La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 4 novembre 2014

Violeta Popescu: “Imaginea pozitiva pe care o dovedesc romanii in afară este si rezultatul unei culturi si a unei educatii!”‏

Agentia RomaniaPress/Bucuresti
Luni, 27 octombrie

Violeta Patrunjel Popescu: “Imaginea pozitiva pe care o dovedesc romanii in afară este si rezultatul unei culturi si a unei educatii!”

Violeta Pătrunjel Popescu este născută la Braşov. Absolventă a Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai (1996), a Facultăţii de Teologie Ortodoxă – Asistenţă Socială a Universităţii Lucian Blaga din Sibiu (1999) şi a unui Master la Universitatea Bucureşti (2004). A lucrat ca profesor de istorie la Braşov, iar din 1998 până în 2004 în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei ca muzeograf, profesor şi redactor la mai multe reviste şi anuare de cultură şi istorie: Grai Românesc, revista Angustia, Predania, Infoeurocarpatica etc. Coautoare a monografiei: Românii din Covasna şi Harghita, Editura Grai Românesc, 2002.

Din 2004 se stabileşte în Italia. Este fondatoarea asociaţiei Centrul Cultural Italo-Român din Milano, promotoare a unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii culturale româneşti în Italia. La Milano a publicat volumele: Dall’Est all Italia viaggio di un’artista. Il teatro di Maria Stefanache, Editura Arco, Milano 2007, Personalita romene in Italia, Editura Arco, Milano 2008; coordonatoare a Anuarului: Repere culturale româneşti in Peninsulă (Milano, 2012), Impronte culturali romeni in Italia (Rediviva 2014).

Ana Magdin: Cum este viata departe de Romania?

Violeta Pătrunjel Popescu: Viata departe de Romania insemna pentru un emigrant din punctul meu de vedere, departarea dar nu si indepartarea de ceea ce inseamna radicinile identitare, Tara si toata istoria ei. Intr-un sens larg viata acolo unde esti, o duci cu toate bucuriile si greutatile ei, in acelasi fel, oriunde te-ai afla. O anume randuiala o avem fiecare, indiferent in ce context ne-am duce existenta. Romania in perceptia mea este Tara mea de origine, tara parintilor mei, radacinile mele culturale, istoria si tot bagajul cultural pe care l-am dobandit si de care am fost mereu mandra sa dau dovada in toate imprejurarile in care m-am aflat. Consider o bucurie si o onoare sa fii si sa te simti pastrator al unei traditii si al unei istorii, asa cum o are poprul roman in Europa, chiar daca contextul actual istoric, politic a facut sa luam calea emigratiei. In istorie nu se opereza cu termeni “daca” si “cum ar fi fost”..dar am convingerea ca daca nu am fi avut cei aproape 50 de ani de regim comunist, realitatea era cu totul alta, fara consecintele la care suntem partasi cu totii in Tara sau departe de Tara. De multe ori aceasta departare iti creeaza o constiinta anume, te vezi in raport cu ceilalalti, vezi diferentele, te situezi identitar in mod diferit. Ma aflu in Italia din 2004 si am observat in acesti ani, ca departarea de Tara pentru unii emigranti, poate creea fie o apropiere mai mare fata de valorile romanesti, o atentie mai mare la “cine esti” si de “unde vii” fie o oarecare indepartare de acestea, ca urmare a integrarii, asa cum o simte fiecare.

Ana Magdin: Esti promotoarea unor proiecte de păstrare a identităţii româneşti şi promovare a imaginii culturale româneşti în Italia. Ce faci mai exact, pentru promovarea culturii romanesti in Italia?

