La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 22 settembre 2019

„Bourgeoisie & Debauch” al Propatria Festival 2019 il 29 settembre


CONCERT PENTRU DOUĂ PIANE „BOURGEOISIE & DEBAUCH” PE SCENA CONSERVATORULUI DE MUZICĂ “SANTA CECILIA” DIN ROMA

Duminică, 29 septembrie 2019, ora 19:00, Accademia di Romania in Romași Asociaţia Culturală Româno-Italiană Propatria din Roma, în colaborare cu Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma, organizează concertul pentru două piane „BOURGEOISIE & DEBAUCH”. Concertul va fi susținut de pianiștii Daniel Petrică CIOBANU (România) și Alexandre GADJIEV (Italia) și va avea loc pe scena Conservatorul de Muzică „Santa Cecilia” din Roma (Via dei Greci 18, Roma).În program piese de:Maurice Ravel și Igor Stravinsky.Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

***

"Un sunet plin și luminos, o poezie imensă pianistică, sensibilitate, o originalitate fără ego copleșitor" (Alain Lompech).

Daniel Petrică Ciobanu a câștigat prima dată recunoașterea internațională în 2017 la Concursul Arthur Rubinstein din Tel Aviv, unde a câștigat atât Premiul II - Medalie de Argint, cât și Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John's Smith Square din Londra, Festivalul Internațional George Enescu din București și a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud și Brazilia. Personalitatea muzicală și tehnica distinctă a lui Ciobanu a condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Filarmonica din Israel și Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica George Enescu și Orchestra Națională Radio. A început studiul pianului la vârsta de 9 ani la Piatra Neamț, inițial cu Magdolna Cosma și Delia Balan, iar mai târziu cu Mihaela Spiridon și Iulian Arcadi Trofin. A continuat să câștige burse pentru a studia în Scoția cu Graeme McNaught și apoi cu Aaron Shorr și Petras Geniusas, absolvind Conservatorul Regal din Scoția. A absolvit studiile la École Normale de Musique "Alfred Cortot" la Paris cu Marian Rybicki și la Universität der Künste din Berlin cu Pascal Devoyon și Markus Groh.

În cadrul concursului internațional de pian "Maroc Philarmonique" a câștigat "Premiul Publicului" și "Premiul Orchestral", iar câteva luni mai târziu a câștigat Premiul I la concursul "Sheepdrove Piano Competition". Alte premii internaționale recente includ: Premiul I la concursul internațional de pian "BDNES" organizat la Rio de Janeiro (Brazilia), Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună "Sonată clasică" la "Concursul internațional de pian al UNISA" din Pretoria (Africa de Sud). De-a lungul celor 4 ani universitari a avut cursuri de masterat cu Richard Goode, Idil Biret, Philip Fowke, Philip Martin, Pascal Roge, Steven Osbourne, Murray McLachlan, Martino Tirimo, Roy Howat, Petraș Geniusas și Ian Fountain. În acest timp susține numeroase concerte cu orchestre precum: Camerata Israeliană și Orchestra Filarmonică din Israel, Orchestra "Mihail Jora" din Bacău, Orchestra "Cergy Pontoise" din Paris, "Chapelle Musicale de Tournai" Belgia, "Conservatorul Regal din Scoția, Orchestra Philarmonique du Maroc, Orchestra Simfonică din Pretoria, Orquestra Sinfonica do Brasilia și Orchestra Filarmonică KZN.

Recent a susținut concerte la "Aldwell Center" din Ierusalim, "Bronfman Auditorium" din Tel-Aviv, "Centrul Baxter" din Cape Town, "Teatro Municipal" din Rio de Janeiro, Universitatea "Tsinghua" din Beijing, Kasbah Maison Arabe Marrakech, Consulatul Britanic din Los Angeles, Mozarteum din Szalsburg, München Gasteig, Auditorium de Radio France, Teatrul 95 și Salle Cortot din Paris, Fabbrica Fazioli din Sacile, Royal Festival Hall din Londra, Teatro Massimo din Palermo, Ateneul Român din București, Teatrul Municipal din Rio de Janeiro și Sala de Concerte din Taipei. În Scoția a susținut concerte în orașe precum Inverness, Insula Man, Lanark, Musselbrough, Edinburgh și Glasgow.

