La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 6 maggio 2020

Covid-19 - Asociația Românilor din Italia (ARI) solicită modificarea măsurilor stării de urgență

În atenția:
Domnului Ludovic Orban– Prim-ministru al României
Domnului Ion Marcel VELA - Ministrul Afacerilor Interne
Domnului Nelu TĂTARU - Ministrul Sănătății 

Stimați membri ai guvernului, stimate domnule Prim-Ministru,

Asociația Românilor din Italia (ARI) solicită modificarea măsurilor stării de urgență care prevăd introducerea în carantină instituționalizată, pentru o perioadă de 14 zile, a cetățenilor români și străini care revin în România din statele afectate de COVID-19.

Înțelegem importanța măsurilor de protejare a populației, dar considerăm că ele trebuie adecvate, pe de o parte, stadiului în descreștere a evoluției epidemiei și, pe de alta, nevoilor stringente de reluare a proceselor economice, ai căror vectori sunt tocmai antreprenorii români și străini cu afaceri în România. În consecință, alături de alte măsuri de relaxare pe care le considerați de cuviință, solicităm luarea unei măsuri directe, dedicate oamenilor de afaceri români și străini, cu  condiția să-și poată proba această calitate în cadrul formalităților (nebirocratice) la intrarea în țară.

Cerem cu insistență testarea acestor categorii la revenirea în țară și eliberarea unui pașaport COVID, prin aceasta oferindu-le posibilitatea de a gestiona propriile afaceri și de a coordona pregătirea firmelor pentru reluarea activităților și, nu în ultimul rând, pentru facilitarea investițiilor în vederea demarării de noi proiecte în economia românească.

Măsurile luate de România în prezent prin introducerea stării de urgență sunt cel puțin discutabile întrucât, referitor la categoriile mai sus menționate, la revenirea în țară, mai mulți cetățeni străini (italieni în cazul de față) au fost introduși în carantină instituționalizată fără să se țină cont de importanța activității lor pentru bunul mers al României.  Deseori, ni s-a cerut ajutorul și, la rândul nostru, am încercat să vă informăm într-o formă  profesionistă, confidențială. Ne vedem acum obligați să facem publice îngrijorările noastre, în speranța că vor avea o mai mare audiență. 

Credem că  importanța investitorilor străini pentru economia românească nu mai trebuie accentuată. Numai cu Italia, spre exemplu, al doilea partener comercial al României, schimburile economice au atins cifra de aproape 15 miliarde de Euro. 

Măsurile de relaxare și de suport sunt așteptate de către toți oamenii de afaceri și investitori români și străini, care în acest moment nu pot intra în România, riscând compromiterea afacerilor. O bună parte dintre ei sunt dispuși să preia, contra cost, testarea anterior menționată,

Combaterea crizei economice cauzată de COVID-19, domnilor miniștri,  trebuie să plece tocmai de la aceste măsuri elementare de deblocare a comunicării directe, nemijlocite, dintre titulari și firmele lor. Deja politica penală a țării s-a dovedit greșită, abuzivă și păguboasă în relația cu mediul de afaceri autohton, procedându-se la măsuri coercitive exagerate, populiste, inclusiv cu lipsire de libertate, pentru infracțiuni care  - în alte state UE  - sunt pedepsite în primul rând cu recuperarea prejudiciului și, în planul doi, cu sancționarea administrativă. La noi, inversându-se prioritățile și procedându-se penal de-a valma, pentru scopuri propagandistice, s-a produs o comprimare artificială, împotriva interesului național, a mediului de afaceri. Prelungirea  actualelor măsuri restrictive nu face decât să adâncească această contracție  - care nici măcar nu e coerentă și consecventă, existând deja mai multe excepții cunoscute, care introduc dubla măsură în evaluarea diverselor categorii, unele mai importante decât altele, nu se știe pe ce criterii. 

Prin asemenea gen de acțiuni, s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă, închinzându-se cele mai importante firme românești, altele fiind vulnerabilizate până la limita preluării lor la un preț modic de firme din străinătate. Or, efectul crizei economice cauzate de pandemie va fi exact același, de slăbire a capitalului autohton, adâncind o stare deja precară, dacă nu oferim de urgență  “libera circulație” oamenilor de afaceri și învestitorilor. Testarea multiplicată, ca măsură extinsă, de politică generală, nu are voie să mai întârzie, nici pentru cei vulnerabili (medici,  bătrâni, oameni ai străzii, etc.), dar nici pentru oamenii de afaceri, chemați să contribuie la sănătatea economică a vieții populației și, în final, la stabilitatea țării. 

Având încredere în evaluarea cu toată responsabilitatea din partea dvs. a propunerilor noastre  - exprimate din interiorul categoriilor afectate - în interesul și binele tuturor, vă transmitem expresia deosebitei  noastre considerații.

Eugen Terteleac
Președinte Asociația Românilor din Italia
Președinte CCIRO Italia

3 mai 2020

ASOCIAȚIA ROÂNILOR DIN ITALIA (ARI)
Via del Fringuello 50 A, Roma
Tel. 0039 328 6373670
E-mail – info@associazionedeiromeni.it
WEB - www.associazionedeiromeni.it

Nessun commento:

Posta un commento