La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 20 settembre 2017

Violeta Bîrlă, regizor la Roma: ”Ajutați tinerii, enorm de mulţi hotărăsc să emigreze şi renunţă la visele lor”


Violeta Bîrlă, 34 de ani, în prezent trăiește la Roma, a scris o carte despre viața ei, e actriță și are deja o carieră de regizor. Talentul ei a fost apreciat și au început să apară și premiile. A fost premiată atât în străinătate, cât și în țară. În prezent are în proiect realizarea unui film despre românii din străinătate, în a cărui casting figurează marea actriță română Maia Morgenstern.

Violeta a ajuns la Roma în urmă cu 14 ani, s-a înscris la cursurile de actorie de la Accademia del Cinema, pe care a absolvit-o într-o grupă de 22 de studenți aleși din 1600 de candidați. A mai făcut cursuri de actorie la “Clesis Arte – La scuola din Carlo Merlo” și “Accademia della Comunicazione e dello Spettacolo di Stefano Jurgens”. A interpretat roluri principale în piese de Moliere, Shakespeare iar în ultimii ani a lucrat la mai multe proiecte de regie.

În urmă cu doi ani a terminat cel de-al treilea film, intitulat “La Perla “. Este un film care tratează o temă socială, povestea unei familii numeroase, în care cinci copii sunt lăsaţi în voia sorţii, având doar o mamă care nu are grija lor. ”Povestea nu este o ficţiune, scenariul, din păcate, este inspirat dintr-un caz real. Spectatorii vor vedea un film emoţionant, un film pe care eu l-am dedicat tuturor copiilor mai puţin norocoşi. ” ne-a declarat Violetă Bîrlă.

În anul 2013 a fost premiată și în România, de către regizorul Cornel Diaconu, președintele asociației “ProFamilia”, la Festivalul internațional al Filmului Ecologist care a avut loc la Băile Felix, unde a ajuns cu sprijinul Asociației Românilor din Italia. “Mă așteptam la toate dar mai puțin că voi fi premiată și în România. Un alt vis care mi s-a îndeplinit.”

”Ce ar schimba în România, Violeta Bîrlă, și în ce condiții s-ar întoarce”, am întrebat-o pe talentata româncă.

”Foarte des m-am gândit la ceea ce mi-aş dori să se schimbe în România cA eu să fiu motivată să revin acasă. Mi-aş dori foarte mult cA Statul Român să creadă mai mult în generaţia de astăzi. Avem tineri plini de talent, tineri artişti care merită să fie încurajaţi, dar din păcate văd că asta încă nu se întâmplă. De aceea, din păcate, enorm de mulţi hotărăsc să emigreze şi tot în acelaşi timp renunţă la visele lor. De curând am fost contactată de o tânăra de doar 26 de ani, care visa foarte mult să între în lumea cinematografiei dar, nefiind încurajată de nimeni a renunţat la visul ei şi astăzi lucrează în Italia, într-un bar. Ce pot spune altceva decât că o respect pentru ceea ce face dar, în acelaşi timp, simt acelaşi sentiment pe care l-am trăit şi eu în România în urmă cu 14 ani. Pentru mine personal tinerii sunt viitorul nostru, ei au nevoie de noi şi în primul rând de o politică care să-i sprijine, să-i motiveze, să-i valorize, doar aşa putem să îmbogăţim ţara noastră fără să pierdem în fiecare zi oameni valoroşi de care se pot bucură străiniI sau, mai trist, nimeni…pentru că ajung să muncească din greu în agricultură, pe şantiere sau uneori pică pe panta infracţionalităţii…”, a răspuns ea.

Sursa:Diaspora Azi

Nessun commento:

Posta un commento