935-2009).Un omagiu cu acest priej va fi adus profesoarei Ida GARZONIO, studenta si apoi asistenta a Rosei del Conte (1907-2011- considerata unul dintre cei mai importanti eminescologi straini). In fata unui numeros public prezent au luat cuvantul: dl. George Bologan, consul general al Romaniei la Milano, prof. Ida Garzonio, Alina Nasatasa, Violeta Popescu, Claudia Bolboceanu, Svetlana Filat s.a. La finalul manifestarii un frumos recital la chitara a fost sustinut de Corina Serdan.

3 mai 2014. “Muzica si Fotografie într-un eveniment organizat împreuna de catre Centrul Cultural Italo Roman din Milano în colaborare cu Asociatia Femeilor Romane din Italia (ADRI). În cadrul programului, publicul a avut bucuria să il asculte într-un recital pe muzicianul Gheorghe Iovu aflat într-un turneu muzical în Italia. Denumit "doctorul de suflete", deschizator de drumuri în meloterapie, Gheroghe Iovu este primul compozitor de acest gen din Romania. A concertat in Italia, Franta, SUA, Germania lansand pana acum 10 CD-uri, muzica sa fiind ascultata in 17 centre private medicale din Germania, Italia si SUA. A cantat in filarmonici, teatre, parcuri, spitale, biserici si diferite festivaluri de terapii naturiste. Serata s-a bucurat bucură de Patronajul Consulatului General al României la Milano. Publicul a avut ocazia sa vada si expozitia de fotografie: Maramures. Unde timpul s-a oprit.., inaugurata in luna martie la Casa delle Culture del Mondo.

8-12 mai 2014. Editura Rediviva la a doua sa participare la salonul International de Carte de la Torino 8-12 mai 2014.

Organizatorii celei de a XXVII ediţii a Târgului de Carte din Torino, manifestare care a reunit lumea editorială la nivel naţional, confirmă un succes peste aşteptări a ediţiei si din acest an, care a înregistrat, conform organizatorilor, un număr record de vizitatori – 339.752, în creştere cu 3% faţă de ediţia precedentă. Ţară invitată de onoare a ediţiei 2014 a fost Sfântul Scaun. Pentru al şaselea an consecutiv, Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii şi Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, au organizat cumsucces şi mare vizibilitate cea mai importantă participare din punct de vedere editorial a Ţării noastre – Salonul Internaţional de carte de la Torino desfăşurat pe perioada a mai multe zile. Sugestivă tema aleasă de organizatorii Standului României: Segnali positivi (Semnale pozitive), care a adus în prim plan un proiect cultural românesc tot mai definit de la un an la altul, pregătit cu profesionalitate şi viu interes pentru imaginea şi valorile româneşti în străinătate, cu invitaţi şi personalităţi de marca. În acest cadru editorial de prestigiu, editura Rediviva din Milano la invitatia Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, a căutat să îşi aducă contribuţia, prin prezentarea a şase volume recent apărute în cadrul mai multor colecţii (Quaderni romeni, Memoria, Rosa dei venti s.a). Editura s-a străduit să aducă un evantai de cărţi care să acopere un cât mai vast segment cultural şi temporal, în încercarea de a oferi cititoriloro imagine completă şi elocventă a României. Volumele Intre uitare si memorie si Craii de Curte veche, au fost finantate in cadrul programului de traduceri sustinut de Institutul Cultural Roman. Prezenţa editurii Rediviva şi a apariţiilor editoriale pregătite pentru acesta ediţie a Salonului, a primit aprecieri din partea conducerii şi echipei Institutului de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, a prof. Bruno Mazzoni (romanist, Universitatea din Pisa) prof. Roberto Merlo (romanist, Universitatea din Torino), prof. Roberto Scagno, scriitorul Bujor Nedelcovici de la Paris. Echipa editorială Rediviva a multumit sprijinului primit din partea Institututului de Cultură şi Cercetare Umanistica din Veneţia, Institutului Cultural Român din Bucureşti pentru oportunitatea de a fi prezenţi la această manifestare, pe care am încercat să o onorăm cu recunoştinţă şi profesionalitate.

