La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 19 gennaio 2020

Comercianţii din România riscă amenzi uriaşe! Ce prevăd noile reguli de pe piaţă

Autor: Bogdan Ungureanu
14 ianuarie 2020

Începând cu data de 15 ianuarie 2020, comercianţii din România trebuie să se supună unor reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte modalitatea în care îşi desfăşoară afacerile. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

O hotărâre de Guvern, publicată recent în Monitorul Oficial şi care urmează să intre în vigoare la jumătatea acestei luni, prevede amenzi ce pot ajunge până la 50.000 de lei pentru comercianţii care vor limita sau bloca accesul persoanelor din străinătate la informațiile online privind produsele sau serviciile oferite.

În plus, comercianţii vor putea fi amendaţi şi dacă vor face discriminări pe baza naţionalităţii sau a locului de domiciliu al unui potenţial client, atunci când vine vorba de produsele și serviciile oferite sau metodele de plată. Documentul în cauză este HG nr. 914/2019, care transpune în legislaţia din România Regulamentul Uniunii Europene 2018/302, care a intrat în vigoare în luna decembrie 2018.

Contravenţiile care le vor aduce amenzi comercianţilor
Mai exact, după data de 15 ianuarie 2020, comercianţii din România care refuză sau limitează accesul unei persoane la un site de internet, doar pe baza faptului că acesta deţine cetăţenia altui stat sau domiciliază în străinătate, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 50.000 de lei. Aceeaşi măsură se va aplica şi comercianţilor care îşi redirecţionează clienţii către o altă versiune a site-ului, împotriva voinţei acestuia şi fără să-i ceară consimțământul explicit.

Pot fi sancţionaţi şi comercianţii care nu dau explicații clare și specifice clienților, pentru a-i face să înţeleagă de ce este necesară blocarea sau limitarea accesului la pagina de internet sau redirecţionarea către alt site. Comercianţii care oferă aceste explicaţii în altă limbă decât cea a site-ului vor putea fi şi ei amendaţi.

Hotărârea de Guvern prevede sancţiuni şi în cazul discriminării în privinţa plăţilor, adică atunci când un comerciant refuză la plată o anumită marcă de card de credit.

Autoritatea îndreptăţită să sancţioneze comercianţii pentru abaterile menţionate este Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Sursa: Capital.ro

Nessun commento:

Posta un commento