La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 4 dicembre 2015

Dacian Cioloş, primul mesaj pentru diaspora, transmis la spectacolul ARI de la Roma:


Dacian Cioloş, primul mesaj pentru diaspora, transmis la spectacolul ARI de la Roma: «Vrem o ţară cu care să ne mândrim»

Asociaţia Romanilor din Italia (ARI) în colaborare cu Guvernul României şi cu sprijinul Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia) a organizat duminică 29 noiembrie la Roma spectacolul care a reunit cei mai mulţi români din diaspora la un singur eveniment, pentru a sărbători Ziua Marii Uniri! Sub genericul “Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Naţională a României”, evenimentul, aflat la ediţia a XII-a, a reunit 7.000 de români din Roma şi din împrejurimi.

Întâlnirea a fost deschisă de preşedintele ARI, Eugen Terteleac, care a trecut în revistă activitatea asociaţiei din 2015: a fost un an bun şi calendarul de activităţi a fost respectat, cu Sărbătoarea Mărţişorului, Târgul România-italia, acţiuni cu caracter umanitar (distribuţie de ajutoare în România), emisiuni duminicale pe canalul Dacia tv, activitate încununată de spectacolul de Ziua Naţională.

Preşedintele ARI a lansat în deschidere apelul “Ocupaţi partidele”: “După apelul “Votaţi şi pentru noi” lansat anul trecut prin care rugăm rudele şi prietenii să iasă cu toţii la vot, apel preluat de toată diaspora şi cu rezultate bune, astăzi lansez apelul “Ocupaţi partidele”. Sunt convins că o schimbare trebuie făcută de jos în sus. Sunt aproape inutile schimbările de sus în jos: schimbăm guverne, miniştri, şefi de instituţii dar rămân pe funcţii politruci, şefi de partide şi de filiale ale acestora, corupţi şi fără scrupule. Aceeaşi oameni care au devalizat România şi au vândut-o bucată cu bucată. Sunt tot aceeaşi politicieni care ne-au “obligat” să plecăm din ţară. Prin apelul de astăzi, “Ocupaţi partidele” cerem românilor de pretutindeni să se înscrie în partide, începând cu filialele de la sate, comune şi oraşe. Prin înscrierea unui număr mare de noi membri în aceste filiale, se pot provoca alegeri şi în acest caz se începe o schimbare a clasei politice, de jos în sus”, a spus Eugen Terteleac, amintind că şi preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la românii din diaspora, să se implice în politica din România pentru a o schimba.

Alături de Eugen Terteleac s-a aflat pe scenă realizatorul TV Lavinia Şandru, marea prietenă a românilor din Italia, mereu atentă la problemele românilor din Italia, preluate de multe ori în dezbatere publică la Realitatea TV.

Spectacolul a început cu ansamblul folcloric “Arţăraş” condus de Lidia Bolfosu. Ansamblul “Arţăraş” este un exemplu de unitate al românilor de pretutindeni, întrucât membrii acestuia sunt români pe cele două maluri ale Prutului.

A urmat Marius Petrişor, interpret de muzică populară din zona Oltului, care a îmbrăcat cu mândrie un costum popular cu o vechime de peste o sută de ani.


Lavinia Sandu şi Eugen Terteleac au prezentat publicului mesajul video al Primului-Ministru, Dacian Cioloş, transmis în mod special românilor din Italia cu ocazia Zilei Naţionale a României. Este primul mesaj al lui Dacian Cioloş către diaspora.