În 2010 la Conservatorul Regal din Scoția câștigă Premiul I la concursul de pian Elgin Moray și este invitat să evolueze alături de Lang Lang într-o orchestră de 100 de piane (22 mai 2011, la Royal Festival Hall). De asemenea, este selectat de Lang Lang pentru a interpreta, în fața a 3000 de persoane, o piesă solo la alegerea sa.

Pe data de 19 februarie 2014, a fost premiat cu una dintre cele trei burse oferite de Yamaha Music Foundation Europe, după ce a fost selectat printre cei 10 finaliști de la cele mai bune academii și conservatoare de muzică din Marea Britanie, concurs organizat la Academia Regală de Muzică din Londra. Premiul I la Concursul Internațional Bromsgrove, Premiul II la categoria profesională a Concursului Internațional de Pian "Adilia Alieva", împreună cu un premiu special pentru piesă impusă, semifinalist în prestigioasa "Competiție internațională de pian scoțian", Premiul II la Concursul Internațional de Piane al lui Leuze "Andre Dumortier" și Premiul II și Premiul Publicului la concursul internațional de pian Montrond Les Bains din Montrond.

În 2015 a primit Premiul I Grand Prix, Premiul Publicului și Premiul Orchestrei la Morocco Philharmonic International Piano Competition, devenind primul pianist din istoria concursului care a câștigat toate premiile speciale împreună cu votul unanim al juriului pentru Top Prize. De asemenea, a câștigat Premiul I și Premiul Special pentru cea mai bună "Sonată Clasică" la Concursul Internațional de Pian al UNISA din Pretoria (Africa de Sud) și Premiul I la Concursul internațional de pian BNDES de la Rio de Janeiro.

În 2017, Daniel Petrică Ciobanu a înființat "Festivalul de Muzică Neamț" pentru a crea o platformă internațională puternică și proaspătă pentru tinerii artiști. Festivalul, cu durata de o săptămână, se desfășoară în fiecare an în Munții Carpați și include nu numai repertoriu clasic, ci și programe de jazz și proiecte experimentale.

În stagiunea 2019/2020, va evolua de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, în special pentru debutul său cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig și Orchestra Arturo Toscanini din Parma. În acest sezon, va evolua alături de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Române sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal și va susține numeroase concerte solo, inclusiv un turneu în Japonia și recitalul său de debut de la Festivalul de la Lucerna.

ALEXANDER GADJIEV -expunerea muzicală și cultura Europei Centrale o datorează în primul rând familiei sale, ambii părinți fiind profesori de pian și muzicieni, iar în al doilea rând, Goriţiei - orașul său de origine - o răscruce naturală de popoare, culturi și limbi. Acești factori au avut o influență determinantă asupra abilității sale naturale de a absorbi, procesa și reprocesa, după propriul gust, diferite stiluri muzicale și limbi străine.

Încurajat de tatăl său, un renumit profesor rus, Alexander a cântat pentru prima dată cu o orchestră la vârsta de nouă ani și a ținut primul său recital solo la vârsta de zece ani. A absolvit conservatorul la vârsta de șaptesprezece ani, cu cele mai mari note și onoruri. Acest lucru i-a permis să participe la Premio Venezia - un concurs rezervat pentru cei mai buni și talentați tineri din Italia - și să câștige a 30-a ediție a premiului. Numeroasele recitaluri ale Premio Venezia i-au permis să evolueze atât în Italia, cât și în străinătate (Londra, Paris, Madrid, Dublin).

Decembrie 2015 a marcat un punct de cotitură în cariera sa internațională. La cel de-al IX-lea concurs internațional de pian de la Hamamatsu, una dintre cele mai prestigioase competiții de pian din lume, juriul, printre care și Martha Argerich, Akiko Ebi și Serghei Babayan, i-a acordat Premiul I. Performanțele sale au încântat publicul din Hamamatsu, câștigând astfel şi Premiul Publicului. De atunci, Alexander a fost invitat în mod regulat să cânte în Japonia și la principalele festivaluri de pian, printre care: Festivalul Verbier, Festivalul MiTo din Torino, Festivalul Chopin din Duszniki, Festivalul internațional de pian ClaviCologne din Düsseldorf, Festivalul de pian Rafael Orozco din Cordoba, Festivalul de la Ljubljana, Festivalul Bologna, Settimane Musicali pentru Teatrul Olimpico din Vicenza, Festivalul Animato de Paris, Ravenna Musica și Festivalul Kammermusik din Salzburg.

