La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 13 settembre 2016

Scriitori români la Torino. Întâlnire cu Doina Ruşti

Comunicat de presa

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, ora 18.30, la Librăria Luxemburg din Torino (via Cesare Battisti, nr. 7), profesorul Roberto Merlo şi jurnalista şi criticul literar Noemi Cuffia vor prezenta opera scriitoarei Doinei Ruşti, în prezenţa autoarei. Întâlnirea cu Doina Ruşti este prima dintr-o serie de evenimente pe care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia îşi propune să le organizeze în parteneriat cu Librăria Luxemburg din Torino, sub titlul "Scriitori români la Torino". Evenimentul, menit să promoveze literatura română, este organizat în colaborare cu Primăria oraşului Torino, Consulatul General al României la Torino, Radio Torino International şi Ziarul "Vocea".

Doina Ruşti este este una din cele mai importante scriitoare din generaţia postdecembristă. Este, totodată, profesor universitar, consultant ştiinţific al UNATC, scenaristă şi editoare. Este autoarea romanelor "Omuleţul roşu" (2004), "Zogru" (2006), "Fantoma din moară" (2008), "Lizoanca la 11 ani" (2009) şi "Manuscrisul fanariot" (2015). Cărţile sale sunt apreciate de cititori şi foarte bine clasate în topurile de final de an realizate de criticii români. Opere sale au fost distinse cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei şi Premiul Uniunii Scriitorilor. Romanele sale "Zogru", "Lizoanca la 11 ani", "Omuleţul roşu" au fost traduse în limba italiană de Ingrid Beatrice Coman şi Roberto Merlo.

Noemi Cuffia este jurnalistă şi critic literar. A studiat literatură anglo-americană la Torino şi a absolvit un masterat în ştiinţe editoriale la Institutul European de Design din acelaşi oraş. Lucrează în prezent pentru mai multe edituri şi agenţii de publicitate şi colaborează cu biroul de presă al Salonului Internaţional de Carte de la Torino. În 2016 a publicat primul său roman "Il metodo della bomba atomica - Metoda bombei atomice" (LiberAria). Este creatoarea blogului literar "tazzina di caffè - ceşcuţa de cafea".

Roberto Merlo este conferenţiar de Limba şi Literatura română la Departamentul de Limbi şi Literaturi străine şi Culturi moderne al Universităţii din Torino. S-a format ca românist la Universităţile din Torino, Cluj-Napoca şi Bucureşti. A tradus numeroase volume din literatura română modernă şi contemporană, mai ales proză: Bogdan Suceavă, Gabriela Adameşteanu, Doina Ruşti: "L'omino rosso" (2012) şi "Zogru" (2010) şi teatru, cu rare incursiuni în lumea poeziei, prilejuite de versurile lui Matei Vişniec şi Marta Petreu.

În limba italiană au fost publicate până acum următoarele volume de Doina Ruşti:

L'omino rosso, trad. Roberto Merlo, Firenze, Nikita Ed.

Lisoanca a 11 anni, trad. Beatrice Ingrid Coman, Milano, Rediviva Ed.

I miei ginecologi, trad. Anita N. Bernacchia, pp.167-172, in Compagne di viaggio. Racconti di donne ai tempi del comunismo, îngrijit de Radu Pavel Gheo şi Dan Lungu, Roma, Sandro Teti Ed.

Zogru, trad. Roberto Merlo, Acireale-Roma, Bonanno Ed.

Organizatori: Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția şi Librăria Luxemburg din Torino

Parteneri: Primăria oraşului Torino, Consulatul General al României la Torino, Radio Torino International şi Ziarul "Vocea"

3 commenti:

Catalina ha detto...

Unknown ha lasciato un nuovo commento sul tuo post "Titlurile de călătorie - Ştiaţi că ...":

Poate sami raspunda cineva daca imi trebuie neaparat la aeroport certificatul romanesc copilului de 3ani daca am foaie de drum?

Postato da Unknown in La comunità romena in Italia alle 12 settembre 2016 21:47

Raspuns: Daca pentru copil aveti foie de drum adica Titlu de calatorie eliberat de Consulat, este suficient.
Info la : http://roma.mae.ro/node/271

C M ha detto...

Catalina,nu inteleg ce vrei sa spui prin acest mesaj la aceasta postare,nu am vazut mesajul de care scrii,vad ca deja i s-a dat un raspuns la articolul repectiv.

Catalina ha detto...

Ai dreptate, dar nu mai sunt permise comentarii la postarea respectiva.
Am copiat intrebarea aici.

Posta un commento