Violeta Pătrunjel Popescu: Am trait mereu sentimentul ca apartin unei generatii fericite…in sensul in care m-am trezit la varsta majoratului intr-o tara libera, pret al jertfei tinerilor in ’89, pret al jertfei unei generatii intregi, care a murit la Canal si in inchisorile comuniste. E suficient doar sa gandesti ca iata cineva cu pretul vietii a castigat libertatea? Sa crezi ca o astfel de jertfa nu iti creeaza nici o constiinta asupra unor fapte istorice? Ca nu e doar un cadou ci si o indatorire? Aceasta este spritul care m-a insotit de multe ori in activitatea mea fie in Romania, fie aici in Italia. In 2008 s-a nascut asociatia noastra: Centrul Cultural Italo Roman si toata activitatea care a devenit tot mai intensa in ultimii ani e rodul in primul rand al unei soldaritati culturale, unui sprit si unor valori si indatoriri comune. Spiritul acesta a generat in cadrul asociatei, o retea de prieteni si colaboratori: scriitori, poeti, artisti, profesori, studenti, italieni simpatizanti ai culturii romanesti. Impreuna s-au pus in miscare idei, proiecte care au dat nastere la respect, dialog, la dezvoltarea raporturilor culturale romano-italiene si nu in cele din urma, la sentimentul bucuriei ca aduci ceva diferit in acest evantai al diversitatii culturale care este Europa. Sunt perioade in care manifestari ale Centrului Cultural Italo Roman asa cum se pot vedea ele pe site-ul nostru, se desfasoara in mod periodic: lansari de carte, expozitii, conferinte, diferite prezentari si aceasta ne da sentimentul ca sunt multe, multe lucruri de facut dar si tristetea ca nu reusim din pacate, in lipsa unei sustineri financiare sa facem ceva mai amplu.

Ana Magdin: Stiu ca ai publicat cateva carti. Povesteste te rog, despre ce este vorba?

Violeta Pătrunjel Popescu: Sunt carti cu un specific mai mult documentar. Formatia mea este una istorica si atunci amprenta documentara se regaseste in cele cateva volume si studii publicate. In Romania sunt coautor impreuna cu Ioan Lacatusu si Vasile Lechintan, doi mari cercetatori ai zonei Covasna-Harghita a unei monumentale lucrari de o mie de pagini aparute cu spijinul Episcopiei Covasnei si Harghitei la editura Grai Romanesc (2002) intitulata: Romanii din Covasna si Harghita. intrucat o perioada am lucrat in cadrul acestei Episcopii, in singurul centru cultural romanesc al zonei. In Italia mi-am concentrat atentia spre aspecte legate de raporturile culturale intre cele doua tari, prezenta culturala romaneasca in Peninsula si aici se regasesc doua volume ingrijite de mine si alti colaboratori ai Centrului: Repere culturale romanesti in Italia (Rediviva 2013), Impronte culturali romene in Penisola (Rediviva 2014), in fapt reprezinta Anuarul Centrului nostru cultural. Legat de prezenta unor personalitati romanesti in Italia in 2009 am publicat “Personalità romene in Italia”(Personalitati romane in Italia) la editura Arco din Milano. Volumul a fost bine primit chiar si de presa italiana care a luat in considerare si o elita culturala si artistica care traieste in Italia si isi aduce contributia in societate. Mentionez numele unui profesor italian de la Universitatea din Milano: Giorgio Galli care m-a incurajat mult in aceste demersuri legate de promovarea culturii romanesti in Italia si atentia spre scris. Anul acesta impreuna cu trei colaboratoare: Claudia Bolboceanu, Lorena Curiman, Mirela Tingire am publicat volumul “Le catacombe della Romania. Testimonianze dalle carceri comuniste (1945-1964). Catacombele Romaniei. Marturii din inchisorile comuniste) care aduce in atentia publicului cititor o perioada mult incercata a Romaniei: regimul comunist si reprimarea intelectualitatii.

Ana Magdin: Ai infiintat Centrul Cultural Italo-Român, un lucru extraordinar, asa cum se vede si din cronica activitatii voastre! Ce proiecte si ce activitati se desfasoara acolo?

Violeta Pătrunjel Popescu: Am amintit deja mai sus cateva din aceste idei care stau la baza activitatii noastre. Ne-am indreptat atentia spre doua directii care le credem importante: proiecte care sa mentina identitatea romaneasca, sa dea sentimentul romanilor ca sunt “acasa” cand vin in cadrul Centrului, dar si cele care privesc promovarea culturala romaneasca in Italia, un aspect important in cadrul schimburilor culturale romano-italiene. Foarte multe intiative si dintr-o parte si din alta, s-au nascut ad-hoc. Fara a avea pretentia unei asociatii cu un rol foarte activ, as spune ca zilnic, cineva da un telefon, ne scrie pe adresa asociatiei, sa se intereseze de o anume carte, eveniment, legat de o tema de cercetare etc. Un aspect pe care il remarc este interesul a tot mai multor tineri romani si italieni inspre cercetarea si studiul emigratiei romanesti, al integrarii. Foarte des avem intalniri cu studenti si masteranzi nu doar din Milano ci si din alte orase, carora incercam sa le oferim un suport informational in cercetarea lor. In 2009 a fost deschisa o Biblioteca de carti romanesti, un important punct de referinta pentru studenti. Portalul Centrului nostru cultural –CulturaRomena.it online din anul 2008, a ajuns la aproape cinci milioane de viziatori si una din satisfactiile mari, a fost cand anul acesta in cadrul unui importante manifestari la o Universitate din Milano, a fost dat ca reper de dialog si deschidere, cunoastere a culturii romanesti in Italia.

