La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 9 gennaio 2020

Şofer român anchetat penal în Italia pentru un comentariu sarcastic postat pe Facebook

6 ianuarie 2020
de Valentin Trufasu
Foto: ziarmm.ro

Un bărbat de 43 de ani, rezident într-o localitate de lângă Veneţia şi care lucrează ca şofer pe camion în regiunea Veneto, este cercetat penal de autorităţile italiene pentru defăimare agravată şi riscă să ajungă la închisoare.

Un comentariu publicat de un şofer român la o postare pe facebook i-a adus probleme legale serioase în Italia, acesta fiind cercetat penal acum pentru defăimare agravată.

Gigel Crucianu are 43 de ani şi este originar din Tecuci, fiind în prezent rezident într-o localitate de lângă Veneţia. Bărbatul lucrează ca şofer pe camion în regiunea Veneto, iar pe 14 decembrie 2019, citind o ştire publicată pe pagina Facebook „Occhio Sandonatese” referitoare la un instrument radar de măsurare a vitezei, românul a decis să posteze un comentariu sarcastic.

„Hoţii fură noaptea, poliţiştii („vigili” este cuvântul folosit în italiană, putând fi interpretat atât ca „poliţiştii”, cât şi în alte sensuri – n.r.) fură ziua”, a scris şoferul român în comentariul său.

Pe 4 ianuarie 2020, la trei săptămâni de la publicarea comentariului, Gigel Crucianu a fost chemat la sediul Poliţiei Locale din San Donà di Piave din provincia Veneţia, fiind anunţat că împotriva lui a fost declanşată o anchetă preliminară pentru „defăimare agravată”, conform procesului verbal care i-a fost înmânat.

„Este o maşină cu un fel de radar şi circulă unde e limită de 30 şi 50. Te ia din mers, nici nu îi vezi. O să caut un avocat, deocamdată mi-a dat unul din oficiu (…) nu mai avem dreptul la liberă exprimare”, a declarat şoferul român pentru site-ul www.rotalianul.com.

Autorităţile italiene au declanşat cercetarea penală în cazul românului în baza articolului 595 din Codul Penal italian, care prevede că:

„Oricine (…) comunicând cu mai multe persoane, ofensează reputaţia altei persoane, este pedepsit cu închisoare până la un an sau amendă până la 1.032 de euro.

Dacă ofensa constă în atribuirea unui fapt specific, pedeapsa este închisoare până la doi ani sau o amendă de până la 2.065 euro.

Dacă ofensa a fost făcută prin intermediul presei sau prin orice alt mijloc de publicitate sau print-un act public, pedeapsa este închisoare de la şase luni la trei ani sau o amendă de cel puţin 516 euro.

Dacă ofensa este îndreptată către un organ politic, administrativ sau judiciar, ori către o reprezentanţă a acestuia sau către o autoritate stabilită într-un colegiu, sancţiunile sunt majorate.”

Sursa: Adevărul.ro

Nessun commento:

Posta un commento