29 mai 2014. Teatrul “Luceafărul” din Iaşi a prezentat la Biblioteca din Milano spectacolul “Capra cu Trei iezi”

Joi 29 mai 2014, la sediul Bibliotecii române din Milano (CTP Teatrali), a avut loc spectacolul “Capra cu trei iezi”după Ion Creangă si o dramatizare semnata de Ion Agachi. Spectacolul a fost sustinut de Instititul Cultural Roman din Bucuresti si colaborarea Consulatului General al Rmaniei la Milano. A fost prezent un numeros public (copiii si parinti) romani si italieni.

1 iunie 2014 Triuggio. Noi premii pentru copiii din România si Republica Moldova la Concursul International de Poezie de la Triuggio. A devenit o constantă participarea copiilor români din România, Italia sau Republica Moldova la tradiționalul Concurs Internațional de Poezie "Tinerii si Poezia" de la Triuggio (Milano), manifestare care se bucură de o importantă participare internațională, fiind prezente în concurs mai mult de 20 de țări. Aproape 1 000 de participanți, cu un număr de 1 230 de creații literare, au intrat în concursul celei de a 23-a ediții a Premiului de Poezie de la Triuggio, care se bucură de organizarea, colaborarea și patronajul mai multor institutii italiene, Începând cu anul 2010, Centrul Cultural Italo-Român din Milano este partener și susținător al concursului, inițiind legătura cu mai multe școli din România și Republica Moldova, pentru înscrierea și participarea elevilor la acest proiect. Premiul Internațional de Poezie s-a născut în anul 1991 ca un obiectiv al Centrului de Poezie și Tineret din Triuggio. În decursul anilor s-a constatat o mare participare a elevilor și tinerilor din Italia, dar și alte țări devin tot mai prezente în cadrul acestei importante manifestări de poezie cu caracter internațional. La ceremonia de premiere a fost prezent din partea Consulatului General al Romaniei dl. George Milosan. A 23-a editie (2013-2014) a prestigiosului premiu a adus România printre primele locuri ca număr de participanți (o constantă a ultimelor editii). Un număr de 50 de copii, cu vârstele cuprinse între 10 și 17 ani din Bucuresti, Brasov, Suceava, Alba Iulia, au trimis creațiile lor literare, conform regulamentului traduse în limba italiană. Centrului Cultural Italo Roman i-a fost inmanata din partea dl. Alessando Villa - presedintele Fundatiei Giovani e Poesia, o DIPLOMA de recunoastere a meritelor in implicarea colaborarii intre cele doua Tari.

4-8 iunie 2014. Editura Rediviva la a treia ediție a Festivalului de literatură din Milano. Salone PICCOLA EDITORIA.

În perioada 4-8 iunie, la Milano, a avut loc cea de-a III-a ediţie a Festivalului de Literatură, desfăşurat sub patronajul Primăriei din Milano, conceput de scriitorul Milton Fernandez.Peste 150 de evenimente, în diferite locaţii culturale din Milano, au fost programate să se desfăşoare pe parcursul celor patru zile ale manifestării. O noutate în acest an va fi Salonul Editurii Mici (Salone della Piccola Editoria). În cadrul Festivalului, România va fi reprezentată de Editura Rediviva împreună cu Centrul Cultural Italo-Român din Milano, care au facut parte din Salonul Edituri Mici ce s-a desfasurat în perioada 6-8 iunie 2014. Pe perioada Salonului, din partea Editurii Rediviva vor fi prezenţi: Irina Ţurcanu, Violeta Popescu, Mariana Paliev, Davide Arrigoni, Florentina Nită. Rediviva a prezentat ultimele cărţi tipărite: „Eu aleg” (ediţie îngrijită de Irina Ţurcanu), „Dimineaţa unui miracol” de Bujor Nedelcovici, „Între uitare şi memorie” de Micaela Ghitescu (traduceri de Ingrid B. Coman), "Craii de curte veche" de Mateiu I. Caragiale (traducere Mauro Barindi);Repere culturale româneşti în Italia (2014). Prezența la festivalul de literatură e o importantă oportunitate, fiind vorba de un context editorial mai larg care priveşte toată Lombardia. Anul acesta organizatorii au dat atenţie acestei manifestări şi în perspectiva EXPO 2015 prin prezența ţărilor care vor lua parte. Credem că prezenţa românească, prin volume traduse, volume de autor, aduce în atenţie şi valoarea literară, culturală a României. Publicul cititor italian este tot mai interesat de literatură românească, lucru dovedit cu ocazia mai mult manifestări de gen aşa cum a fost salonul Internaţional de carte de la Torino. Prezenţa editurii Rediviva, un proiect al Centrului Cultural Italo-Roman se înscrie tocmai în strategia de promovare a valorilor româneşti în Peninsulă.”, (pentru Actualitatea Magazin / Violeta Popescu de la CCIR.

