La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

martedì 29 dicembre 2020

Ce este un SPID în Italia și cum pot obține unul?


Oricine a trebuit vreodată să treacă prin orice fel de birocrație italiană, chiar și pentru cele mai elementare acte, va ști că procesul nu este tocmai ceva de care ar fi mândru secolul XXI. În timp ce până acum, Italia părea să fi fost blocată în trecut când venea vorba de hârțogărie și birocrație, există câteva vești bune, deoarece multe dintre serviciile publice și documentele de care ați putea avea nevoie ca cetățean străin care locuiește în Italia sunt din ce în ce mai disponibile online. Este timpul să spunem Arrivederci cozilor lungi și să întâmpinăm era digitală în Italia cu brațele deschise, inclusiv SPID. 


Dar ce este un SPID și cum poți obține unul?

 

Procesul de digitalizare al Italiei a început în 2016, când a fost introdus un sistem de identificare electronică, ceea ce înseamna posibilitatea de accesa online serviciile publice. online. Acest sistem este cunoscut sub numele de SPID, Sistema Pubblico di Identità Digitale, care înseamnă mot-a-mot „Sistemul public de identitate digitală”. În timp ce SPID a întârziat să se intaleze, unele autorități locale punându-l în aplicare într-un ritm mai lent decât altele, devine rapid un instrument vital pentru cei care doresc o experiență mai puțin stresantă în Italia atunci când vine vorba de desfășurarea proceselor oficiale.

 

Ce este SPID-ul italian? Am nevoie de el?

Cine este eligibil pentru a solicita un SPID?

Cum obțineți un SPID în Italia?

Ce documente sunt necesare pentru a obține un SPID?

SPID-ul este gratuit?

Ce este SPID-ul italian? Am nevoie de el?


Potrivit site-ului guvernului italian, SPID este „soluția care vă permite să accesați serviciile online ale administrației publice și ale companiilor private cu o singură identitate digitală”. Poate fi utilizat pe toate dispozitivele (de la telefonul mobil la laptop) și constă într-un nume de utilizator și o parolă.

 

În prezent, a avea un SPID în Italia nu este obligatoriu. Cu toate acestea, având din ce în ce mai multe planuri de a trasforma procesele birocratice într-un proces online în Italia și în special datorită utilizării crescute a operațiunilor online în timpul pandemiei COVID-19, obținerea unui SPID vă poate face viața mult mai ușoară mai presus decât orice, fiind și o formă mai sigură de verificare a identității. Pe site-urile guvernamentale, veți avea adesea opțiunea de a utiliza SPID pentru a vă conecta și, în unele cazuri, pentru o securitate suplimentară, poate fi necesar să introduceți un cod care va fi trimis pe telefonul dvs. mobil, de exemplu.

 

Cine este eligibil pentru a solicita un SPID?

SPID poate fi solicitat de toți cetățenii italieni cu vârsta de cel puțin 18 ani, precum și de oricine are o carte de identitate italiană valabilă și un număr de identificare fiscală (codice fiscale ). Prin urmare, aceasta include cetățenii străini care sunt înregistrați ca rezidenți în Italia.

 

Cum obțineți un SPID în Italia?

Rețineți că SPID nu este emis direct de guvernul italian. În prezent, există 9 furnizori de identitate autorizați de guvern, la care vă puteți solicita acreditările SPID (Aruba, Infocert, Intesa, Namirial, Poste, Register, Sielte, Tim și Lepida). Odată ce ați ales furnizorul prin intermediul căruia doriți să obțineți SPID-ul, pur și simplu accesați site-ul web unde va trebui să furnizați detaliile dvs. pentru a vă verifica identitatea și, în unele cazuri, să efectuați un scurt interviu prin apel video. Pentru informații complete despre cum să solicitați SPID în Italia, vizitați site-ul web .

 

Ce documente sunt necesare pentru a obține un SPID?

Pe lângă faptul că aveți nevoie de o adresă de e-mail și un număr de telefon mobil italian, va trebui să prezentați un document de identitate valabil, cum ar fi o carte de identitate, pașaport sau permis de conducere, precum și o tessera sanitaria (card de sănătate) sau un codice fiscale (Cod fiscal italian).

 

SPID-ul este gratuit?

Solicitarea SPID-ului este gratuită, dar cu opțiuni de plată suplimentare. Fiecare furnizor va oferi cel puțin o opțiune gratuit, dar pot exista costuri suplimentare pentru funcțiile de verificare suplimentare.


Autor: Emma Donaldson

10-12-2020


SursaIdealista

Nessun commento:

Posta un commento