La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 24 novembre 2014

Soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga în concert, la Veneția, de Ziua Națională a României‏ / Il soprano Irina Iordăchescu e il pianista Ștefan Doniga in concerto a Venezia per la Festa Nazionale della Romania

COMUNICAT DE PRESĂ
Soprana Irina Iordăchescu și pianistul Ștefan Doniga
în concert, la Veneția, de Ziua Națională a României

România își sărbătorește Ziua Națională la 1 Decembrie, dată care amintește și celebrează momentul cel mai reprezentativ al istoriei și existenței poporului român, unirea tuturor conaționalilor într-un singur stat, realizată în 1918. Purtători de cuvânt ai romanităţii orientale, românii și-au păstrat neîntinată limba şi numele, amintitor Romei Eterne. Ca şi Italia, România s-a format la mijlocul secolului al XIX-lea, dispărând succesiv hotarele care-i despărţeau pe români. Italia a reprezentat, totodată, unul din modelele care i-au ajutat pe bărbaţii de stat români în construirea statului modern.
Pentru a celebra Ziua Națională a României, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Opera Națională București, în colaborare cu Teatrul La Fenice din Veneția, organizează concertul “Confluențe”, care se va desfășura în data de 29 noiembrie 2014, ora 20:00, în Sala Apollinee a Teatrului La Fenice din Venezia.

Recitalul vocal-instrumental de muzică românească și italiană va fi susținut de soprana Irina IORDĂCHESCU și pianistul Ștefan DONIGA. În program piese de: George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini și Giuseppe Verdi.

Soprana Irina Iordachescu s-a născut la București, într-o familie de artiști și este una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generației sale. Palmaresul său cuprinde premii foarte importante la Concursuri Naționale și Internaționale ca : IONEL PERLEA (Marele Premiu), MIHAIL JORA (Premiul II) , G.B. VIOTTI (Premiul special “Cesare Bardelli“, Italia), MARIA CALLAS (Premiul III, Grecia), SYLVIA GESZTY (Premiul III, Spania), VICENZO BELLINI (Premiul II, Italia), IVC– s’ HERTOGENBOSH (Premiul III si Premiul Publicului, Olanda). In anul 2009, a primit “Premiul pentru cel mai bun solist de opera din Romania” acordat de Revista VIP.

A cântat roluri principale în producții de operă și concerte cu orchestra, pe scene importante din Europa, Asia și SUA ca : Teatro alla Scala din Milano (Italia), Teatro Dante Alighieri din Ravenna (Italia), Teatro Municipale di Piacenza (Italia), Teatro Massimo “Vicenzo Bellini“ din Catania (Italia), Festivalul de Opera de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Opera de la Sankt Margarethen (Austria), Sala de Concerte “Isaac Stern” - Carnegie Hall din New York (USA), Teatrul “Perez Galdos“ din Las Palmas (Spania), Opera Națională București (România), Opera Naționala Româna Cluj (România), Teatrul Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” Constanta (Romania), Operele de Stat din Sofia, Russe, Plovdiv și Varna (Bulgaria), Thessaloniki Great Concert Hall (Greece), Sala de Concerte ”P.I. Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg (Rusia), Sala Mare a Filarmonicii din Mulhouse (Franța), Salle Flagey din Bruxelles (Belgia), Sala Auditorium din Barcelona (Spania), Abay State Opera House din Almaty și Opera de Stat din Astana (Kazakhstan). În anul 2005 a revenit pe scena Operei Naționale București (după debutul din 2001, în rolul Paminei din ”Flautul fermecat” de W.A.Mozart) unde, în continuare a debutat în rolurile principale ale operelor : Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale (a cântat în Premiera din 2010), Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte (a cântat în Premiera din 2006), Flautul fermecat, Turandot, La Boheme, Văduva veselă, Elixirul dragostei etc.

In repertoriul vocal-simfonic a debutat în anul 2000 pe scena Ateneului Roman, alături de Filarmonica ”George Enescu”, în Missa în do minor de W.A. Mozart și, din acel moment, a cântat pe aproape toate scenele Filarmonicilor din țară în 26 de lucrări vocal-simfonice. În ultimii ani, a fost invitată ca solistă în diferite concerte cu orchestra în Germania, Luxembourg, Polonia, Turcia, Maroc, Italia, Israel, Bulgaria, Franța, Spania, Armenia, Grecia, Kazakhstan, Russia.

