La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 20 giugno 2018

“Festival del Pensiero In/verso” la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică în cadrul Venice Art Night

Comunicat de presă

Sâmbătă, 23 iunie 2018, de la orele 17.30,la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică (Cannaregio 2214 – 30121 Veneţia, Sala “Marian Papahagi”) – în cadrul amplei manifestări “Venice Art Night” – se va deschide cea de-a V-a ediţie a “Festival del Pensiero In/verso”, condus de Prof. Enzo Santese.

Ideea festivalului este, din diferite puncte de vedere, asonantă cu conceptul de canon invers în limbajul muzical; astfel, acesta ne indică o parte dintr-o melodie peste care este suprapusă aceeași melodie exact opusă celei inițiale. De aceea această circumstanță reprezintă o întâlnire şi o comparare între autorii care, susţinând o anume autonomie individuală şi delimitând cadrul propriei personalități artistice, se regăsesc adesea parcurgând direcţii opuse faţă de cele ale majorităţii.

Poeţii invitaţi la eveniment care vor prezenta propriile creaţii lirice vor fi: Paolo Barbieri, Antonella Barina, Antonella Bontae, Ferruccio Brugnaro, Alessandro Cabianca, Maddalena Capalbi, Sabrina De Canio, Fabia Ghenzovich, Lucia Guidorizzi, Anna Lombardo, Linda Mavian, Laura Panetto, Enzo Santese, Massimo Silvotti, Gabriella Valera, Claudia Zironi.

De asemenea, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică va deschide în mod excepțional, de la orele 18.00 până la orele 00.00, în cadrul Venice Art Night, expoziția găzduită în Noua Galerie (Cannaregio 2215 – 30121 Veneţia) care este parte integrantă a participării României la cea de-a 16° Expoziție Internațională de Arhitectură – La Biennale di Venezia: MNEMONICS.

Expoziția propune o radiografie în cele din urmă optimistă a spațiului public urban, la a cărui transformare societatea românească a fost martoră de-a lungul ultimilor decenii. Conceptul utilizează o abordare scenografică pentru a descrie un vast teritoriu al libertății mai multor generații din România – libertatea de mișcare, libertatea intenției și a imaginației, libertatea reaccesării amintirilor copilăriei și a reaproprierii aspectelor sale ludice maturității.

Nessun commento:

Posta un commento