La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 2 febbraio 2020

Românul care și-a împlinit visul american în Italia

Exclusiv Evenimentul Zilei.
Autor: Ionel Sclavone
2 februarie 2020

Ovidiu Burdușa este noul șef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, numit de Guvernul Orban la finalul anului trecut. Funcția este politică, el fiind membru PNL, dar a acceptat-o deoarece are legătură cu experiența sa de viață. De douăzeci de ani, s-a stabilit la Roma unde și-a construit o afacere de succes în domeniul turismului, pornind de la zero, de la cutiile de ambalaj în care a locuit în perioada de început. Durerea sa, dacă i se poate spune astfel, este că românii plecați în străinătate în căutarea unei vieți mai bune nu sunt suficient reprezentați și susținuți de autorităților române, iar el dorește să schimbe acest lucru. Ovidiu Burdușa a acceptat să-și spună povestea pentru Evenimentul Zilei.

Aventura italiană a început pentru Ovidiu Burdușa, în 1998, după ce a absolvit liceul în Panciu, un orășel din cea mai mare podgorie vrânceană. Deși familia îi putea asigura un start bun în viață, având suficiente resurse financiare, tânărul a fost atras de mirajul Vestului, mai exact al Italiei. La vremea aceea, țara peninsulară reprezenta entru mulți români care doreau să-și facă un rost, ca și Ovidiu, El Dorado. Locul în care puteai câștiga bani frumoși dacă erai dispus să muncești din greu câțiva ani.

„Trebuie să recunosc, nu am plecat de nevoie, ca alții. Voiam un an al meu, ca liceenii din filmele americane care călătoreau prin lume, să fac rost de niște bani, iar apoi să intru la facultate. Aveam multe rude și prieteni care lucrau acolo și câștigau de câteva ori mai mari decât în țară”, a povestit Burdușa pentru Evenimentul Zilei.

Deși nu s-au împotrivit, părinții au refuzat să-i dea bani de drum, îndemnându-l să se împrumute. Ca să-l responsabilizeze, să nu se întoarcă cu coada între picioare, în caz că ar fi dat de greu. A înțeles acest lucru când a văzut ce dificil este să-ți chivernisești fiecare bănuț. A împrumutat bani de la o mătușă, a făcut rost de o viză turistică pentru patru zile și a mers la Roma, așa cum a relatat pentru Evenimentul Zilei.

„Aveam un văr care locuia într-o localitate, Marina di Ardea, la 60 de kilometri de Roma, la mare, unde m-am cazat. După câteva zile, mi-am dat seama că nu am șanse să-mi găsesc de lucru pentru că era perioadă de vacanță și nimeni nu făcea angajări”. [...]

Sursa: Evz.ro


Nessun commento:

Posta un commento