În ordinea cronologică a evenimentelor, în străinătate a avut șansa să lucreze cu iluștrii dirijori de talie internațională, cum ar fi : Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Mihail Tatarnikov, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Jin Wang, Julian Kovatchef, Cyril Diederich, Koen Schoots, iar în România a cântat sub conducerea muzicală a unor dirijori de mare valoare și recunoaștere internațională, dintre care amintim: Cristian Mandeal, Cristian Badea, Horia Andreescu, Iurie Florea, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Cornel Trăilescu, Florentin Mihăescu, Ilarion I. Galati, cu regizori extraordinari ca Ermanno Olmi, Cristina Muti, Plamen Kartaloff, Renzo Giacchieri, Ruggero Cappuccio, Lee Blakeley și cu artiști de mare rezonanță ca Giuseppe Giacomini, Marcello Giordani, Kaludi Kaludov, Boiko Svetanov, Vittorio Grigolo, Georg Tichi, Eduard Tumagian etc. În perioada Iunie – August 2012 a fost invitată să susțină rolul Musettei din “La Boheme” de G. Puccini, în toate spectacolele Festivalului de Operă de la Glyndebourne – Anglia.

În 2013, pe lângă prezența sa pe scena Operei Naționale București, a fost invitată să cânte pe scena ”Abay State Opera House” din Almaty (Kazakhstan ) în ”La Traviata” și a fost invitată să cânte la Ateneul Roman (în Recviemul de W.A. Mozart) alături de Maeștrii Cristian Badea și Horia Andreescu. De asemenea, a cântat pentru prima oară într-un concert extraordinar, alături de ”Orchestra de Tineret”, dirijat de Maestrul Cristian Mandeal. Alte evenimente importante ale anului 2013 sunt recitalul ”Sub soarele Italiei” la Opera Națională București, invitația de a cânta în ”La Traviata” de G. Verdi la Astana Opera House din Astana (Kazakhstan), cu ocazia zilei de naștere a Președintelui Kazakhstanului și, din nou, în ”La Traviata” în cadrul Festivalului de Operă de la Varna (Bulgaria).

În 2015 va debuta în rolul Desdemonei din Otello de G. Verdi și va continua să interpreteze rolul Adinei din “L’Elisir d’amore” de G. Donizetti. Printre altele, în acest an, va interpreta o parte din Requiem de Giuseppe Verdi la Coventry Cathedral din Londra, sub bagheta Maestrului Paolo Leddington, “Vier letzte Lieder” de R. Strauss cu “RTS Orchestra Sinfonica” la Belgrad, sub bagheta Maestrului Bojan Sudjic, și în ianuarie 2015 a fost invitată să susțină un concert la Kioi Concert Hall din Tokyo (Japonia).
Ștefan DONIGA – născut la Galaţi în 1979, pianistul Ştefan Doniga a absolvit cursurile Universitatăţii Naţionale de Muzică din Bucureşti în anul 1997, în decursul celor 5 ani de studii beneficiind de îndrumările maeştrilor Constantin Ionescu – Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore.
În ultimii ani Ştefan Doniga a susţinut recitaluri şi concerte pe scene importante din România, Luxemburg, Ungaria, Cehia, Bulgaria, Austria, Slovacia, Norvegia, Coreea de Sud, Franţa, Polonia, Italia. În anul 2000 a reprezentat România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad, Bulgaria, unde a primit Medalia Festivalului şi a participat, de asemenea, în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, fiind invitat să realizeze imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră Radio. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin, o imprimare preluată live şi difuzată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de către postul muzical de radio german WDR 3. În lunile august – octombrie 2008, tânărul pianist român a imprimat în premieră mondială un disc conţinând concertele numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări susţinute de către Institutul Olandez pentru Muzică şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn.
În domeniul muzical Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se susţinerea şi coordonarea organizării de cursuri de măiestrie în Austria, Cehia şi Coreea de Sud, realizarea unor cicluri de emisiuni de analiză muzicală pentru posturile culturale naţionale de radio şi televiziune, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru, regie tehnică de operă, precum şi o bogată activitate managerială ce include înfiinţarea şi conducerea artistică timp de 8 ani a Filarmonicii din Giurgiu, înfiinţarea unei agenţii de impresariat artistic şi coordonarea a numeroase proiecte culturale în România şi peste hotare. Actualmente Ştefan Doniga este responsabil pentru contacte internaţionale al Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti.

