La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

mercoledì 27 maggio 2020

S-a înființat Grupul profesorilor de limba română din străinătate

Daniela Popescu este profesor de limba română și președinte al Asociaței Interculturale Româno-Elene Dacia din Atena.

În această dublă calitate, a pus bazele unui grup care să cuprindă profesori de limba română din diaspora.

Ea a vorbit, la emisiunea "Românii de pretutindeni", de la Radio România Actualități, despre obiectivele și proiectele noului Grup al profesorilor de limba română din străinătate.

Realizator (Amalia Bojescu): Daniela Popescu, ce îți propui prin înființarea acestui grup?

Daniela Popescu: La începutul acestei săptămâni, am dat pe Facebook, startul Grupului “Profesori români din diaspora”. În grup s-au înscris până acum 70 de personae, doar profesori români care își desfășoară activitatea didactică într-o scoală românească, asociație sau în diferite instituții. Prin înființarea acestui grup, mi-am propus să reușim să ne cunoaștem în primul rând, să împărtășim din activitatea didactică, modele de predare, modul de lucru sau din experiența fiecăruia și să dezvoltăm relații de colaborare. Dorim ca împreună să realizăm proiecte de colaborare, schimburi de experiență și multe alte activități educative.

Realizator : Ce beneficii vezi, Daniela, în realizarea acestui grup pentru copii, pentru profesorii de limba română din diaspora și cum a fost primită această inițiativă?

Daniela Popescu: Orice grup, orice comunitate unită are un scop comun. Deja am început să postez pe grup link-uri de participare la diferite seminarii on-line, am discutat cu diferiți profesori din diverse țări despre modul cum acum, în această perioadă grea, își desfășoară cursurile și mai ales, despre cursurile on-line. Pot să vă spun că această inițiativă a fost primită cu mult entuziasm de către toți profesorii care s-au înscris în grup . Am gândit acest proiect pe care îl voi pune în practică în curând și care sper să aibă succes. Așa cum în România profesorii sunt uniți în asociații, grupuri,comunități, îmi doresc ca și noi, cei din diaspora, dar și cei din comunitățile istorice, să putem fi un singur glas, să ne ajutăm, să ne sprijinim și să ne dezvoltăm. Sunt sigură că împreună putem realiza proiecte de succes. Au intrat in grup profesori din Grecia, Atena, Salonic, dar și din Italia, Spania, Canada, R. Serbia, Danemarca, Anglia, Ucraina, profesori de la școlile românești, asociații, colaboratori ai Institutului Limbii Române, profesori ai cursurilor de limbă, cultură și civilizație românească.

Realizator: Daniela Popescu mi-ai vorbit și despre o conferință pe care vrei să o organizezi mai întâi on-line, apoi în format clasic. Aceastră conferință are rolul de susținere a învățământului în limba română în comunități, de adaptare la schimbările prin care trecem? Este vorba, practic, de un schimb de experiență?

Daniela Popescu: Intenționăm ca, în curând, să organizăm o Conferință Internațională cu tema “Educația românească dincolo de granțe”. Prin intermediul acestei conferințe, oferim posibilitatea fiecărui profersor care se va înscrie, să-și prezinte activitățile, precum și instituția pe care o reprezintă. Va fi o primă conferință de dezbatere, de cunoaștere, de stabilire a proiectelor de colaborare. Fiecare profesor va primi certificat de participare și sperăm ca anul viitor, printr-un proiect comun, să organizăm cea de-a II-a ediție, la Atena. Așadar, prin intermediul emisiunii Românii de pretutindeni, invit toți profesorii de limba română din străinătate, din comunitățile istorice, din diaspora, să se înscrie în acest grup și să fie alături de noi la un proiect comun , de succes, venit în sprijinul nostru, al profesorilor care locuiesc dincolo de granițele țării.

Audio: Interviu cu Daniela Popescu, difuzat în emisiunea "Românii de pretutindeni", ediția din 23 mai 2020. Realizator: Amalia Bojescu

Sursa: Radio România Actualităţi

Nessun commento:

Posta un commento