“Acum, după 97 de ani, a fi împreună rămâne un ţel pentru românii din întreaga lume, pentru cei de acasă, pentru cei din imediata apropriere a ţării sau pentru toţi cei risipiţi în lumea largă, de la Roma la Londra, de la Madrid la Chişinău, din America în Australia. 1 Decembrie este ziua în care simţim cu toţii că suntem români şi că a fi împreună, indiferent unde suntem poate fi acest sentiment care să ne facă să vrem mai mult de la locul pe care îl numim şi îl simţim acasă. Şi aici, acasă, vrem o ţară cu care să ne mândrim nu doar pentru istoria ei ci şi pentru prezentul ei, unde decenţa şi speranţa sunt împreună, respectul fiecăruia şi meritele îi sunt recunoscute, unde guvernarea se dedica ţării şi rezultatele i se văd, unde munca cinstită este răsplătită pe merit, dreptatea triumfă şi transparenţa este o regulă şi nu o excepţie. Aceasta este ţara în care eu vreau să fiu Prim-ministru şi atâta timp cât voi ocupa această poziţie, mă voi strădui să stabilesc o dată pentru totdeauna această direcţie în care să ne îndreptăm. O României în care să avem încredere, o României de care să ne putem bucura cu toţii. La mulţi ani România, la mulţi ani români, oriunde vă aflaţi” a transmis românilor din Italia în videomesaj Primul-Ministru, Dacian Cioloş.

A urmat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv şi în memoria victimelor atentatului din Franţa. Tânăra cântăreaţă Ioana Bărbuliceanu a ţinut publicul în picioare pentru mai multe minute cu cântece patriotice “Treceţi batalioane romane Carpaţii” şi imnul naţional. “Este al nu ştiu câtălea an când particip la acest eveniment, aici, la Roma. Practic eu am crescut pe această scenă” a declarat Ioana.

Instrumentiştii Nicu Bănăţeanu şi George Târgovişteanu au scos miile de români la horă, “încălzindu-i” pentru ceea ce a urmat.

Maria Dragomiroiu, această mare doamnă a muzicii populare româneşti, îmbrăcată în minunatele straie populare, a avut un recital de aproape o oră, vizibil emoţionată pentru cum a reacţionat publicul. Aplauze frenetice şi multe buchete de flori aceasta a fost atmosfera cu care a fost primită Maria Dragomiroiu la Roma. Lavinia Şandru a reamintit publicului că în luna noiembrie la Sala Palatului din Bucureşti, Maria Dragomiroiu a sărbătorit 35 de ani de activitate, 35 de ani de succes.

Apariţia Irinei Loghin pe scenă a coincis cu iluminarea sălii de sutele de aparate fotografice şi telefoane mobile ale românilor prezenţi, cu toţii doritori să imortalizeze momentul şi să ia cu ei acasă aceste momente de neuitat. Totodată s-au aşternut la picioarele marii artiste o mare de flori.

În închiderea spectacolului, Raoul a întreţinut atmosfera şi a transformat sala într-un imens ring de dans. Cei prezenţi au cântat alături de Raoul şlagăre din repertoriul acestuia.

La închiderea evenimentului a avut loc şi finală concursului de frumuseţe Miss România în Italia, titlu câştigat de Andreea Simon din Florenţa, regiunea Toscana.

La eveniment a venit primarul Timişoarei, Nicolae Robu, aplaudat îndelung după un scurt discurs. Aprecieri pentru sacrificiile făcute de românii din diaspora, respectul pentru aceştia a fost esenţa discursului primarului Robu. Numărul mare de participanţi şi patriotismul transmis de către românii din sală, au provocat emoţii vizibile primarului Nicolae Robu.

Asociaţia Romanilor din Italia mulţumeşte sponsorilor care au contribuit la realizarea celei de-a XII ediţii a evenimentului “Împreună pentru a ne cunoaşte mai bine la Ziua Naţională a României": Wizz Air, MoneyGram, supermarketul “La Strada”, BARRIER, Elephant Moving, Lycamobile, Saiz Tour.

ASOCIATIA ROMANILOR DIN ITALIA
Via Fringuello, N° 50 A, Roma Tel. 0039 06. 263162
E-mail – info@associazionedeiromeni.it

Nessun commento:

Posta un commento