Organizatori: Institutul Cultural Român, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Opera Națională București

În parteneriat cu: Teatro La Fenice di Venezia

Parteneri Media: VeneziaNews, Un ospite di Venezia, Azienda di Promozione Turistica della Provincia di Venezia.

Responsabil proiect: MIHAI STAN
Tel. +39.041.5242309
Mail mihai.stan@icr.ro
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ȘI CERCETARE UMANISITCĂ DE LA VENEȚIA
------------------------------------------------------------------------------------------------
COMUNICATO STAMPA

Il soprano Irina Iordăchescu e il pianista Ștefan Doniga in concerto a Venezia
per la Festa Nazionale della Romania

La Romania celebra la sua Festa Nazionale il 1 Dicembre, una festa che ricorda e celebra il momento più rappresentativo della storia e dell’esistenza del nostro popolo, l’unità di tutti i connazionali in un unico stato avvenuta nel 1918. Portavoce della romanità orientale, i romeni hanno conservato inalterata la loro lingua e il proprio nome, un rimando all’eterna Roma. Come l’Italia, la Romania ha cominciato a prendere forma, in quanto stato moderno, verso la metà dell’Ottocento, allorché si sono dissolti i confini che dividevano i romeni. L’Italia, inoltre, ha rappresentato uno dei modelli che sono stati alla base della fondazione dello stato romeno moderno.

Per celebrare la Festa Nazionale della Romania, l’Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia e l’Opera Nazionale di Bucarest, in collaborazione con il Teatro La Fenice di Venezia, organizzeranno il concerto “Confluenze” che si svolgerà il 29 novembre 2014, ore 20:00, presso la Sala Apollinee del Teatro La Fenice di Venezia.

Il concerto vocale-strumentale di musica romena e italiana sarà eseguito dal soprano Irina IORDĂCHESCU e dal pianista Ștefan DONIGA. In programma musiche di: George Enescu, George Grigoriu, Remus Georgescu, Tiberiu Brediceanu, George Stephănescu, Giacomo Puccini, Alfredo Catalani, Vicenzo Bellini e Giuseppe Verdi.

Irina IORDĂCHESCU – soprano, nata a Bucarest in una famiglia di musicisti. Suo padre è il baritono romeno Dan IORDĂCHESCU. Lei è vincitrice di concorsi internazionali di canto, come “G. B. Viotti” – (Italia) – Premio “Cesare Bardelli”; “Silvia Geszty” (Spagna) – III° Premio; “Maria Callas” (Grecia) – III° Premio; “Vincenzo Bellini” (Italia) – II° Premio; “IVC s’Hertogenbosch” (Olanda) – III° Premio e il Premio del Pubblico, “Alfredo Giacomotti” (Italia) – II° Premio.

È stata la protagonista nelle opere: Lucia – Lucia di Lammermoor di G. Donizetti, Gilda – Rigoletto di G. Verdi, Norina – Don Pasquale di G. Donizetti, Adina – L’elisir d’amore di G. Donizetti, Domizia – Decebalo da L. Leo, Fiordiligi – Così fan tutte, Pamina – Die Zauberflöte, Susanna – Le nozze di Figaro di W. A. Mozart, Musetta – La Boheme di G. Puccini, Valencienne – Die Lustige Witwe di F. Lehar, Liu – Turandot di G. Puccini, Violetta Valery – La Traviata di G. Verdi, Mimi – La Boheme di G. Puccini, Micaela – Carmen di G. Bizet etc.

Il soprano Irina Iordăchescu si è esibita in ruoli principali e in vari concerti presso i seguenti teatri, sale da concerto e festival internazionali: Teatro alla Scala di Milano, Teatro “Dante Alighieri” di Ravenna, Teatro Municipale di Piacenza, Teatro Massimo “Vincenzo Bellini” di Catania (Italia), Glyndebourne Opera Festival (Inghilterra), Sankt Margarethen Opernfestspiele (Austria), “Isaac Stern” e “Carnegie Hall” di New York (Stati Uniti), Teatro “Perez Galdos” di Las Palmas e Auditorium Concert Hall di Barcellona (Spagna), Opera Nazionale di Bucarest e la Filarmonica “George Enescu” di Bucarest (Romania), Opera di Stato di Sofia, Russe, Plovdiv e Varna (Bulgaria), Bergen Opera (Norvegia), Vaasa City Concert Hall (Finlandia), Thessaloniki Grande Concert Hall (Grecia), “P. I. Ceaikovski” Concert Hall di Mosca e Filarmonica di Gran Concerto Hall di San Pietroburgo (Russia), Philharmonic Concert Hall di Mulhouse (Francia), Salle Flagey –Bruxelles, Teatro Capitole di Gent e SB – Vlaamse Opera Theater di Anversa (Belgio), Teatro dell’Opera di Almaty (Kazakistan). Ha avuto l’opportunità di esibirsi sotto la direzione di alcuni tra i più celebri direttori d’orchestra: Riccardo Muti, Sir Neville Marriner, Roberto Abbado, Paul Nadler, Julian Kovatchef, Marco Boemi, Mihail Tatarnikov, Cyril Diederich, Kirill Karabits, Ivan Anguelov, e di grandi registi come Ermanno Olmi, Cristina Muti, Renzo Giacchieri, Plamen Kartaloff e famosi cantanti lirici come Marcello Giordani e Giuseppe Giaccomini.

