La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

venerdì 5 febbraio 2021

Medierea penală și Justiția restaurativă - caz exemplar în Italia, Nisida


Justiția restaurativă se aplică în Institutul Penal pentru Minori (IPM) din Nisida, (in ro. Scoala de corecție) - a devenit un loc care, așa cum subliniază directorul său, Gianluca Guida, „respectă sentimentul de noblețe de obicei negat minorilor aflați aici. În această perioadă de privare suplimentară pentru minorii detinuti aici credem că pedeapsa cu închisoarea este o pedeapsă extremă
Din 15 ianuarie 2020, copiii prezenți în cele 17 IPM din Italia sunt în total: 305; 293 băieți și 12 fete. 
Institutul de corecție este un loc care garantează minorilor școlarizarea și medierea penală restaurativă. Acest proiect are la bază întâlnirea dintre autorul infracțiunii și victimă. Persoanele restricționate din Institutul din Nisida sunt în principal napoletani, mai sunt unii de etnie rromă, alții sunt români și slavi. Infracțiunile pentru care sunt forțați să inchisi aici variază de la tâlhării agravate la trafic de droguri, atât la nivel local, cât și internațional. Sunt predominante infracțiunile legate de patrimoniu: jafuri, cu o utilizare tot mai mare a violenței. 

"Aici ne gândim la fiecare minor în parte. Efectuarea calculelor procentuale nu te duce departe", subliniază directorul, care s-a trezit chiar în timpul pandemiei, administrând un loc pentru minorii deținuți. În ciuda pandemiei - spune Guida - am încercat să menținem viața copiilor cât mai obișnuită posibil, cu eforturi psihologice și organizaționale atât pentru ei, cât și pentru operatori. Închisoarea impune privări, peste cele deja impuse se adaugă restrictionările pentru combaterea pandemiei, ceea ce a determinat o agravare generală.

 

Cele trei faze ale proiectului educațional:

1) - Alfabetizare. "Aici copiii au probleme serioase de analfabetism, fie că se întorc sau nu. Acest lucru determină un decalaj relațional: gestionarea funcțiilor de conectare ale gândirii activate de școală este fundamentală pentru o viață sănătoasă. Multe tensiuni ale copiilor, am văzut adesea acest lucru cu reacțiile lor violente sunt determinate de incapacitate și frustrare, cauzate de ignoranță. Pandemia nu ajută: învățarea la distanță, dificilă și adesea negată de lipsa unor dispozitive adecvate, aici este complet nepotrivită.”

 

2) - Obținerea deprinderii de a lucra. „Perspectiva noastră este să-i obișnuim cu un ritm de lucru normal, să le creăm obiceiul de a depune un efort zilnic, constant și de a le dezvolta o pasiune."

 

3) - Dezvoltarea sinelui. „Am creat ateliere de teatru, muzică, grădinărit, protecție a mediului și de igienă. Pentru a-i face pe copii să se concentreze asupra acțiunilor care sunt utile pentru ei și pentru ceilalți, am dori să îi conducem să își dezvolte inteligența emotională: acești tineri de multe ori nu realizează calitatea și cantitatea violenței lor ...sau motivul pentru care au acționat violent. Trebuie să înțelegem rădăcinile agresivității pentru a-i ajuta să o gestioneze, să o elimine în cele din urmă ".

 

Medierea penală - așa cum am menționat - se bazează pe întâlnirea dintre tânărul detinut și victimă. O metodă care oferă rezultate excelente în domeniul reeducării minorului delicvent.

 Cum are loc medierea penală: Munca grea, care duce la întâlnirea dintre făptuitor și victimă, este de obicei de natură emoțională. Reacția inițială este aproape întotdeauna negarea în admiterea infracțiunii. Al doilea pas este să lucrăm cu victimele, care au nevoie de timp: nu este nevoie de justiție, ci mai mult sentimentul este de răzbunare. Ultima fază include întâlnirea, care atunci când o puteți obține este punctul de cotitură.

Confruntarea diminuiază aspectul punitiv al detenției și devine o conștientizare si regret. Pentru moment, potrivit directorului Institutului, într-un laborator de mediere criminală se lucrează cu 6 minori, doar pentru 3 s-a dezvoltat sentimentul de a cunoaște/întâlni victima. Se lucrează la încă două cazuri, dar e devreme și nu putem trage concluzii asupra rezultatelor.

 

Caz de studiu: Întâlnirea lui Antonio cu Luciana. Antonio se afla la Nisida pentru o crimă care a dus la moartea unei persoane: nu l-a ucis, dar a condus scuterul pentru comiterea unui jaf rapid, dar tovarășul său a ucis paznicul care i-a oprit. Antonio a fost dus imediat la Nisida. 

Soția victimei, Luciana, fiind din întâmplare, voluntară in Institutul din Nisida pentru Asoc. Liberi împotriva mafiei, a aflat de prezența băiatului în institutul de educație. 

Inițial, ea ceruse să nu se întâlnească cu el în timpul activității sale de voluntariat în cadrul Institutului, secția fetelor, dar de-a lungul timpului începuse să se intereseze de situația lui. 

Același interes a fost manifestat și de Antonio. În timpul unei ceremonii, unde amândoi au fost prezenți, a fost ocazia potrivită pentru a se vedea. Nu au spus niciun cuvânt, s-au îmbrățișat. „De atunci - relatează directorul Nisida - le-am acordat sprijin si mediere. La 4 ani de la acea întâlnire, Luciana, victima a dorit să-i acorde lui Antonio susținere morală și economică. Antonio are acum 2 copii și o logodnică, iar Luciana îi ajută. Ei își gestionează relația independent de ceva timp, în afara programului institutului."

 

Dreptul la frumusețe negat. 

„Minorii din Nisida nu au fost niciodată copii - subliniază Gianluca Guida - la fel ca toți copiii care comit crime în Napoli, sunt „ guappi” (cum sunt numiți membrii minori ai Camorrei). Ei nu știu ce se întâmplă în timpul copilăriei, astfel încât să se poată forma ca un adult sănătos: dreptul la frumos - asta le lipsește. Cartierele din care provin sunt pur și simplu mizerabile. Sosirea în Nisida, care este un loc frumos, poate fi chiar un șoc. Și tocmai când se întorc acasă înțeleg discomfortul pe care îl provoacă urâțenia violentei.


 
Lucrând la încrederea în ei, fără a le crea iluzii. 
„Trebuie să lucrăm la încrederea lor în ei inșiși - conchide Gianluca Guida - și să schimbăm așteptările față de copiii restricționați și să încercăm să-i urmăm odată ce sunt afară. 

Unii se întorc să ne viziteze, să-i revadă pe operatori (voluntarii cu care au lucrat). Despre alții aflăm că sunt închiși din nou în Poggioreale, în închisoarea pentru adulți. Ar părea ca eșecuri, dar încrederea noastră în ei rămâne stabilă, deoarece experiența ne-a învățat că toată lumea poate reuși să iasă din starea de marginalizare, ce crează disconfort și delincvență".


Traducere Cristina Tutu


Sursa: La Repubblica

Autor: Marta Rizzo

Nessun commento:

Posta un commento