La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 24 gennaio 2015

Ambasadorul Italiei, interviu la Realitatea TV: România trebuia să fie în Schengen

Astăzi

"România ar trebui să fie deja în spaţiul Schengen deoarece a îndeplinit toate criteriile tehnice încă din 2011". Aceasta este poziţia oficială a guvernului de la Roma, reconfirmată de ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli. Într-un interviu acordat în exclusivitate, pentru Realitatea TV, diplomatul a salutat progresele făcute de ţara noastră în combaterea corupţiei şi a vorbit despre ajutorul dat României de Italia în domeniul fondurilor europene.

Întrebat dacă după atacurile de la Paris, este posibil să apară noi restricţii la graniţele spaţiului Schengen și noi măsuri, în acest sens, Diego Brasioli a răspuns:

"S-au formulat nişte idei, dar nu de guverne ci de comentatori despre revizuirea sistemului Schengen în lumina atacurilor teroriste de la Paris. Poziţia guvernului italian, exprimată recent de ministrul nostru de Externe, este foarte clară: considerăm că sistemul Schengen nu trebuie schimbat. Schengen este un instrument foarte bun. Mai degrabă trebuie să lucrăm la prevenţie, la schimbul de informaţii. De aceea, ministrul nostru de Externe a propus o colaborare şi mai strânsă între ţări, în special în domeniul informaţiilor şi antiterorismului. Tradiţional, Italia este în prima linie în lupta antiteroristă, nu doar acum, ci a fost dintotdeauna. Italia s-a confruntat cu fenomenul terorismului în anii `70 şi la începutul anilor `80, terorism intern, deci chiar suntem experţi. Suntem foarte activi în organismele Uniunii Europene şi ale ONU din domeniul antiterorismului. Eu însumi am fost responsabil cu antiterorismul la ministerul de Externe înainte să vin în România, acum doi ani. Italia a contribuit din plin. Este important să ai măsuri diplomatice adecvate şi un sistem mai puternic şi mai strict de colaborare în cadrul schimbului de informaţii între serviciile din ţările occidentale", a declarat Diego Brasioli.

Ambasadorul Diego Brasioli a vorbit şi despre bilanţul preşedinţiei italiene a Consiliului European, care s-a încheiat la 31 decembrie 2014. Printre priorităţi au fost relansarea economică, scăderea şomajului şi o mai bună utilizare a fondurilor europene.

"Cât despre România, preşedinţia italiană a avut o agendă specifică, cu problematici de rezolvat în această ţară. Erau legate de fondurile europene. Am vrut să ajutăm guvernul României să folosească mai bine fondurile europene. În Italia, de asemenea, în ultimii ani, am avut probleme cu fondurile structurale şi avem o anumită experienţă cum să gestionăm această situaţie. Am decis să organizăm mai multe evenimente publice. Împreună cu Asociaţia industriaşilor italieni am organizat un seminar mare la începutul preşedinţiei Italiei, la 1 iulie 2014, despre fondurile europene şi cum să îmbunătăţeşti sistemul. Am realizat împreună cu biroul Comisarului de la Bucureşti o nouă iniţiativă intitulată ,,Caravana UE". Ambasadorii din U.E. au vizitat obiective finanţate prin proiecte europene, în faţa presei, împreună cu ministrul Afacerilor Externe, ministrul Educaţiei şi ministrul pentru Fonduri Europene. Cred că a fost foarte important să arătăm opiniei publice ce anume poţi face cu fonduri europene. Sunt foarte fericit că în timpul actualei preşedinţii a Letoniei, biroul Comisarului va continua aceste iniţiative prin vizitarea unor proiecte specifice", a adăugat ambasadorul Italiei la Bucureşti.

Întrebat dacă alegerea Corinei Creţu, în postul de Comisar european pentru politică regională, este un semn bun pentru România, ambasadorul Italiei a declarat:

"Desigur. România este un partener important în cadrul Uniunii Europene, iar acesta este un portofoliu valoros. Suntem foarte bucuroşi că o persoană de calibrul doamnei Corina Creţu are o poziţie atât de importantă", a precizat Diego Brasioli.

Totodată, ambasadorul Italiei la Bucureşti a afirmat că o rată ridicată de absorbţie a fondurilor europene, de la 8 la 40 la sută, cât este în prezent, va atrage şi mai mulţi investitori străini în România.

Sursa: REALITATEA.NET

Nessun commento:

Posta un commento