Toate acestea sunt rodul muncii de voluntariat de ani de zile a unei echipe, caruia personal ii sunt recunoascatoare pentru bucuria si munca deopotriva, de a se alatura Centrului nostru cultural: Ingrid Beatrice Coman, Daniela Nenciulescu, Prof. Valentina Negritescu, Maria Floarea Pop, Claudia Bolboceanu, Florentina Nita, Lorena Curiman, Irina Turcanu, Mirela Tingire, Catalina Munteanu, Gabriel Popescu, Viorel Boldis, Alexandru Cohal, Davide Arrigoni si alti colaboratori din Italia dar si din Romania.

Un proiect care da vizibilitate, este fondarea editurii Rediviva (www.redivivaedizioni.com), singura editura romaneasca in Italia, a carui director este scriitoarea Ingrid Coman, care cu mare daruire si suflet se dedica acestui proiect care a deschis noi drumuri in dialogul intercultural.

In decursul anilor, ne-am alaturat unor initiative culturale de promovare, venite fie din partea romaneasca, fie din cea italiana. Din 2010 suntem colaboratorii unui Premiu International de Poezie de la Triuggio (MI) alaturi de Fundatia Giovani e Poesia, care a facut sa vedem la ceremonia de premiere din fiecare an, tot mai multi copiii premiati din Romania, Italia si Republica Moldova. As enumera apoi: organizarea Zilei Mondiale a Poeziei, organizarea Zilei Nationale a Culturii Romanesti, diferite festivaluri interculturale in zona Lombardiei; prezenta unor expozitii de arta contemporana in prestigioase locatii din Lombardia, care apartin artistei Daniela Nenciulescu. Amintesc si participarea noastra, in cadrul unor proiecte importante organizate de Institutul Cultural Roman si Institutul Cultural Roman si de Cercetare Umanistica de la Venetia cum este: Salonul International de Carte de la Torino – cel mai prestigios eveniment editorial din Italia. Apoi mentionez, Festivalul de Literatura si Festivalul Bookcity din Milano cu spijinul Primariei din Milano, desfasurate in lunile iunie si noiembrie, deja doua manifestari in agenda noastra, la care participam traditional. O colaborare foarte buna o avem cu Consulatul General al Romaniei din Milano, cu domnul consul George Bologan, care manifesta o atentie si o preocupare constanta pentru ceea ce insemna diplomatia culturala romaneasca in Italia, concretizata in acesti ani in importante manifestari la nivel public, care reliefeaza potentialul cultural si artistic romanesc si dialogul cu partea italiana.

In fapt, interesul nostru in toate proiectele pe care le avem si care desigur sunt in limitele la ce putem face noi, este sa sustinem prezenta culturala a Romaniei in Italia, ceea ce este autentic si valoros la poporul roman, in virtutea latinitatii si a vechilor raporturi romano-italiene. Ne alaturam cu daruire acolo unde credem ca aportul nostru e binevenit si in spatele fiecarui lucru la care suntem partasi, marturisesc ca sta foarte multa munca din partea intregului nostru grup.

Cand acesti pasi se realizeaza si nu e neparat sa fie foarte mari, dar e obligatoriu sa fie constanti, atunci desigur se schimba si perceptia legata de Romania. Am observat de-a lungul anilor cum aceste proiecte de imagine, realizate cu daruire si profesionalism, se rasfrang pozitiv deopotriva asupra romanilor care dobandesc un capital de incredere mai mare in propriile valori dar si asupra italienilor, care primesc o informare si un mesaj pozitiv despre ceea ce este Romania.

