La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 ottobre 2018

Expoziție: „Omagiu: suntem din nou împreună. Alexandru Țipoia (1914-1993)”

EXPOZIŢIA „OMAGIU: SUNTEM DIN NOU ÎMPREUNĂ. ALEXANDRU ȚIPOIA (1914-1993)” PREZENTATĂ ÎN GALERIA DE ARTĂ A ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA
5 octombrie 2018 - 26 octombrie 2018

---------------------------------------
EXPOZIŢIA

„OMAGIU: SUNTEM DIN NOU ÎMPREUNĂ. ALEXANDRU ȚIPOIA (1914-1993)”

PREZENTATĂ ÎN GALERIA DE ARTĂ A ACCADEMIA DI ROMANIA DIN ROMA

Vineri, 5 octombrie 2018, ora 18:00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale della Belle Arti 110),cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la trecerea în neființă pictorului Alexandru Țipoia (1914 – 1993), va avea loc inaugurarea expoziției „Omagiu: suntem din nou împreună Alexandru Țipoia (1914-1993)”.

Expoziția„Omagiu Alexandru Țipoia (1914-1993): suntem din nou împreună” prezintă publicului lucrări de Alexandru Țipoia executate în Italia între 1946 – 1947(30 de lucrări de pictură, 40 de lucrări de grafică și 1 tapiserie), lucrări ulterioare ale artistului (ca amintire și ecou al timpului petrecut în Italia), precum și din lucrări ale fiului său, George Tzipoia (10 lucrări de pictură, 10 lucrări de grafică și 6 obiecte),ca omagiu adus artei tatălui său la 25 de ani de la dispariție.

La vernisajul expoziției, alături de reprezentanții Accademia di Romania in Roma, vor fi prezenți: George Tzipoia, pictor și fiul maestrului Alexandru Țipoia și S.E. Bogdan Tătaru-Cazaban, filozof și istoric al religiilor, Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun în perioada 2010-2016.

Format în perioada interbelică la Academia de Artă din București, Alexandru Țipoia i-a avut ca profesori pe marii artiști, pictorii Nicolae Dărăscu, Constantin Artachino, Camil Ressu și pe gravorul Gabriel Popescu. Pentru calitățile artistice ieșite din comun și pentru opera sa de până atunci, în anii 1946 și 1947, Alexandru Țipoia a fost invitat să își desăvârșească măiestria la ”Accademia di Romania in Roma”, timp în care a creat o serie de capodopere pentru arta și spiritualitatea românească. Perioada petrecută în Italia, la Roma, Assisi, Florența, Veneția, etc., influența artei italiene, a rafinamentului acesteia au fost extrem de importante și fecunde pentru tânărul artist, importanță care s-a văzut ulterior în întreaga evoluție a operei sale.

Expoziția, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale delle Belle Arti 110 – Roma) în perioada 6 – 26 octombrie 2018, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 15:00. Intrarea este liberă.

Nessun commento:

Posta un commento