La comunità romena si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza dal paese natale.
Informazioni utili per i romeni che vivono in Italia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e divenire cittadini attivi.

Comunitatea Românească în Italia

Locul unde comunitatea românească se regăsește zilnic în știri, noutăți, mărturii, informații și sfaturi, pentru a nu uita rădăcinile și a trăi mai bine departe de țara natală. Informații utile pentru românii care trăiesc în Italia, despre oportunitățile pe care le oferă realitatea din jur și pentru a deveni cetățeni activi.

Bun găsit pe site! Benvenuto!

Comentează articolele publicate! Commenta gli articoli pubblicati!

COLABOREAZĂ CU NOI

Colaborează cu noi!
Vrei să te alături echipei? Scrie-ne la autore@romeninitalia.com !
Dacă eşti jurnalist, editor, freelancer, blogger, agent de publicitate, informatician sau doar pasionat de social media și doreşti să colaborezi cu noi, să ne ajuți pe site sau pe pagina FB, intră în echipa noastră!
--------------------------

Trimite-ne articolele tale, comunicate de presă sau afișe pentru a le publica pe site-ul nostru.
autore@romeninitalia.com

--------------------------

Trimite-ne la adresa autore@romeninitalia.com:

- COMUNICATE DE PRESĂ

- AFIŞE evenimente, spectacole, inaugurări

- ARTICOLE
Vrei să devii redactor? Așteptăm articolele tale la adresa redacției. Semnează-te şi adaugă și sursa de inspirație cu link-ul. Daca dorești poți adăuga şi o imagine pentru o vizibilitate mai mare, indicând autorul imaginii sau link-ul de unde a fost preluată. 

- SEMNALĂRI
Semnalează-ne situații interesante din punct de vedere jurnalistic, cum ar fi un eveniment, o manifestaţie, un spectacol, un accident, un incendiu sau orice situație care crezi că merită atenția noastră. Fotografiază cu telefonul mobil și scrie două rânduri cu numele tău și de unde transmiți știrea. Specifică dacă fotografiile și videoclipurile au fost realizate de tine sau indică linkul de unde le-ai preluat.

- FOTOGRAFII
Fotografiază cu telefonul mobil și scrie două rânduri cu numele tău, de unde ne scrii și ce reprezintă fotografia. Specifică dacă fotografiile au fost făcute de tine sau indică link-ul de unde le-ai preluat.

- VIDEO
Filmează un videoclip cu telefonul și scrie două rânduri cu numele tău, de unde ne scrii și ce ilustrează. Specifică dacă videoclipul a fost realizat de tine sau indică link-ul de unde l-ai preluat.

- SCRISORI DE LA CITITORI
Scrie-ne o scrisoare, , semnează-te, adăugă o fotografie dacă este relevantă și menţioneazâ pentru Rubrica „Scrisori de la cititori”.

- MULȚUMIRI
Scrie mulțumirile tale către o persoană, semnează-te și adăugă o fotografie dacă este relevantă; menţionează pentru Rubrica „Mulțumiri”.

- IN MEMORIAM – ODIHNIŢI-VĂ ÎN PACE
Trimite-ne textul In Memoriam cu o fotografie a persoanei care a murit. Nu uita să scrii numele, data decesului și vârsta la care a decedat, pentru Rubrica “In Memoriam - Odihnați-vă în pace".

- PROPUNERI
Ajută-ne să îmbunătățim site-ul!  Așteptăm ideile și feedback-ul tău.

- LINK-URI LA ARTICOLE INTERESANTE
Trimite-ne link-uri la articole interesante, cu două rânduri din partea ta pentru a înțelege de ce ne trimiţi link-ul. Scrie-ne numele și menţionează pentru Rubrica „Link-uri la articole interesante”.

- VEŞTI BUNE
Semnalează-ne știrile pozitive! Povestește-ne despre o experiență pozitivă care te-a implicat sau care i-a implicat pe cei dragi. Un episod de povestit, o situație critică care s-a încheiat cu un final fericit, mulțumind cuiva care a avut un impact asupra povestii tale. Ne dorim foarte mult să auzim despre momentele frumoase și poveștile de viață care au avut un final fericit. Povestește-ne ce a funcționat sau ce funcționează bine pentru ca împreună să învățăm din experiența ta. Nu uita să scrii numele și menționează pentru Rubrica “Vești bune”.

- ÎN TIMPUL EPIDEMIEI COVID-19
În această perioadă complicată de carantină, hai să aducem un val de optimism celor care ne citesc pe site și pe pagina FB.
Spune-ne cum faci față în această situația de urgență. Dacă ţi s-a întâmplat ceva frumos în aceste zile. Sau pur și simplu cum petreci timpul în casă.
Nu uita să scrii numele și să menţionezi pentru Rubrica „În timpul epidemiei Covid-19”.

- CE VĂD DE LA FEREASTRĂ
Trimite-ne fotografii cu ceea ce vezi de la fereastră cu o scurtă descriere, numele tău și locul de unde ne scrii.
Menţionează pentru Rubrica „Ce văd de la fereastră”.

- OPERA MEA DE ARTĂ
Trimite-ne o fotografie a operei tale de artă, cu o scurtă descriere și caracteristici, numele și prenumele autorului ca să o publicăm pe site-ul nostru și pe pagina FB.
Menţionează pentru Rubrica “Opera mea de artă”.