Ana Magdin: Care sunt cele mai frumoase realizari din viata ta?

Violeta Pătrunjel Popescu: Realizarile frumoase in ceea ce ma priveste, insemna tot ceea ce mi-a creat armonie, echilibru, bucurie,comuniune cu ceilalti si pace in suflet. Acestea as putea sa le numesc realizari… totul nu este decat o randuiala pe care o avem fiecare si un rost, pe care cautam sa il implinim. Nu cred ca suntem noi cei care realizam ceva, in viata pe care Dumnezeu ne-a dat-o fiecaruia aici pe pamant, incercam sa inmultim talantii cum spune o Pilda a Noului Testament. Asa ca, fiecare avem un rost care poate sa insemne un talant, doi, trei de inmultit…iar daca acestia ii vezi raportati la semenii tai, la inmultirea binelui, la bucuria comuniunii, atunci acest frumos al vietii, il poti avea si simti foarte des, fara ca sa traiesti dupa o anume reteta sau sa ai impresia ca nu te regasesti in anumite canoane sociale. Societatea actuala tinde sa ii creeze omului forme false de viata si sa il indeparteze de adevarata lui menire, de preocuparile existentiale si spirituale pe care trebuie sa si le puna ca persoana.

Ana Magdin: Cum este viata in Romania, din punctul tau de vedere?

Violeta Pătrunjel Popescu: Contactul cu Romania il am destul de putin in sensul prezentei acolo si este legat de vizita la Brasov, la parintii mei. Primul lucru insa care care il vezi, este contrastul foarte mare intre vechi si nou, intre schimbare si inertia, care inca exista in multe lucruri. Romanii care lucreaza in afara Tarii, as spune ca sunt in mare parte promotori de nou si schimbare. Reprezinta o mare forta dar si un mare gol, din alt punct de vedere. Cu munca si truda lor contribuie temeinic la economia tarii dar, dintr-o alta perspectiva lipsa fortei de munca, plecarea medicilor, a profesorilor, a tinerilor reprezinta o consecinta foarta grava, care se va vedea pe parcurs, fara a mai aduce in discutie drama actuala a copiiilor ramasi in grija rudelor. Dar, in general toate schimbarile comporta aspecte pozitive si negative si la 25 de ani de la caderea regimului comunist, o reflectie asupra acestei realitati actuale romanesti cred este necesara. Dar sa privim cu optimism si cu incredere ca lucrurile vor merge bine si ca depinde mult si de fiecare dintre noi sa ne dorim un fagas normal pentru copiii nostri.

Ana Magdin: Ce crezi ca vor vota romanii in aceasta toamna, omul sau partidul?

Violeta Pătrunjel Popescu: Romanii intr-o oarecare masura nu au bine definita o cultura poltica, ce insemena diferenta intre un lider si partidul din care face parte, se merge mult pe figuri politice, mai degraba decat doctrine, programe si continut. Si nici nu cred ca am avut vreodata. Cand s-a infiintat Partidul National Liberal in Romania in epoca moderna, decenii de-a randul acesta a fost dominat de figura familei Bratianu.Traditia liberala insemnau Bratienii. Acum sunt incercari, experiente multe, nuante dinspre partea poltica iar dinspre electorat, se simte parca o mare doza de neincredere.

Ana Magdin: Un gand pentru romanii de pretutindeni!

Violeta Pătrunjel Popescu: Sa tina cat mai viu limba romana si radacinile lor culturale, sa aiba sentimentul ca fac parte dintr-o Tara, care si-a avut si isi are un rol important in istoria Europei, sa pastreze credinta si valorile crestine in care s-au nascut. Anul 2014 a fost declarat Anul Sfintilor Martiri Constantin Brancoveanu si fiii sai – un exemplu extraordinar care iata peste veacuri, ne da emotie pentru marturisirea si jerta de care au dat dovada in apararea credintei.

Si, sa ne gandim, ca de multe ori, buna integrare, imaginea pozitiva pe care o dovedesc romanii in tarile in care se stabilesc, este si rezultatul unei culturi si unei educatii, pe care au primit-o in tara lor.

Interviu realizat de: Ana Morosan-Magdin

Sursa: RomaniaPress

Nessun commento:

Posta un commento