La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 6 ottobre 2014

Viorel Badea: ”Guvernul Ponta pregătește o fraudare masivă a alegerilor în diaspora”

Comunicat de presă
(18.09.2014)

Ref: Viorel Badea: ”Guvernul Ponta pregătește o fraudare masivă a alegerilor în diaspora”.

Senatorul ACL Viorel Badea a declarat, astăzi, într-o conferință de presă susținută la sediul Alianței Creștin-Liberale, că actualul guvern se pregătește să fraudeze masiv alegerile prezidențiale, pe de-o parte prin dirijarea alegătorilor din diaspora către consulatele generale pe care le-au organizat, iar, pe de altă parte, prin desființarea unor secții de votare din comunitățile unde trăiesc foarte mulți români.

”Evident, se poate spune că a rămas același număr de secții de votare ca cel de la prezidențialele din 2009, însă adevărata acrobație electorală pe care încearcă s-o facă Guvernul Ponta constă în aceea că secțiile de votare din comunitățile unde trăiesc foarte mulți români au fost desființate și au fost înființate noi secții de votare în comunitățile care nu sunt bine reprezentate la nivel numeric”, a adăugat senatorul ACL.

Viorel Badea a prezentat mai multe exemple în acest sens: ”în Italia, în comunitatea de la Guidonia, al doilea oraș ca mărime din regiunea Lazio, în care trăiesc 20.000 de români, nu există nicio secție de votare. La Torino, unde trăiesc 40.000 de cetățeni români, din 2 secții de votare care au fost funcționale în 2009, a rămas o singură secție. În schimb, s-a suplimentat numărul secțiilor de votare la Trieste unde, în loc de o secție de votare s-au înființat două, în condițiile în care aici trăiesc doar 1500 de români”.

”În regiunea Lazio trăiesc peste 250.000 de români, pe o suprafață de 17.400 kilometri pătrați. Pentru această comunitate de români există doar 8 secții de votare care, în general, sunt localizate în zonele unde nu există comunități importante de români. Au fost, de pildă, înființate secții de votare la Cosenza, în Italia, unde, la ultimele alegeri au votat doar 60 de români”, a mai declarat Viorel Badea.

Parlamentarul creștin-liberal a menționat că au mai fost desființate secțiile de votare de la Torrezon De Ardoz - unde trăiesc 10.000 de români și de la Girona - unde trăiesc peste 10.000 de români. La fel, în Portugalia, nu este deschisă secția de votare de la Setubal unde se află una dintre cele mai importante comunități de români. În schimb, s-a înființat o secție de votare la Vilamoura, tot în Portugalia, unde este o stațiune turistică. La Vilamoura, în luna noiembrie când au loc alegerile, nu numai că nu există turiști, dar nu există nici cetățeni români care să lucreze în zonă.

De asemenea, în Republica Moldova au fost înființate secții de votare în localități unde există o populație majoritară rusofonă, fără cetățenie română.

Potrivit lui Viorel Badea, actualul guvern a venit cu o temă falsă, pentru a amorți vigilența comunităților de români, și anume Congresul Românilor de Pretutindeni, încercând astfel să reorienteze atenția comunităților din diaspora asupra unui eveniment care nu are nici legitimitate și nici forță de reprezentare.

”Cerem actualului guvern să modifice Ordinul nr. 1839/2014 prin care a înființat aceste secții de votare. De asemenea cerem Guvernului ca organizarea secțiilor de votare din diaspora să țină cont de sugestiile care vin din partea comunităților de români. Prin toate aceste acțiuni se dorește blocarea dreptului de a vota al comunităților de români”, a concluzionat senatorul ACL.

Departamentul de comunicare al ACL

Nessun commento:

Posta un commento