- PROIECTE

- IDEI

- INIȚIATIVE CULTURALE

- POVESTEA MEA
Așteptăm poveștile tale dramatice sau amuzante. Povești care ating sufletul sau te fac să zâmbești. Poveşti de bucurie sau de durere. Povești care te fac să te gândești. Povești care sunt despre amintirile unei vieți. Povești, care merită povestite şi ascultate, despre victorii și înfrângeri, care te văd ca protagonist, de vise împlinite sau luări de la început. Povești normale din viața de zi cu zi a familiei, a prietenilor. Povești care sunt adesea povestite între prieteni, din care și alții pot învăța și pot fi interesante pentru toată lumea. Pe scurt, povestește-ne povestea ta.
Povești despre muncă, sănătate, educație, sport, viață de zi cu zi. Căutăm orice poveste pozitivă sau negativă care crezi că merită atenția noastră.
Este important ca poveștile să fie bine dezvoltate atât la nivel de povestire, cât și la nivel de scriere. Adăugă o fotografie, una sau mai multe imagini, indicând autorul sau locul de unde au fost preluate cu linkul.
Menţionează pentru Rubrica „Povestea mea”.

- CU ANIMALUL MEU DE COMPANIE
Trimite-ne un selfie cu animalul tău de companie, cu numele tău, al lui și de unde ne scrii. Menţionează pentru Rubrica „Cu animalul meu de companie”.

- LA MULŢI ANI
Trimite-ne dedicațiile tale către soț/soție, prieten drag sau ruda ta. Prin intermediul site-ului nostru, aceste persoane vor fi sărbătorite. Nu uita să scrii numele sărbătoritului, ziua de naștere și numele tău, de unde ne scrii și să ne trimiți o fotografie în care sunteţi împreună, cu câteva cuvinte despre locul în care a fost făcută fotografia.
Nu uita să trimiți urările cu cel puțin două zile înainte de ziua de naștere. Menţionează pentru Rubrica „La mulți ani”.

- ONOMASTICĂ
Urează La Mulţi Ani unui vechi prieten de ziua în care serbează numele, trimițându-ne o fotografie cu el și descrierea prieteniei voastre, cu o anecdotă sau un episod interesant de care-ţi aminteşti cu plăcere. Nu uita să trimiți urările cu cel puțin două zile înainte de ziua numelui, menţionând pentru Rubrica „Onomastică”.

- ANIVERSAREA CĂSĂORIEI
Celebrează aniversarea căsătoriei împreună cu noi, cu una sau câteva fotografii de la nuntă, un text de urări, mulțumiri și amintiri sau o anecdotă.
Nu uita să scrii numele vostru şi câți ani de căsătorie sărbătoriți. Scrie-ne cu cel puțin două zile înainte de ziua aniversării, menţionând Rubrica „Aniversarea căsătoriei”.

- CĂSĂTORIA MEA
Proaspăt căsătoriții ne pot trimite fotografii și scurte videoclipuri de la nuntă sau de la petrecerea burlacilor sau din luna de miere pe care le vom publica pe site, cu numele, locația și data când a avut loc nunta. Menţionează Rubrica „Căsătoria mea”.

- ÎN VACANȚĂ
Trimite-ne fotografiile din vacanță sau fotografiile pe care le-ai făcut în locurile pe care le-ai vizitat în România. Sau selfie amuzante. Scrie numele autorului fotografiei, unde și când a fost făcută și menţionează Rubrica „În Vacanță”.

- DE CRĂCIUN
Fotografiază Crăciunul, cum sărbătoreşti, cu fotografii de familie sau selfie în timpul sărbătorilor de Crăciun. Trimite-ne atmosfera de sărbători de acasă, în familie, în România sau în Italia, lângă bradul de Crăciun. Sau selfie amuzante. Scrie numele autorului fotografiei, cine apare în fotografie, unde și când a fost făcută și menţionează Rubrica “De Crăciun”.

- DE PAŞTE
Fotografiază Paştele, cum sărbătoreşti, cu fotografii de familie și selfie în timpul sărbătorilor de Paşte. Trimite-ne atmosfera festivă de acasă și în familie, în România sau în Italia, lângă cei dragi. Chiar și selfie amuzante. Scrie numele autorului fotografiei, cine apare în fotografie, unde și când a fost făcută și menţionează Rubrica “De Paşte”.

- CUM ERAM
O amintire plăcută rămasă ani întregi în sertar poate fi retrăită prin fotografiile, desenele și videoclipurile tale.
Trimite-ne fotografiile de epocă, poze cu locuri şi evenimente din trecut.
Fotografii care descriu locuri din România cum erau odată, cum eram noi atunci sau cum eram când am ajuns în Italia. Să ne amintim cum eram și să vedem schimbările și semnele vremii.
Pentru a retrăi împerună momente din trecut, din România sau din Italia.
Poţi reproduce pozele cu telefonul mobil.
Nu uita să scrii autorul fotografiei, unde și când a fost făcută și o scurtă descriere a motivului pentru care ai ales-o să o împărtășeşti cu noi. Menţionează Rubrica „Cum eram”.

NB.
- Scrie şi numărul tău de telefon, care nu va fi publicat.
- Conținutul va fi publicat dacă este relevant pentru site-ului nostru, adică dacă este destinat românilor din Italia sau îi privește pe românii care trăiesc în Italia.
- Trimiţându-ne conținutul tău, dai acordul publicării acestuia pe site-ul nostru www.romeninitalia.com și pe pagina FB, cu datele indicate.
Toate materialele pe care ni le trimiți, prin orice formă și metodă, sunt publicabile şi sunt destinate a fi utilizate şi modificate de administratorii site-ului.
- Nu publicăm versiuni anonime sau cu expeditori neidentificabili.
- Ne rezervăm discreția de a publica sau nu conținutul primit. Conținutul defăimător sau cu siguranţă fals nu va fi publicat, la discreția totală a administratorilor site-ului.
- Adresa de e-mail pentru a ne trimite materialul este: autore@romeninitalia.com

Împreună putem crea un site mai bun, nu numai pentru comunitate, ci și făcut de comunitate.
Collabora con noi!