În octombrie 2018, s-a reafirmat la nivel internațional cu victoria la “Monte-Carlo World Piano Masters 2018", un concurs de elită rezervat numai pianiștilor care au câștigat deja numeroase premii internaționale și care are loc odată la fiecare trei ani în renumita Salle Garnier din Monte Carlo. Juriul, prezidat de Phillippe Entremont, i-a acordat Premiul Rainier III, și cu el numeroase concerte în Franța și Europa. Alexander a cântat în unele dintre cele mai importante teatre de operă și săli de concerte (Teatro La Fenice din Veneția, Teatro Regio din Torino, Teatro Alighieri din Ravenna, Kioi Hall și Bunka Kaikan din Tokyo, Sala de Concert Kitara din Sapporo - Osaka, Salle Cortot din Paris, Conservatorul din Moscova, Salt Lake City, Istanbul, Barcelona, ​​Roma, Milano etc.) și cu orchestre celebre, precum Orchestra di Padova e del Veneto, Orchestra Sinfonica del Teatro della Fenice, Virtuosi Italiani, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Filarmonicii din Nagoya, Orchestra Simfonică din Kyoto, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Filarmonicii Pomeraneze, Orchestra Simfonică din Ierusalim și Orchestra Mitteleuropa. De asemenea, a colaborat cu unii dintre cei mai renumiți dirijori la nivel internațional: Yuri Temirkanov, Marek Pijarowski, Ken Takaseki, Anton Nanut, Tatuya Shimono, Tomomi Nishimoto, Christopher Franklin, Marco Guidarini, Olivier Ochanin, En Shao, Ulrich Windfuhr, Giedre Šlekyte, Gianluca Martinenghi și Tiziano Severini.

A înregistrat pentru Suonare News, ALM Records Japan, în timp ce concertele sale au fost difuzate de Rai Radio3, Rai3, Radio Vaticana, Radio Classica, ORF, RTV Slovenija și Radio Koper. Următorul său CD, intitulat "Fantasmele Literare", va fi lansat în septembrie de către eticheta "ACOUSENCE RECORDS" și va conține lucrări de Schumann și Liszt. În prezent, studiază împreună cu Pavel Gililov la Mozarteum Salzburg și participă la prestigioase masterclasses precum "Eppan Piano Academy" și "Verbier Piano Academy", ambele limitându-se la un număr foarte mic de pianiști selectați din întreaga lume.

Proiect realizat cu susţinerea Ministerului Pentru Românii de pretutindeni, Accademia di Romania in Roma, Institutul Cultural Român.

Parteneri: Ambasada României în Republica Italiană, “Institut Français – Centre Saint Louis”, Conservatorul de Muzică “Santa Cecilia” din Roma, cluster-ul EUNIC Roma, Comune di Roma- Assessorato alla crescita culturale, Biblioteche di Roma,Fundaţia Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. Roma & Romania - RO & RO”, Asociatia „Officine delle Culture”, Proiectul „Tineri pe picioare”, Golden Accademy.

Patronaje: Senatul Republicii Italiene, Camera Deputaților a Republicii Italiene, Consiliul Regional Lazio, Ambasada României în Republica Italiană, Ambasada Republicii Moldova în Italia, Reprezentanța Comisiei Europene în Italia, Comune di Roma – Departamentul pentru dezvoltare culturală, Comune di Roma – Departamentrul Biblioteci.

Parteneri media:

În România: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, TVR Internaţional, TVR Moldova, Radio România;

În Italia: Agenzia Stampa Askanews, Agenzia Nuova, Giornale Diplomatico, Oltre le Colonne, Abitare a Roma, Italia a Piedi, Roma a Piedi, Roma Week-end, Roma Multietnica, B in Rome, Il Metropolitano, Più Culture, Yes Art Italy, Officina delle Culture, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma;

În Spania: Agenţia de Presă “Occidentul Românesc”;

În Belgia: Arthis Radio-T

Sursa: Institutul Cultural Român

______________________________________________________________________________

CONCERTO PER DUE PIANOFORTI „BOURGEOISIE & DEBAUCH” PRESSO II CONSERVATORIO DI MUSICA “SANTA CECILIA” DI ROMA

Domenica, 29 settembre 2019, ore 19:00, l’Accademia di Romania in Roma e l’Associazione Culturale Romeno-Italiana Propatria di Roma, in collaborazione con il Conservatorio di Musica “Santa Cecilia” di Roma, organizzano il concerto per due pianoforti „BOURGEOISIE & DEBAUCH”. I protagonisti della serata saranno i pianisti Daniel Petrică CIOBANU (Romania) e Alexandre GADJIEV (Italia) e il concerto avrà luogo presso il Conservatorio di Musica “Santa Cecilia” di Roma (Via dei Cregi 18, Roma). In programma musiche di: Maurice Ravel e Igor Stravinsky. Ingresso libero fino esaurimento porsti disponibili.