Mulțumim mass-mediei de limba romană si italiană care promovează cu profesionalism si interes actvitătile noastre: Ziarul de Duminica – Stelian Turlea (Ziarul Financiar), Iuliana Anghel (redazione italiana: www.rri.ro), Radio Romania Actualitati (Elena Postelnicu), Radio Romania International, revista Memoria, Redazione www.rgnpress.ro, Observatorul Cultural, rivista bilingvă Orizzonti culturali italo-romeni (Afrodita Cionchin) Gazeta românească, Actualitatea magazin, www.romeninitalia.com, La Repubblica (edizione Milano), ALL TV (Antonio Buozzi), Rivista Per i Diritti Umani - Milano), Il Giornale-Triuggio, revista Popoli, Citta Nuova ecc.

Volume publicate in cadrul editurii Rediviva – anul 2014. Volumele prezentate mai jos se pot gasi in vanzare online si pe site-ul editurii Rediviva: www. redivivaedizioni.com

1. Impronte culturale romanesti in Italia. Anuarul Centrului Cultural Italo Roman. “Volumul de față dorește să fie o oglindă a raporturilor actuale româno-italiene, dinamizate mult de o comunitate românească în continuă creștere în Peninsulă, care dispune de un important potenţial cultural şi artistic.Ȋntre studiile şi articolele publicate ȋn acest volum menţionez doar câteva: Codrina Sandru, prof. univ. la Universitatea Transilvania din Brasov, care a publicat un interesant studiu despre “prietenia la nivel academic” ȋntre douǎ universitǎţi Braşov şi Ancona; studiul despre emigraţia italienilor ȋn zona Olteniei, al cercetǎtoarei Rodica Mixich; un interesant material despre perspectiva prezenţei la vot a românilor din Italia semnat de Maria Floarea Pop;

2. Intre uitare si memorie (titlu in italiana: Tra oblio e memoria”) de Micaela Ghitescu, volum aparut in colectiMemorie a editurii. Traducere: Ingrid B Coman

3. Catacombele Romaniei. Marturii din inchisorile comuniste (1945-1964 (titlu in italiana: Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comunitse 1945-1964)), editie ingrijita de Violeta P. Popescu. Documentare si traducere: Claudia Bolboceanu, Lorena Curiman, Mirela Tingire.

4. Craii de Curtea veche (titlu in italiana: I Principi della Corte antica) de Mateiu I Caragiale. Traducere: Mauro Barindi.

5. Dimineata unui miracol (titlu in italiana: La mattina di un miracolo) de Bujor Nedelcovici: Traducere: Ingrid Beatrice Coman

6. Eu aleg (Io scelgo), antologie de nuvele, ingrijita de Irina Turcanu

9. La mimosa di dicembre, Keltoum Staali; collana Afrika

Volumele: Intre uitare si memorie de Micaela Ghitescu; Craii de Curte veche, Mateiu Caragiale- sunt proiecte editoriale sustinute de Institutul Cultural Roman prin programul TPS.

Material intocmit de Claudia BOLBOCEANU si Violeta POPESCU

1 octombrie 2014

Nessun commento:

Posta un commento