Nel 2015 farà il suo debutto nel ruolo di Desdemona in Otello di G. Verdi e eseguirà di nuovo il ruolo di Adina in “L’Elisir d’amore” di G. Donizetti. Tra gli altri impegni, quest’anno eseguirà una parte nel Requiem in Giuseppe Verdi a Coventry Cathedral a Londra, sotto la direzione del M° Paolo Leddington, “Vier letzte Lieder” di R. Strauss con il “RTS Orchestra Sinfonica” a Belgrado, sotto la direzione del M° Bojan Sudjic, e nel gennaio 2015 è stata invitata ad un concerto presso Kioi Concert Hall di Tokyo (Giappone).

Ştefan DONIGA – pianista, nato a Galaţi nel 1979, si è laureato presso l’Università Nazionale di Musica di Bucarest (1997) e si è formato sotto la guida dei maestri Constantin Ionescu–Vovu, Viorica Rădoi, Oxana Corjos e Dan Grigore. Nel periodo più recente Ştefan Doniga ha sostenuto recital e concerti su alcuni dei palcoscenici più prestigiosi a livello internazionale (Romania, Lussemburgo, Ungheria, Repubblica Cecca, Bulgaria, Austria, Slovacchia, Norvegia, Corea del Sud, Francia, Polonia, Italia). Nel 2000 ha rappresentato la Romania al 1° Festival Balcanico dei Giovani Pianisti di Razgrad (Bulgaria) dove ha ricevuto la Medaglia del Festival. Ha partecipato a numerose trasmissioni in diretta realizzate dalla Società Romena di Radiodiffusione ed è stato invitato a realizzare incisioni insieme all’Orchestra da Camera Radio.
Ştefan Doniga è l’unico pianista romeno che ha registrato l’integrale degli mazurca per pianoforte di Alexandr Skriabin, una registrazione trasmessa in diretta varie volte sulla Radiodiffusione dell’Unione Europeea, sul radio tedesco WDR 3 Musical. Nel periodo agosto – ottobre 2008, il giovane pianista romeno ha inciso in anteprima mondiale un disco con i concerti no. 2 e 3 per pianoforte e orchestra di Serghei Bortkiewicz, registrazioni supportate dall’Istituto Olandese per Musica e realizzate insieme all’Orchestra Sinfonica della Filarmonica Janacek di Ostrava, sotto la direzione di David Pocelijn.
Nell’ambito musicale Ştefan Doniga svolge un’ampia attività: concerti e recital; l’organizzazione e coordinazione di corsi di perfezionamento in Austria, Repubblica Cecca e Corea del Sud; la realizzazione di trasmissioni di approfondimento di programmi musicali per radio e televisione, la realizzazione d’illustrazioni musicali per opere teatrali, regia tecnica d’opera, una ricca attività di gestione che include la creazione e il coordinamento artistico della Filarmonica di Giurgiu, la creazione di un’agenzia artistica e il coordinamento di numerosi progetti culturali in Romania e all’estero. Attualmente Ştefan Doniga è cura i rapporti internazionali del Teatro d’Operetta e Musical „Ion Dacian” di Bucarest.
Organizzatori: Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica di Venezia e l’Opera Nazionale di Bucarest

In partenariato con: Teatro La Fenice di Venezia

Media partner: Venezia News, Un ospite di Venezia, Azienda di Promozione Turistica della Provincia di Venezia.

Responsabile progetto: MIHAI STAN
Tel. +39.041.5242309
Mail mihai.stan@icr.ro
ISTITUTO ROMENO DI CULTURA E RICERCA UMANISTICA DI VENEZIA

Nessun commento:

Posta un commento