La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

giovedì 4 marzo 2021

Ce este și când este nevoie de Procura specială?

Dacă aveți grija unei persoane vârstnice sau bolnav care trebuie să efectueze o operațiune bancară sau poștală pentru care este nevoie de prezența lui, puteți să o ajutați mergând dvs DOAR dacă sunteți în posesia unei procuri speciale.

 

Procura specială este un act special prin care o persoană împuternicește pe alta pentru a desfășura în numele lui și pentru el anumite acte sau afaceri. 

Procura este esențială în toate cazurile în care reprezentantul este împiedicat să efectueze personal un act juridic specific care îl privește.

 

Acest lucru se întâmplă de exemplu în cazul persoanelor vârstnice sau infirme aflate în imposibilitatea de a se prezenta la notar pentru a vinde un bun deținut de ei sau la bancă pentru formalitățile legate de contul său curent. 

Procura va fi întotdeauna necesară pentru faptele care trebuie  să fie recunoscute ca fiind valabile, nu numai pentru vânzările de bunuri imobiliare, dar și în cazul donației de bunuri sau pentru constituirea unui fond patrimonial.

 

Această procură specială se eliberează pentru o anumită perioadă și poate fi prezentată de fiecare dată când este necesară prezența titularului de drepturi. 


Imputernicirea sau procura specială este stipulată sub forma unui act privat autentificat de notar. 

 

Procura notarială va conține datele personale de identificare ale reprezentantului și ale reprezentantului (inclusiv codurile fiscale ale acestora) și va trebui să descrie cu exactitate obiectul tranzacției și actul juridic care urmează să fie efectuat, precum și puterile relative conferite persoanei desemnate, ca de exemplul în cazul colectării bonurilor poștale de către o altă persoană decât titularul.


Sfatul unui avocat vă poate ajută să evitați situațiile la limita legalității și chiar denunțurile penale. 


Uneori chiar și o fapta bună poate fi interpretată de autoritați că fiind infracțiune, deoarece de cele mai multe ori, se pune în dubiu adevărata intenție dându-i-se o altă valoare, una greșită, riscând astfel chiar și închisoarea pentru fapte la care poate nici nu v-ați gândit in acel moment.

Deci, înainte de a merge la bancă sau la o altă institutie pentru persoana pe care o aveți în grijă, ar trebui să vă asigurați că v-ați sfătuit cu un avocat și aveți o procură specială.


Pentru întrebări nu ezitați să ne scrieți.


Întrucât puțin se știe despre fapta de "circonvenzione dell'incapace" sau abuzul de încredere asupra persoanei vulnerabile, Romeninitalia.com a demarat o campanie de informare a persoanelor din această categorie profesională, de orice naționalitate, de pe teritoriul Italiei care profesează în domeniul ingrijirii bătrânilor.

În cadrul acestei campanii, vom publica articole cu explicații ale hotărârilor judecătorești pronunțate împotriva badantelor, vom organiza interviuri și dialoguri cu scopul de a răspunde întrebărilor și de a preveni astfel săvârșirea fără intentie sau din eroare a faptelor împotriva persoanelor vârstnice.

Necunoașterea legii nu este o apărare potrivită pentru nicio persoană. Cel mai adesea badanta află cu stupoare că a fost denunțată de rudele sau prietenii bătrânului pe care îl au în grijă pentru un gest considerat nesemnificativ.


Astfel badantele se află fără să știe în față unui pericol iminent: condamnarea la o pedeapsa cu închisoarea.Populatia din categoria vârstei a treia este considerată în general vulnerabilă deoarece capacitatea lor fizică de a se apăra în fața unei potențiale agresiuni si capacitatea lor psihică de a sesiza pericolul sunt mai reduse decât în mod normal, ceea ce poate favoriza apariția unor situații de abuz împotriva lor. 


In Italia fapta de abuz de încredere asupra persoanei vârstnice este pedepsită cu închisoarea de la 2 la 6 ani și cu amenda.


Pentru mai multe informații scrieți-ne la adresa: donnebadanti@gmail.com


Nessun commento:

Posta un commento