La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

sabato 6 febbraio 2021

Loteria Bonurilor din Italia si România

Italia a lansat Loteria Bonurilor în ideea de a combate evaziunea fiscală.

Curtea de Conturi din Italia a publicat un raport potrivit căruia autoritățile de la Roma pierd anual aproximativ 100 de milioane de euro (6% din PIB) din cauza evaziunii fiscale. 

În acest context, guvernul din Peninsulă a luat decizia de a organiza o formă de loto online prin care să încurajeze cetățenii să ceară bonul fiscal atunci când fac cumpărături.

Proiectul se numește Loteria Bonurilor (Lotteria degli scontrini). Concret, pentru fiecare euro cheltuit și fiscalizat, italienii - atât cumpărătorul, cât și vânzătorul - vor primi un cod digital cu care vor putea participa la loteriile online de la sfârșitul săptămânii, de la sfârșitul lunii și de la sfârșitul anului. 

Prin aceste extrageri, sunt acordate: - 15 premii săptămânale în valoare de 25.000 de euro fiecare pentru cumpărători și 15 premii săptămânale în valoare de 5.000 de euro fiecare pentru comercianți; - 10 premii lunare în valoare de 100.000 de euro fiecare pentru cumpărători și 10 premii lunare în valoare de 20.000 de euro fiecare pentru comercianți; - un premiu anual în valoare de 5 milioane de euro pentru cumpărători și un premiu anual în valoare de un milion de euro pentru comercianți. 

Soluția la care au recurs finanțiștii din Guvernul Conte nu este unică în Europa și în lume. China, Brazilia, Cehia, Portugalia, chiar și România au încercat să își motiveze în acest fel cetățenii să ceară bonurile fiscale atunci când cumpără cu numerar. În România, loteria a avut un format diferit.

În țara noastră, loteria bonurilor a avut un format diferit față de cea din Italia, în sensul că pentru fiecare extragere exista un fond de premiere care era împărțit în mod egal între participanții care făceau cumpărături de o anumită valoare, într-o anumită zi a lunii. Extragerea avea două etape: în prima etapă era extrasă o bilă pentru determinarea zilei bonurilor câștigătoare, cu numere între 1 și 30 (sau 31), iar în a doua etapă erau extrase trei bile, cu numere de la 0 la 9, pentru determinarea valorii bonurilor câștigătoare. Am scris la trecut despre loteria din România pentru că ultima extragere a avut loc la data de 16 august 2020, prima fiind efectuată în aprilie 2015. Proiectul a fost întrerupt din cauza pandemiei de Covid 19, printre altele pentru a nu se încuraja folosirea bancnotelor. 

Plățile făcute cu cardul intră automat în sistem. Revenind la măsurile luate de Italia pentru combaterea evaziunii fiscale, trebuie amintită și cea prin care cetățenii primesc înapoi 10% din valoarea cumpărăturilor, dacă achită cu cardul. Este în vigoare și legea potrivit căreia nu pot fi făcute plăți în numerar care depășesc suma de 2.000 de euro. Inițial, în anul 2011, pragul era de 1.000 de euro, fiind ridicat apoi la 3.000 de euro, pentru a fi coborât la nivelul actual. 

Deși premiile acordate prin „Lotteria degli scontrini” sunt însemnate ca valoare și procedura de participare este simplă, italienii de rând rămân sceptici în legătură cu reușita inițiativei Ministerului Economiei și Finanțelor de la Roma. 

Sursa: Economica

Nessun commento:

Posta un commento