La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 19 febbraio 2021

Citu a taiat cu 90% banii pentru construirea de noi biserici de catre BOR. Banii merg la investitii

Guvernul Citu a taiat aproape 89% din bugetul alocat BOR pentru construirea si restaurarea lacasurilor de cult fata de 2020, anunta Digi24. In proiectul de buget se prevede alocarea celei mai mari sume pentru investitii din istoria Romaniei: 5,5% din PIB. Secretariatul General al Guvernului va oferi bani Bisericii prin trei programe in 2021, iar suma cumulata ajunge la putin peste 760 de milioane de lei.

 

1. Bugetul pentru constructia si restructurarea lacasurilor de cult

 

Proiectul de buget de stat elaborat de Guvernul Citu prevede reducerea masiva in anul 2021, cu aproape 89% fata de executia preliminata pe anul trecut, a banilor publici alocati pentru constructia si restructurarea bisericilor, de la circa 249 de milioane de lei in 2020 la doar 28 de milioane de lei anul acesta. Acesti bani vor fi folositi pentru functionarea atat a lacasurilor de cult, cat si a muzeelor religioase.

 

2. Sprijin financiar pentru salarizarea personalului de cult  

In schimb, contributia statului la salarizarea personalului de cult este programata sa creasca cu 2,36% in anul acesta, de la 731,95 milioane lei in 2020 la 749,25 milioane lei in 2021. De asemenea, din acesti bani este sprijinita si Biserica Ortodoxa care isi desfasoara activitatea in afara tarii.

 

3. Alocatii bugetare pentru salarizarea personalului din invatamantul teologic

Totodata, bugetul pentru personalul din invatamantul teologic creste anul acesta cu 33% fata de 2020, suma acordata ajungand la 8,83 de milioane de lei pentru acest capitol.


Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit marti cu Patriarhul Daniel, la Resedinta Patriarhala.

 

”Intalnirea se inscrie in seria dialogurilor periodice pe care presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, le are cu Parintele Patriarh Daniel, care au ca subiect contributia Bisericii Ortodoxe Romane la binele comun si aprofundarea dialogului dintre Biserica si autoritatile publice. ​Presedintele Romaniei apreciaza intensificarea acestui dialog in ultima perioada si actiunea BOR, alaturi de celelalte culte, la efortul de depasire a pandemiei si la reducerea impactului acesteia asupra celor in suferinta si nevoie”, a transmis Administratia Prezidentiala.

 

​Totodata, cu ocazia intalnirii, presedintele Klaus Iohannis a reiterat importanta respectarii masurilor de siguranta sanitara si a continuarii procesului de vaccinare, singurele modalitati pentru revenirea la o viata normala.


Sursa: Aktual24

Nessun commento:

Posta un commento