La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

lunedì 10 maggio 2021

Vom călători în Europa vaccinați și cu certificat. Au început testele tehnice

Au început testele tehnice pentru Certificatul Verde european sau cum a mai fost denumit Certificatul Sanitar european. 
Acesta este menit să faciliteze călătoriile în interiorul blocului comunitar în condițiile pandemiei și care încă face obiectul negocierilor politice în cadrul UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să-i permită să fie operațional din punct de vedere tehnic în luna iunie, înaintea începerii sezonului estival, a anunțat luni Comisia Europeană.

Primele țări care îl vor implementa: Franța și Malta. Franţa şi Malta sunt primele două ţări care testează interoperabilitatea acestui sistem. 
Este vorba despre capacitatea statelor membre de a se conecta la solutia tehnică creată la nivel european. Această etapă pilot, care se va desfăşura timp de două săptămâni, priveşte în total 18 state din UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Johannes Bahrke. Această etapă nu implică folosirea datelor reale şi nici participarea cetăţenilor. 
Dar, începând cu 1 iunie, statele membre vor putea începe să folosească acest sistem în condiţii reale dacă sunt pregătite, a precizat purtătorul de cuvânt. Certificatul Verde Digital, singura soluție de a călători liber în Europa Acest certificat sanitar, denumit ”certificat verde digital” european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. 
El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. 
La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică. 
Sistemul a fost deja implementat în Ungaria, unde persoanele vaccinate primesc un card de culoare verde, care conține un cod QR. Codul QR oferă acestor autorități confirmarea vaccinării. Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte dacă doresc acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicaţii. În paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind ”certificatul verde digital” european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE, ce reuneşte reprezentanţii statelor membre. 
Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre. 
Austria anunță că va încheia parteneriate punctuale dacă certificatul verde nu va fi aprobat în blocul comunitar Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate. 
O nouă sesiune de negocieri va avea loc marţi. Eventualul compromis va trebui apoi aprobat de Consiliul UE şi votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârşitul lunii iunie. 
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat sâmbătă că ţara sa va încheia cu alte state din UE acorduri bilaterale de mobilitate, dacă la summitul european din 25 mai nu se va ajunge la un acord cu privire la acest certificat. 
Multe locuri de muncă depind de libertatea de mişcare şi călătoriile sunt un pilon esenţial al economiei, a explicat el. 
Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat împotriva acestui certificat verde.

Sursa: RevistaBiz

Nessun commento:

Posta un commento