***

“Un suono pieno e luminoso, un immenso assetto pianistico, sensibilità, un’originalità senza ego schiacciante” (Alain Lompech)

Daniel Petrică CIOBANU ha iniziato a studiare il pianoforte all’età di 9 anni a Piatra Neamt (Romania), inizialmente con Magdolna Cosma e Delia Balan, e in seguito con Mihaela Spiridon e Iulian Arcadi Trofin. Ha continuato a vincere borse di studio per studiare in Scozia con Graeme McNaught e successivamente con Aaron Shorr e Petras Geniusas, diplomandosi al Royal Conservatoire of Scotland. Ha completato i suoi studi all’École Normale de Musique “Alfred Cortot” a Parigi con Marian Rybicki e all’Universität der Künste di Berlino con Pascal Devoyon e Markus Groh.

La particolare personalità musicale e il comando tecnico di Ciobanu hanno portato a esibizioni con prestigiose orchestre tali: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Israel Philharmonic e Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, George Enescu Philharmonic e Romanian National Radio Orchestra.

Nel 2015 ha ricevuto il 1° Grand Prix, il Premio del Pubblico e il Premio dell’Orchestra al Morocco Philharmonic International Piano Competition – diventando il primo pianista nella storia della competizione ad aver vinto tutti i Premi Speciali, nonché il voto unanime della giuria per il Top Prize. Ha inoltre vinto il 1° Premio e il Premio Speciale per la migliore “Sonata classica” al Concorso internazionale di pianoforte UNISA a Pretoria (Sud Africa) e il 1° Premio al Concorso pianistico internazionale BNDES a Rio de Janeiro.

Nel 2010 ha debuttato alla Royal Festival Hall e in seguito ha suonato come solista in sedi come Munich Gasteig, Salzburg Mozarteum, Auditorium de Radio France, Salle Cortot, Fazioli Hall in Sacile, Teatro Massimo Palermo, Ateneo di Bucarest, Duszniki Chopin Festival, Teatro Municipal di Rio de Janeiro, Bronfman Auditorium di Tel Aviv e Taipei National Concert Hall.

Ha ottenuto per la prima volta il plauso internazionale nel 2017 al Concorso Arthur Rubinstein di Tel Aviv, dove ha vinto sia la Medaglia d’Argento che il Premio del Pubblico. Successivamente si è esibito alla Carnegie Hall, all’Elbphilharmonie di Amburgo, alla Gewandhaus Leipzig, alla Konzerthaus di Berlino, alla St John’s Smith Square di Londra, al George Enescu Festival di Bucarest e in tournée in Giappone, Cina, Taiwan, Sud Africa e Brasile.

Nel 2017 ha fondato il “Neamt Music Festival” in Romania per creare una piattaforma internazionale robusta e innovartice per giovani artisti. Il festival, che dura una settimana, si svolge ogni anno nei Carpazi della Romania e comprende, oltre alla programmazione classica, progetti jazz e sperimentali.

Nel 2019/2020 si esibirà più volte sotto la direzione del maestro Omer Meir Wellber, in particolare per il suo debutto con il Gewandhaus Orchestre di Lipsia e l’Orchestra Arturo Toscanini di Parma. D’altronde, nella presente stagione suonerà anche con la Polish National Symphony Orchestra e il direttore d’orchestra Cristian Mandeal e terrà una serie di recital per pianoforte solo, tra cui una tournée in Giappone e il suo recital di debutto al Lucerne Festival.

