La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 9 settembre 2015

Vesti bune pentru românii care lucrează in străinatate


Mulți dintre românii care au fost nevoiți să plece să muncească peste granițe au ajuns să fie exploatați la maximum, muncind uneori până la epuizare, 24 de ore din 24. Este cazul celor care lucrează „la negru”, fără a avea vreo formă de angajare legală.

Potrivit statisticilor, un milion de români trăiesc în Italia, reprezentând cea mai mare comunitate de imigranți din această țară. Italienii sunt cel mai îmbătrânit popor din Europa, iar româncele sunt cele care au devenit cea mai mare forță de muncă în domeniul îngrijirii lor. Sunt mame care și-au lăsat copiii acasă, în speranța că le vor putea oferi un viitor mai bun. Italienii le numesc „badante”.

 Aceste femei sunt cele mai expuse exploatării la locul de muncă, alături de îngrijitoarele din Austria, Germania sau alte țări europene. Însuși autoritățile italiene au recunoscut că în proporție de 62% badantele românce sunt ceea ce ilustrează în mod evident o nerespectare gravă a normelor prevăzute de Uniunea Europeană cu privire la statutul angajatului.

 În acest context, Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D.) lansează campania “Vreau să lucrez legal în Europa mea!”, prin intermediul căreia luptă împotriva muncii “la negru” și a sclavagismului modern, fenomen care a luat amploare în țările Uniunii Europene.

 CAPIMED trage un semnal de alarmă prin intermediul acestei campanii cu privire la pericolele ce apar la locurile de muncă, acolo unde nu există niciun cadru legal care să protejeze persoanele în cauză. Exploatarea până la epuizare, sechestrarea de către angajatori sau chiar violul sunt doar câteva din pericolele la care sunt expuse femeile care lucrează ilegal. În acest sens, în cadrul proiectului membrii Confederației vor elabora o listă cu angajatorii și cu intermediarii care reprezintă un grad ridicat de risc. Totodată, aceștia vor furniza orice informației cu privire la modalitatea prin care orice muncitor român poate accesa o formă de înființare a unui PF sau poate deveni propriul său angajat, prin intermediul campaniilor de sensibilizare semestriale, care vor fi promovate de către Confederație.

 Pentru cei dornici de a fi la curent cu orice inițiativă sau proiect oficial, se va putea lua legătura cu Andrei Carmen Luminița, fondatoarea CAPIMED o româncă stabilită de 25 de ani în Italia.

 Sursa:New Ar.Ro

Nessun commento:

Posta un commento