La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 10 maggio 2018

Expo Romania-Italia - inchidereRoma, 7 mai 2018 – În zilele de 5-6 mai, CCIRO Italia, Asociația Românilor din Italia (ARI) în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni sub înalt patronajul Guvernului României prin prezenta Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Turismului, Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, si Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale au organizat a VIII-a ediție Expo Romania-Italia.

Evenimentul s-a dorit a fi unul de interes național pentru Romania si de interes general pentru romanii din Italia, inclus in calendarul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri organizate in Italia.

Lansarea „Bursei locurilor de munca” - Primăria Municipiului Satu Mare, Consiliul Judetean Satu Mare, Municipiul Salaj, Consiliul Judetean Prahova si Municipiul Oradea au participat împreună cu instituțiile statului roman expunând programe pe modelul „Satu Mare te așteaptă acasă” si prezentând oferte de munca, facilitați, oportunități pentru investiții si oferte turistice.

„Centenar prin înfrățiri” acțiune coordonata de ARI in colaborare cu Fundatia „Mihai Viteazul”: mai mulți reprezentanți, primari ai localităților Viterbo si Perugia din regiunile Lazio respectiv Umbria, au demarat procedurile de înfrățiri împreună cu reprezentanți ai administrațiilor din Romania, primari din județele Prahova, Satu Mare si Salaj.

„Te caută o carte”, program al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni susținut de Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni a fost lansat in cadrul evenimentului si s-a bucurat de un mare succes prin implicarea Asociației Romanilor din Italia si Alianței Romanilor din Italia. Părinți si copii romani din Italia au primit cu lacrimi in ochi, cărți si mesaje din partea copiilor bucureșteni.

Expoziția dedicată Reginei Maria: Institutul Cultural Român şi Muzeul Naţional al Literaturii Române au adus la Roma in cadrul Expo Romania-Italia, în anul Centenarului Marii Uniri, expoziţia dedicată Reginei Maria, Regina-soldat, prinţesa englezoaică plină de farmec şi de curaj, care a devenit româncă. Nu şi-a pierdut speranţa nici măcar în cele mai negre momente din timpul Primului Război Mondial. A crezut în destinul României. Nu s-a temut nici de gloanţe şi nici de boli, fiind mereu alături de ostaşii răniţi şi de bolnavi. Expoziţia realizată de Beatrice Todireanu ne-a adus mai aproape, prin intermediul a zeci de fotografii inedite, destinul acestei femei excepţionale din istoria României.

Sâmbătă, 5 mai, la deschiderea evenimentului au participat Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, Ambasadorul României în Italia, ES George Bologan, Alessandra Agnello - consiliera personala a primarului Romei Virginia Raggi, Directorul General al Institutului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, Directorul General în cadrul Institutului Cultural Roman, Filip-Lucian Iorga si Presedintele fundatiei „Mihai Viteazul”, Mircea Cosma.

Salutul si indemnul acestora adresat celor prezenți, romani si italieni s-au axat pe importanta Anului Centenar pentru Romania, cooperare si colaborare.

Duminica, 6 mai, la ora 14:30, prin talentul aparte și temperamentul interpretei de excepție Claudia Motea in “Pușlamaua de la etajul 13” de dramaturgul Mircea M. Ionescu a fost deschisa a doua minunata zi dedicata românilor din Italia si nu numai, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Sâmbătă 5 mai si duminica 6 mai romanii din Italia au avut parte de un emoționant spectacol muzical susținut de faimoasa Orchestra Națională de Folclor “Lăutarii” din Chișinău dirijată de inegalabilul Nicolae Botgros.

Sub îndrumarea baghetei fermecate a marelui dirijor Nicolae Botgros, pe scena teatrului Atlantico din Roma au evoluat pe scenă artiști de calibru din România: Mioara Velicu, Ilie Caras, Dinu Iancu Sălăjanu, Elisabeta Turcu Juverdeanu.

Tot in cadrul evenimentului de duminica, șapte personalități (romani si italieni) din Italia au avut onoarea de primi din partea Institutului Cultural Roman, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni si Accademia di Romania, premii de excelenta. Cele șapte distincții onorifice de recunoaștere a transmiterii internaționale a valorilor culturale românești si promovarea intereselor economice ale Romaniei au fost oferite doamnei Mioara Moraru (Asociația Culturală Româno-Italiană Propatria), doamnei Liliana Nechita Angheluță (scriitoare din comunitatea română), doamnei Cristina Mărginean-Cociș (scriitoare), domnului Ernesto Carpintieri (preşedintele Academiei Europene pentru Relaţii Economice şi Culturale - AEREC), domnului Gabriel Pîrjolea (lider şi coregraf Ansamblul folcloric „Dor Călător”), domnului Andrea Amato (secretar general CCIRO Italia) si domnului Eugen Terteleac (președinte ARI, CCIRO Italia).

Pe scena teatrului Atlantico au mai debutat ansamblurile folcloristice „Dor Calator” si „Arțăraș”, grupul Arpegio&Roua si invitați din mai multe comunități de străini din Italia (membri World Intercultural Institute) care au oferit spectatorilor momente muzicale si dansuri tipice tarilor de origine: Mexic, Africa, Rusia, Italia.

Evenimentul s-a conclus prin extraordinarul concert susținut de bine-cunoscutul solist român de muzică ușoară, Aurelian Temişan care a încălzit si încântat publicul cu șlagărele din propriul repertoriu.

„Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat in organizarea acestui proiect, in special ministerelor care au participat la ședința interministeriala din 12 aprilie in cadrul căreia s-a hotărât si acordat implicarea - sprijinul celor trei organizatori ai evenimentului: Institutul Cultural Roman, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni si Asociația Romanilor din Italia. Mulțumesc asociațiilor care au contribuit la organizarea si buna desfășurare a evenimentului: Alianța Romanilor, Federația Organizațiilor Romanesti din Italia (FORI), Asociația „Spirit Românesc” si tuturor celor care ne-au fost alături. Mulțumesc instituțiilor si asociațiilor care, si in zi de sărbătoare, in cadrul evenimentului s-au îngrijit de situația conaționalilor noștri Marian și Roxana Roman, victime ale mafiei italiene, clanul Casamonica. Mulțumim partenerilor media: TVR International, Gazeta Românească, Antena 3, Dacia TV, Realitatea TV. Nu in ultimul rând, îmi adresez speranța ca Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni va aproba cererea de finanțare parțiala a acestui proiect, cerere depusa in data de 16 aprilie. Pe tot parcursul celor doua zile, am promovat programul Guvernului României in beneficiul romanilor din diaspora, oportunități de investiții, implicarea si participarea civica a romanilor din Italia si am declarat „An Centenar, an al marii reuniri cu tara”. De comun acord cu toți factorii implicați, singura acțiune contramandata a fost „Pactul cu diaspora” a declarat Eugen Terteleac, președintele Asociației Romanilor din Italia.

Click AICI si AICI galerie/album foto Expo Romania – Italia

Click aici video 1

Biroul de comunicare ARI

Nessun commento:

Posta un commento