La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 2 luglio 2020

Videoconferință "Digitalizarea României și Tehnologia 5 G - Marian Murguleţ ,Secretar de Stat ,CIO Guvernamental ,SGG:"Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României"

Tara noastră va avansa cel puţin cinci locuri în clasamentul DESI (n.r. - Digital Economy and Society Index), în primul an după implementarea celor patru proiecte, pe care doreşte să le pună în aplicare actualul Executiv, a afirmat secretarul de stat Marian Murguleţ, CIO Guvernamental, în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Marian Murguleţ a spus: "În acest moment, Guvernul are în vedere patru proiecte. Primul îl reprezintă cartea electronică de identitate. Din 3 august 2021, cetăţenii români nu vor mai putea călători în străinătate, dacă nu au carte electronică de identitate. Este foarte important să croim corect, de la început, acest proiect. Să nu fie un simplu card electronic cu date biometrice. Să fie un card care va conţine şi cardul de sănătate, care să aibă tot felul de alte servicii, care să aibă semnătură digitală - foarte important. Acest proiect, în opinia mea va face ireversibilă transformarea digitală a României. Vom creşte la toate capitolele, în momentul în care vom asigura semnătura electronică digitală pentru toţi cetăţenii României care vor dori să treacă la acest tip de carte de identitate.

Că poate sunt alţii care nu vor să călătorească în străinătate şi le păstrează pe cele actuale. Alături de acest proiect, mai avem cloud-ul guvernamental, hub-ul de interoperabilitate şi punctul unic de contact".

Secretarul de stat a menţionat că cele patru proiecte sunt necesare prin prisma locului pe care îl ocupă ţara noastră în raportul DESI publicat anul acesta şi care prezintă situaţia pentru anul trecut.

Marian Murguleţ a spus: "Ştim că suntem pe locul 27 din 29 la scorul general şi că majoritatea ţărilor aflate sub media Uniunii Europen nu au întreprins multe măsuri în zona de digitalizare. Este un loc care nu ne convine, dar este important ce facem ca să îl depăşim. Pe zona de servicii digitale, ocupăm ultimul loc. Situaţia ne arată comparaţia între cererea şi oferta de servicii e-governement. În zona Mygov.ro, probabil că prin punctul unic de contact, vom ajunge la un moment dat să avem fiecare contul lui, unde ne vom găsi notificări, informaţiile personale, statusul, istoricul, vom putea aplica pentru preschimbarea permisului de conducere, a buletinului sau pentru a stabili numele copilului abia născut. În zona de conectivitate, România este pe locul 11 în Uniunea Europeană, în prima parte a clasamentului, dar puţin mai jos decât ne obişnuiam să fim. Prin adoptarea tehnologie 5G sperăm să revenim la o poziţie fruntaşă la capitolul conectivitate".

În zona de acoperire 4G, raportul DESI situează România pe locul 28, penultimul, în faţa Bulgariei, iar pe partea de 5G, în privinţa spectrului alocat, România este peste media ţărilor UE.

O problemă apare în zona resurselor umane. Secretarul de stat Marian Murguleţ a arătat: "La dimensiunea capital uman, anul acesta raportul DESI măsoară numărul de absolvenţi şi specialişti IC&T. Din păcate, deşi avem o şcoală cu care ne lăudăm, suntem cu Bulgaria şi Italia pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, la dimensiunea capital uman ceea ce înseamnă că o problemă la care avem de lucrat sunt competenţele digitale. În privinţa poziţiilor IC&T greu de ocupat, adică specialişti care se ocupă cu probleme serioase, companiile din ţara noastră găsesc foarte greu personalul adecvat, competent pentru ocuparea acestor posturi".

Ţara noastră se situează pe ultimul loc în UE şi în privinţa utilizării serviciilor de internet - cu tot ce înseamnă ele pe zona e-commerce şi derularea afacerilor - ceea ce, în opinia domnului Murguleţ, ne spune multe despre integrarea tehnologiilor digitale, despre transformarea digitală a ţării, unde ocupăm penultimul loc la digitalizarea afacerilor şi e-commerce.

Secretarul de stat a menţionat că, în pofida situaţiei prezentată în raportul DESI, autorităţile din ţara noastră îşi păstrează optimismul, menţin ţintele înalte şi se raportează la cei mai buni din domeniul digitalizării, pentru a lua măsurile necesare reducerii diferenţelor înregistrate între România şi ţările avansate tehnologic din Uniunea Europeană.

Sursa:Bursa

Nessun commento:

Posta un commento