La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 8 gennaio 2020

De ce pensie vor beneficia cei care lucrează în străinătate?

De ce pensie vor beneficia cei care lucrează în străinătate? Toți trebuie să depună acest act

Autor: Andreea Guțu
1 ianuarie 2020

Vești bune pentru cei care lucrează în străinătate! Toți cei care îndeplinesc condițiile pot beneficia de pensie. Despre ce este vorba și cum o pot obține?

Orice român fie că lucrează în România, fie că lucrează într-o țară din Uniunea Europeană are dreptul de a beneficia de pensie. Important de menționat este că doar cei care au lucrat cu contract au dreptul de a opta pentru pensie.

În România stagiul de cotizare minim este de 15 ani. Însă, dacă luăm ca exemplu statul X, unde stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, o persoană care a lucrat 10 ani în România și 7 ani în statul X, poate să ceară pensie în România chiar dacă aici a lucrat doar 10 ani, deoarece asa de pensii română este obligată să ia în calcul perioada de cotizare din statul străin – ceea ce duce la depășirea limitei minime de 15 ani, scrie avocatnet.ro.

Unde poate fi depusă cererea de pensie?
În plus, cererea de pensie poate fi depusă în ultima țară în care s-a lucrat sau în România, îsoțită de documentele necesare. Ulterior, Casa de Pensii se va ocupa de calculele necesare și de a dobândi informațiile legale pentru fiecare țară unde ați lucrat.

Trebuie avut în vedere ce perioade ați muncit în fiecare țară.

Sursa: Capital

Nessun commento:

Posta un commento