Alexandre GADJIEVè nato nel 1994 a Gorizia in una famiglia di musicisti. Ha iniziato lo studio del pianoforte all’età di 5 anni con la madre, Ingrid Silic e ha proseguito con suo padre Siavush Gadjiev, noto docente di pianoforte di origini russe. Ha vinto il primo premio assoluto in diversi concorsi giovanili. All’età di nove anni ha suonato il Concerto do maggiore per pianoforte e orchestra di Haydn, ottenendo ottime valutaioni critiche e recensioni nella stampa. Ha tenuto il suo primo recital all’età di dieci anni. Tra il 2005 e il 2008 ha suonato come solista al Palazzo del Governo di Trieste nell’ambito della stagione concertistica di Musica da Camera, al Teatro Alfieri di Torino, al Teatro Fumagalli di Cantù, nella sala dei festival di Lubiana, all’Auditorium e al Teatro Bratuz di Gorizia. Dopo il successo ottenuto al concorso pianistico di Lubiana è stato invitato ai festival di Lubiana e di Feldkirchen.

Nel 2009 ha suonato il Concerto di Grieg con l’Orchestra Ars Atelier di Gorizia, sotto la direzione di Marco Feruglio e con l’Orchestra dell’Opera di Lubiana sotto la guida di Igor Svara. Nel 2010 ha tenuto recital solistici all’Auditorium Pollini di Padova, al Museo Revoltella di Trieste e al Festival Pianistico del Ridotto del Teatro Verdi di Trieste, alle Filarmoniche di Lubiana e Maribor. Nel 2012 ha suonato con l’Orchestra RTV Slovenija il Concerto di Čajkovskij sotto la guida di En Shao.

Nell’aprile dello stesso anno ha vinto il Terzo Premio alla Prima edizione del “FVG International Piano Competition”. Nel giugno del 2012 ha vinto la IX edizione del “Premio delle Arti” svoltasi a Trieste, con giudizio unanime della giuria. Sempre nel 2012 si è diplomato al Conservatorio Bruno Maderna di Cesena con lode e menzione speciale e ha debuttato a Parigi, suonando al Centro Culturale Italiano nell’ambito della rassegna “Suona Italiano”.

Nel maggio 2013 ha suonato a Roma nello splendido Museo dell’Ara Pacis, e a novembre dello stesso anno ha vinto la XXX edizione del prestigioso Premio Venezia, rassegna alla quale possono partecipare solo i diplomati eccellenti dei Conservatori Italiani. Grazie a questa vittoria si è esibito, tra gli altri, al Teatro La Fenice di Venezia in concerti solistici e con orchestra e ha debuttato a Londra.

Dall’autunno 2013 si perfeziona nella classe di Pavel Gililov al Mozarteum di Salisburgo. Nel giugno 2014 ha raggiunto la fase semifinale del prestigioso “Gina Bachauer International Artists Piano Competition”. Ad agosto è stato selezionato per partecipare alla fase finale del “Premio Busoni” di Bolzano e ad aprile 2015 ha suonato con l’Orchestra della Fenice il Concerto n. 1 di Šostakovič, sotto la direzione di Temirkanov.

Progetto realizzato con il sostegno del Ministero per i Romeni all’Estero, dell'Accademia di Romania in Roma, dell'Istituto Culturale Romeno di Bucarest.

Partner: Ambasciata di Romania nella Repubblica Italiana, Accademia di Romania in Roma, “Institut Français - Centre Saint Louis”, Conservatorio di musica “Santa Cecilia” a Roma, cluster EUNIC Roma, Comune di Roma – Assessorato alla crescita culturale, Biblioteche di Roma,la Fondazione Sergiu Celibidache, HubArt Agency, Baldrini Produzioni, Ass. Roma & Romania - RO & RO ", Associazione" Officine delle Culture ", Progetto" Ragazzi in gamba ", Golden Accademy.

Patrocini: Senato della Republica, Camera dei Deputati, Consiglio Regionale Lazio, Comune di Roma, Ambasciata di Romania nella Repubblica Italiana, Rappesentanza della Comisione Europea in Italia.

Media Partner:

In Romania:Agenzia Nazionale stampa AGERPRES, TVR International, TVR Moldova, Radio Romania;

In Italia: Agenzia Stampa Askanews, Agenzia Nuova, Giornale Diplomatico, Oltre le Colonne, Abitare a Roma, Italia a Piedi, Roma a Piedi, Roma Week-end, Roma Multietnica, Bin Rome, Il Metrololitano, Più Culture, Yes Art Italy, Officina delle Culture, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Abitare a Roma

In Spania:Agenzia stampa “Occidentul Romanesc”;

In Belgio:Arthis Radio-Tv


Fonte: Istituto Culturale Romeno

Nessun commento:

Posta un commento