La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 7 maggio 2019

Rediviva. Participare românească la Festivalul Internațional de Poezie din Milano

În perioada 10 – 12 mai 2019 se va desfășura la Milano cea de a treia editie a Festivalului Internațional de Poezie, care va cuprinde o amplă serie de manifestări cu numeroși invitați și o largă desfășurare publică în diferite instituții dar și pe străzile orașului. De fapt, programul se extinde cu mult peste cele trei zile dedicate, prin alte evenimente direct legate organizate pe parcursul întregului an de Asociatia Festivalul de Literatură din Milano a carei initiator este poetul Milton Fernandez. Tema celei de a patra ediții a Festivalului este ”Il gioco dei mondi”, reprezentată grafic de un șotron desenat cu creta pe asfalt ce va decora și însoți ca un leit-motiv toate acțiunile organizate.

A devenit o tradiție ca străzile care duc înspre locurile de agregare să fie tapețate cu bilețele cuprinzând poezii la temă, agățate în pomi, la balcoane, pe garduri sau în vitrine. Și tot tradițională este și deschiderea către o participare activă din partea tuturor, prin desfășurarea celor mai multe din evenimente pe străzi și în piețe, la care microfonul este pus la dispoziția oricărui doritor să intervină.

Poezia românească nu putea să lipsească la această manifestare internațională, la care a fost prezentă începând de la prima ediție din 2016 și se bucură de un loc privilegiat, datorat și strânselor legături de colaborare dintre organizatori și asociațiile culturale ale diferitelor comunități ce activează în Milano, printre care se numără și Centrul Cultural Italo-Român care participă pentru a doua aoară la această amplă manifestare din capitala lombarda.

O primă prezență românească s-a materializat prin lansarea în prezența autoarei a cărții ”Inno all’Esistenza” (Imn Existenței) de Elena Liliana Popescu, ediție bilingvă apărută la Editura Rediviva, în cadrul unui eveniment dedicat României din ciclul ”La città plurale”.

O participare mai amplă se realizează prin recitalul de poezie susținut pe 11 mai la ora 16.30 în sala Ex-Fornace de autorii incluși în volumul “INFLORESCENȚE. Poeți români din Italia. Antologie de poezie contemporană.”, publicat recent la Editura Rediviva sub îngrijirea poetei Florentina Niță. Antologia cuprinde poezii inedite în versiune bilingvă româno-italiană ale poeților care au aderat la inițiativă, printre care se numără autori consacrați, cu volume deja publicate, dar și mulți debutanți, cărora li se oferă cu această ocazie o șansă de afirmare. Aceștia sunt, în ordinea apariției în volum: Crina Popescu, Mărioara Vișan, Alexandra Firiță, Tincuța Borsan, Rodi Vinau, Florentina Niță, Silvia Rîșnoveanu, Lidia Popa, Ana Maria Pătrașcu, Gherghina Tofan, Angelica Prelipcean, Olimpia Danci, Vasile Hatoș, Maria Cristina Pleșcan, Loredana Pastia, Gheorghe Sănduleac.

Fără a se pretinde o selecție exhaustivă a numeroaselor manifestări poetice românești afirmate în prezent în Peninsulă, lucrarea se poate mândri cu o bună reprezentativitate privind zona de proveniență a acestora și actuala localizare geografică. Autorii sunt originari din Iași, Botoșani, Neamț, Galați, București, Bihor, Maramureș precum și din Republica Moldova și rezidenți atât în nordul Italiei, în regiunile Piemont și Lombardia, precum și la Roma, Ravenna sau Bari.

Să mai menționăm că pe străzile festivalului din Milano iubitorii de poezie vor putea admira fluturând în soare poezii de: Lucian Blaga (Amintire), George Coșbuc (Jucăriile celui cuminte), Nichita Stănescu (Joc, Mister de băieți, Poem). Versurile au fost selecționate, traduse și puse la dispoziția organizatorilor de către Florentina Niță și vor fi prezentate în cadrul unor intervenții pe parcursul festivalului.

Rediviva, 4 mai 2019

www.rediviva.it
rediviva.it - Casa editrice del Centro Culturale Italo-Romeno di Milano
La casa editrice Rediviva nasce nel 2012 come progetto del Centro Culturale Italo Romeno – fondato a Milano nel 2008 – grazie all’iniziativa di un gruppo di scrittori, giornalisti, critici e sociologi, con l’intento di promuovere la cultura romena in Italia e di ampliare i legami culturali e spirituali esistenti tra i due popoli.
Milano

Nessun commento:

Posta un commento