La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

domenica 14 giugno 2020

Slujba de consacrare fara credinciosi si cler pentru cel mai tanar episcop catolic din lume. Eveniment la Catedrala Greco-Catolica din Blaj

de N.G.Joi, 11 Iunie 2020
    
Slujba de consacrare fara credinciosi si cler pentru cel mai tanar episcop catolic din lume. Eveniment la Catedrala Greco-Catolica din Blaj

Foto: e-communio.ro

Catedrala Arhiepiscopala Majora "Sfanta Treime" din Blaj va gazdui duminica, 21 iunie, un eveniment important. Doi episcopi ai Bisericii Greco-Catolice vor fi consacrati in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura fara participarea clerului si a credinciosilor

Unul dintre cei doi, Cristian Dumitru Crisan, in varsta de 39 de ani, va deveni cel mai tanar episcop catolic din lume. Anuntul privind data consacrarii acestora a fost facut de Cardinalul Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Romane Unita cu Roma, Greco-Catolica, presedintele Sinodului Episcopilor.

Alaturi de Cristian Dumitru Crisan, episcop ales Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia si Fagaras, Episcop titular de Abula, va fi consacrat si Calin Ioan Bot, episcop ales Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Episcop titular de Abritto.

"Impreuna cu Sfantul Parinte Papa Francisc, urmand prevederile canonice, i-am proclamat pe noii Episcopi la Roma respectiv la Blaj, pe data de 22 ianuarie 2020. In virtutea drepturilor conferite de Codul Canoanelor Bisericilor Orientale, conform can. 82, avem bucuria sa anuntam data consacrarii celor doi noi Episcopi: Duminica 21 iunie 2020 la ora 11,00, in Catedrala Arhiepiscopala Majora "Sfanta Treime" din Blaj", a transmis Cardinalul Lucian, citat de e-communio.ro.

Potrivit reprezentantilor Bisericii, din cauza conditiilor sanitare impuse de starea de pandemie, celebrarea consacrarii celor doi Episcopi va avea loc fara participarea clerului si a credinciosilor, urmand ca o Sfanta Liturghie solemna sa fie celebrata la o data ce va fi comunicata ulterior.

Cristian Dumitru Crisan este preot din 2008. In anul 2010 a obtinut Licenta in Drept Canonic la Institutul "Utriusque Iuris" al Universitatii Pontificale a Lateranului, iar in 2012 a obtinut Doctoratul in cadrul aceleiasi Universitati. In anul 2012 a fost numit Paroh al Parohiei "Sfantul Gheorghe" din Paris si Rector al Misiunii Greco-Catolice din Franta.

Pe data de 9 aprilie 2018, Sfantul Parinte Papa Francisc l-a numit in functia de Vizitator Apostolic pentru credinciosii greco-catolici romani din Europa occidentala, iar pe 11 octombrie 2018 a fost numit Coordonator national pentru pastoratia greco-catolicilor romani din Italia de catre Consiliul Permanent al Conferintei Episcopale Italiene.

Sursa: Ziare.com

Nessun commento:

Posta un commento