La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 20 settembre 2017

Asociația Românilor din Italia: «Delegații la Congres aleși NUMAI PRIN VOT, simultan cu Referendumul din toamnă»

Comunicat de presa

Roma, 20 septembrie 2017 - Asociația Românilor din Italia solicită Parlamentului României și Guvernului să adopte singura metodă valabilă pentru desemnarea delegaților la Congresul Diasporei: VOTUL DEMOCRATIC, organizat în același timp și în aceleași locații cu scrutinul pentru Referendumul anunțat din toamnă.

"Considerăm că metodologia propusă pentru organizarea în acest an a Congresului Românilor de Pretutindeni introduce criterii subiective de desemnare a delegaților. Au fost eliminate semnăturile de susținere din comunitate, introducându-se recomandări și autoevaluări pentru care va acorda puncte o comisie formată din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Această comisie va fi un focar de ceartă infinită, iar delegații la Congres vor fi aleși după criterii politice și după bunul plac al unor partide. ARI protestează contra acestei metodologii dezastruoase, aprobată în Comisia pentru românii din afara granițelor de la Camera Deputaților și cere Comisiei românilor de pretutindeni din Senat SĂ NU VOTEZE această metodologie.

ARI solicită aplicarea singurei metode necontroversate de desemnare a reprezentanților diasporei în Congres, și anume VOTUL DEMOCRATIC. Având în vedere că în această toamnă va fi organizat un Referendum, pe tema familiei, este oportun ca în aceeași zi și în aceleași secții de vot din străinătate să fie organizat și un scrutin pentru Congresul Românilor de Pretutindeni.

Eugen Terteleac, preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia (ARI), a fost delegat în primul Congres al Românilor de Pretutindeni, convocat în 2016. ”Am fost delegat la prima ediție a Congresului. Nefiind un for ales, nu a avut legitimitatea necesară. În Diaspora trăiește un sfert din populația României, care merită să-și aleagă reprezentanții. Milioane de români sunt reprezentați numai de 6 parlamentari, cu totul insuficient. Congresul Românilor de Pretutindeni poate suplini această lipsă. Dar Congresul trebuie să fie ales prin vot democratic, pentru a avea legitimitate. În schimb constat că partidele reprezentate în Parlament SE TEM de un Congres legitim, care să le facă concurență și au adoptat metoda numirii, pe criterii subiective, pentru a controla componența acestui for.
Participanţii la Congres trebuie aleşi NUMAI PRIN VOT. Un Congres nevotat și deci nerecunoscut de românii din diaspora este inutil.

Norma de reprezentare să fie un Congresman la fiecare 100.000 de rezidenți români. La alegerile pentru Congres îşi pot depune candidaturile români rezidenţi în diaspora care prezintă cel puţin 500 de semnături de susţinere din comunitate. Norma de reprezentare să fie de 1 congresman la 100.000 de români rezidenţi.
Trebuie schimbat modul de delegare la Congres, nu prin semnături, nu prin recomandări, ci prin alegeri.
Nu vă temeți de Congresul legitim al Românilor de Pretutindeni!”, a declarat președintele ARI.

Nessun commento:

Posta un commento